HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Szombaton Aranyosmarótra vonul a Testvériség, a romák félnek

betűméret csökkentése betűméret növelése
2012 Január 12    Forrás: bumm.sk


Ez a cikk archív

Egyre nő a feszültség a szlovákiai Aranyosmaróton a helyi romák és a többségi lakosság között. A szélsőséges Szlovák Testvériség (Slovenská pospolitos» – SP) szombaton tüntetni akar a városban. A romák félnek és a polgármestert okolják.

Hirdetmény

Az etnikai feszültség szilveszter óta harapózott el. Ekkor romák egy nagyobb csoportja – egyes hírek szerint mintegy 150-en – bállal köszöntötte az újévet az egyik utcában. Állítólag petárdákat is hajigáltak a járókelők irányába, amit az egyik arra járó szóvá tett. Ez a megjegyzés hatalmas agressziót váltott ki a bálozókból, s boxerekkel, husángokkal, vasrudakkal támadtak a járókelőkre, tömegverekedés alakult ki. Többen megsérültek, összesen 7 személyt kellett ellátni a sebészeten.

A rendőröket ugyan azonnal riasztották, s meg is érkeztek 4 járőrkocsival, azonban a tanúk szerint nem mertek tenni semmit. „A rendőrök félelemmel a szemükben nézték a dühös romákat és eredménytelenül próbálták őket megnyugtatni“ - jelentette ki Peter Lednár, Aranyosmarót polgármestere. Sőt, a rendőrök a megtámadottakat fenyegették meg. A polgármester szerint a rendőrök nem teljesítették feladatukat. Panaszt tett Daniel Lipšic belügyminiszternél, aki vizsgálatot indított az ügyben.

A polgármestert okolják a romák

Néhány napja a Szlovák Testvériség bejelentette, szombaton délután „Biztonságos Aranyosmarótért“ jelszóval demonstrációt szervez a városba. A helybéli romák azonban félnek, többen jelezték, inkább el is mennek a településről. Emelett a polgármestert okolják a kialakult feszültség miatt, mivel szerintük rasszista újévi beszédet mondott. Azt is kifogásolják, hogy engedélyezte a Szlovák Testvériség szombati demonstrációját.

„Mindenről a polgármester tehet. Kérdezzék meg tőle, miért szervezett ide ilyen csoportot, kétezer bőrfejűt küld ránk“ - mondja az egyik aranyosmaróti roma asszony. Egy másik azt mondja, a polgármester éjfél után, a főtéren mondott beszédében olyasmiről beszélt, hogy „rasszizmus jön a cigányokra“.

„Amíg ez a polgármester lesz itt, soha nem lesz jó“ - mondta egy másik roma nő, aki szerint a korábbi polgármester soha nem engedte volna meg, hogy a „szkínek“ a városba jöjjenek. Hozzáttette, soha még nem volt ilyen feszült a helyzet Aranyosmaróton. A gyerekeket nem is engedik el az iskolába, mivel olyan parkon keresztül vinne az útjuk, mely állítólag szélsőjobbosok gyülekezőhelye. „Az interneten állítólag azt írják, hogy akit elkapnak, legyen akár kisgyerek, akár nagyobb, vagy csak kisbaba, megölik“ - mondja az asszony, aki szerint a rendőrséggel nincs bajuk, mindig kijönnek, ha hívják őket.

Polgármester: a törvény mindenkire egyformán vonatkozik

A polgármester visszautasítja a vádakat. „Azt azonban nem titkolom, hogy mondtam, a törvény mindenkire egyformán vonatkozik, s azt is, hogy itt Aranyosmaróton mindenki számára van elég munka, aki segíteni akar, például a város tisztítása, s rendbetétele terén“ - jelentette ki a városvezető. Megjegyezte, azt is elismeri, hogy mondta, a rendes lakosok nem fizethetnek rá az élősködőkre, s szerinte ez nem rasszizmus.

Kijelentette, ha a romák továbbra sem engedik gyerekeiket iskolába, s ezzel törvényt sértenek, a város a családügyi hivatalhoz fordul.

Denisa Uhrínová, a város szociális bizottságának elnöke kijelentette, eddig nem volt ilyen feszültség a városban, és nincs is elkülönült „roma gettó“, ahová a többi lakos esetleg félne. „Úgy gondolom, hogy egy verekedés miatt nem kellett volna a belügyminiszternek ellátogatni ide“ - vélekedett. Megjegyezte, bár eddig legfeljebb egyedi esetekben lehetett szó fajgyűlöletről, a Szlovák Testvériség szombati demonstrációja után előfordulhat, hogy ez tömegesebbé válik.

(bumm, SITA, sme)Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Június   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • A Besh o droM húsz évét ünnepli a Kobuci Kertben

  • Mi Hazánk: a magyarok elutasítják a cigánykérdés szőnyeg alá söprését

  • Celldömölki társulat nyerte az ötödik Komlói Amatőr Színházi Találkozó fődíját

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a romáktól a történelmi diszkrimináció miatt

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a cigányoktól ErdélybenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt