2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Tombol a cigányellenesség: szó nélkül agyonlőttek egy roma fiút
2012. 01. 08. 00:00

A cseh határvidéken tapasztalható romaellenes hangulat továbbra sem csillapodik. Szilveszter éjszakáján, éjfél után másfél órával egy 22 éves személyt agyonlőttek.

2012 első napja sem telt csendesen Csehország északi részén: éjszaka egy vasúti alagútban került sor gyilkosságra. A 17 000 lakosú Tanvaldban tavaly is kellett rejtélyes haláleset miatt nyomoznia a rendőrségnek: márciusban egy lakótelepi lakásban egy hetven év körüli férfit találtak holtan, akiről már a boncolás előtt megállapították, hogy idegenkezűség okozta a halálát. Egy hónappal később a rendőrség őrizetbe vett két harminc év alatti személyt, akit a gyilkosság elkövetésével vádoltak.

Kattintson és nézzen körül Csehországban!

Az emberölés gyanújával már újév reggelén őrizetbe vettek egy személyt, akit azonban a kihallgatás után szabadon engedtek: a rendőrség számára még az sem volt biztos, hogy a tettes előre megfontolt szándékkal cselekedett vagy önvédelemből. Az áldozat családja a hír hallatán felemelte szavát a rendőrség ellen. Elmondásuk szerint az elkövető egy korábbi rendőrtiszt, aki rendőrségi kapcsolatai miatt távozhatott szabadon, majd minden bizonnyal Németországba távozott - nyilatkozták a Romea.cz oldalnak. A család kifogásolta azt is, hogy a rendőrség nehézkesen tájékoztatta őket a nyomozásról. A kerületi ügyész, Lenka Bradáèová elmondta, hogy csak a vádlottat lehet fogva tartani, a kihalgatott személyt a kikérdezés után szabadon kell engedni.

 

A családfő tagadta, hogy a fiai rátámadtak volna az elkövetőre: szerinte a tettes minden előzmény nélkül előhúzta fegyverét, és felszólítás nélkül tüzelni kezdett a nagyanyjuktól a vasúti sínek mentén hazafelé tartó fiatalokra. Az esetről az életben maradt idősebb testvér tudna nyilatkozni, mint egyedüli szemtanú, azonban ő nem emlékszik az esetről semmire: így az ügy továbbra sem lett világosabb a rendőrség számára: ráadásul pletykák is lábra kaptak a településen. Egyesek tudni vélik, hogy a testvérpár korábban betört a tettes garázsába, aki így állt bosszút. Ennek ellenmondt Petr Polák, Tanvald polgármestere, aki elmondta, hogy a fiatalok nem tettek korábban semmi törvénysértőt és családjuk is problémamentes.

 

A tanvaldi buszpályaudvar: a környékén élnek főleg romák a településen.
(forrás: wikimedia commons)

A tanvaldi romák a szombaton rendezett temetés előtt csendes felvonulást tartottak a településen. Petr Polák azonban megkérte a rendőrséget, hogy erősített járőrökkel legyenek jelen az utcákon: ne ismétlődjön meg a šluknovi eset. A polgármester szerette volna, ha nyugodtan, méltósággal zajlana le a megemlékezés és a szertartás. Az eseményre több száz vendég érkezett, nemcsak a szomszédos településekről, hanem a fővárosból is érkeztek romák, hogy leróják kegyeletüket. Többen azonban internetes fórumokon szerettek volna ellentüntetést szervezni, így a polgármester aggodalma nem volt alaptalan.

 

Korábban, ugyanebben a járásban, Šluknovban akadtak problémák a betelepülő romákkal. Szeptemberben többször történt atrocitás az újonnan érkező lakosokkal szemben: kocsmai verekedés vagy éppen szórakozóhelyre tartó fiatalok megtámadása sem volt ritka. Emiatt Prágából kellett rohamrendőri alakulatokat kivezényelni a településre. Hazánkban sem ismeretlenek a csehországi történések: a szomszédos, ústí nad labemi járásban található Varnsdorf problémáiról többször írtak Magyarországon is.  A szaporodó esetek miatt a The Economist egyenesen a náci fajüldözőkhöz hasonlította a cseh lakosságot, akikről azt állítja, hogy a szlovák gettósítási példát látnák legszívesebben lakhelyükön. Az angol hírlap számára úgy tűnik, hogy a kisebbségellenes megmozdulások felett gyakran szemet húny a cseh politika is, mintegy engedélyezné a megmozdulásokat.

 

A helyzet ennél jóval összetettebb. A gazdaságilag fejlettebb belterületekről a korábban németek által lakott határvidékre pár éve kezdték el kiköltöztetni a romákat. A tanvaldi polgármester a Lidové Noviny-nek röviden leírta érkezésüket: "Körülbelül két éve kezdtek érkezni, mivel nincs jelentési kötelezettségünk a beköltözőkről, nem tudjuk pontosan mennyien vannak. Becsléseink szerint körülbelül háromszázan. Főleg a buszpályaudvar körüli házakban laknak, valamint a település másik végén, Desná irányában. Smr¾ovka, Desná és Velké Hamry hozzávételével a roma közösség körülbelül háromezer fős." Fő problémaként nem is az ellenségesen fellépő helyieket, hanem az ingatlanspekulánsokat nevezte meg, akik a szegény, kevés munkalehetőséget kínáló határ menti településeken az elhagyott házakat olcsón felvásárolják, és azokat kiadják a frekventáltabb területen élő romáknak.

 

Akik pedig odaköltöznek panaszkodnak a túlzsúfoltságról, és a magasabb bérleti díjakról. A spekulánsok ugyanis a nagyobb profit érdekében magasabb díjért adják ki a lakásokat, valamint több családot is beköltöztetnek egy házba. Az amúgy sem sok munkalehetőséggel rendelkező környéken a méginkább elszegényedő romák gyakran lopásból tartják fent magukat, amivel kivívták a helyiek ellenszenvét. Nehéz helyzetükön egyelőre nonprofit szervezetek és szociális munkások próbálnak segíteni, azonban az etnikum, de talán az egész régió helyzetének javulásához átfogó politikai döntésekre lenne szükség, amelyek egyelőre nem születtek meg.