HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

WSJ: kiakadtak a romatábor miatt a franciák

betűméret csökkentése betűméret növelése
2012 Január 09    Forrás: atv.hu


Ez a cikk archív

Aláírásokat gyűjtenek egy cigánytábor létesítése ellen egy elegáns párizsi kerület lakosai, újra lángra lobbantva a romakérdés körüli vitát, alig hónapokkal az elnökválasztás előtt - írta a Wall Street Journal online kiadása hétfőn.

Hirdetmény

A párizsi polgármester vizsgálja annak lehetőségét, hogy állandó tábort létesítsenek a cigányok számára a 16. kerület peremén, luxusszállodák, nagykövetségek, régi paloták és a Diadalív szomszédságában. A tábort közterületen hoznák létre, amelyen jelenleg csak egy játszótér található. A helyeket a kormány osztaná ki a rászorulóknak, akiknek egészségügyi, valamint munkahelyi okok miatt fontos, hogy Párizs szívében lakjanak, ne pedig a külvárosban.

A terv felbőszítette a 16. kerületi lakosokat és hatóságokat. "Aggódunk környékünk jövőjéért és a lehetséges rendzavarások miatt" - mondta Pierre Gaboriau kerületi polgármester-helyettes. "Harcolni fogunk a terv ellen." A helyiek közül eddig mintegy 700-an írták alá a kérelmet, decemberben pedig tüntettek az elképzelés ellen. Gaboriau Nicolas Sarkozy elnök Népi Mozgalom Uniója (UMP) nevű konzervatív pártjának a tagja, és gyakran kerül szembe a szocialisták által vezetett fővárosi önkormányzattal. 

Olga Trostiansky, a fővárosi önkormányzat polgármester-helyettese védelmébe vette a tervet, arra hivatkozva, hogy a cigányok a vándornép jogi kategóriába tartoznak, egy 2000-es törvény pedig úgy rendelkezett, hogy minden megye bocsásson rendelkezésükre valamennyi területet. Párizs 200 táborozó elhelyezését vállalta, de eddig vonakodott eleget tenni a jogszabálynak.

A romák jelenléte miatti feszültség egyben a bűnözés és biztonság központi szerepét is mutatja a tavaszi elnökválasztásokon, amelyen Sarkozy szocialista kihívójával, Francois Hollande-dal fogja összemérni erejét. Sok szavazó szerint ahol a cigányok megjelennek, ott a rablók és a zsebmetszők is. Sarkozy többször is keményen lecsapott a romákra, legutóbb például azzal keltett nagy felzúdulást az Európai Unióban, hogy bezáratta az illegális táborokat, és több száz romát hazaküldött Romániába, illetve Bulgáriába.

MTIHirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lehet az ORÖ új elnöke

  • A Lungo Drom-ellenes koalíció zárhatja le a Farkas Flórián-féle korszakot az ORÖ-ben

  • Felfüggesztett börtönre ítélték az Országos Roma Önkormányzat elnökét

  • Fellebbezett az ítélet ellen az Országos Roma Önkormányzat elnöke

  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőketCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt