2024 April 16., Tuesday/Csongor napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

WSJ: kiakadtak a romatábor miatt a franciák
2012. 01. 09. 00:00

Aláírásokat gyűjtenek egy cigánytábor létesítése ellen egy elegáns párizsi kerület lakosai, újra lángra lobbantva a romakérdés körüli vitát, alig hónapokkal az elnökválasztás előtt.

A párizsi polgármester vizsgálja annak lehetőségét, hogy állandó tábort létesítsenek a cigányok számára a 16. kerület peremén, luxusszállodák, nagykövetségek, régi paloták és a Diadalív szomszédságában. A tábort közterületen hoznák létre, amelyen jelenleg csak egy játszótér található. A helyeket a kormány osztaná ki a rászorulóknak, akiknek egészségügyi, valamint munkahelyi okok miatt fontos, hogy Párizs szívében lakjanak, ne pedig a külvárosban.

A terv felbőszítette a 16. kerületi lakosokat és hatóságokat. "Aggódunk környékünk jövőjéért és a lehetséges rendzavarások miatt" - mondta Pierre Gaboriau kerületi polgármester-helyettes. "Harcolni fogunk a terv ellen." A helyiek közül eddig mintegy 700-an írták alá a kérelmet, decemberben pedig tüntettek az elképzelés ellen. Gaboriau Nicolas Sarkozy elnök Népi Mozgalom Uniója (UMP) nevű konzervatív pártjának a tagja, és gyakran kerül szembe a szocialisták által vezetett fővárosi önkormányzattal. 

Olga Trostiansky, a fővárosi önkormányzat polgármester-helyettese védelmébe vette a tervet, arra hivatkozva, hogy a cigányok a vándornép jogi kategóriába tartoznak, egy 2000-es törvény pedig úgy rendelkezett, hogy minden megye bocsásson rendelkezésükre valamennyi területet. Párizs 200 táborozó elhelyezését vállalta, de eddig vonakodott eleget tenni a jogszabálynak.

A romák jelenléte miatti feszültség egyben a bűnözés és biztonság központi szerepét is mutatja a tavaszi elnökválasztásokon, amelyen Sarkozy szocialista kihívójával, Francois Hollande-dal fogja összemérni erejét. Sok szavazó szerint ahol a cigányok megjelennek, ott a rablók és a zsebmetszők is. Sarkozy többször is keményen lecsapott a romákra, legutóbb például azzal keltett nagy felzúdulást az Európai Unióban, hogy bezáratta az illegális táborokat, és több száz romát hazaküldött Romániába, illetve Bulgáriába.

MTI