2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A múlt év értékelése és a mostanira vonatkozó tervek
2012. 01. 06. 00:00

A Nagykanizsai Cigány Kisebbségi Önkormányzat részéről Teleki László elnök tartotta év eleji sajtótájékoztatót, mely keretében értékelte az elmúlt évet és ismertette a 2012-es év feladatait.

Az 1994-es megalakulásuk óta négy területre helyeztek nagyobb hangsúlyt, ezek közül is az oktatás jutott nagyobb szerephez, melynek oka az a törekvés, hogy a roma értelmiség minél nagyobb számban jelenjen meg városunkban, hiszen ennek köszönhetően sokkal esélyesebbek az elsődleges munkaerőpiacra való bekerülésre. – A legrégebbi programunk a hétvégi kollégium is megvalósult, amely 1997 óta működik, és az önkormányzattól közös pályázaton nyert forrásból tudjuk 2011-től 2013-ig megvalósítani – mondta a CKÖ elnöke. Az oktatók bérét és az étkezésnek a költéségét tudják ebből a pénzből biztosítani három évig. Fő tevékenységük a tehetséggondozás és a felzárkóztatás. Jelenleg harminc, negyven fő a kollégium létszáma. Hét pedagógussal és két mentorral működnek, akiknek a feladata a szülőkkel, a gyerekekkel és az iskolával való kapcsolattartás. Ettől az évtől biztosítatott a hittanoktatást is, mely februárban kezdődik. 


Az érettségit adó felnőttképzés 2001-ben kezdődött 40 fővel a Műszaki Szakképző Iskola és Kollégium Zsigmondy - Széchenyi tagintézményével együttműködve, azóta közel ötszáz diák szerezte meg középfokú végzettségét. Jelen pillanatban összesen 231 fő tanul a három évfolyamban. Az ebben a tanévben érettségizők száma körülbelül 61 fő lesz. A felnőttképzés hangsúlyosságát az indokolja, hogy sok olyan szakmát írtak ki, amelyet érettségihez kötnek. 

 
A főiskolai képzés ötödik éve működik, költségtérítéses andragógiai szakon szerezhetnek diplomát a már érettségizettek. Ebben a tanévben összesen 39 hallgatójuk van. Előreláthatóan a programra a felsőoktatási törvény ki fog hatni, mivel sokkal magasabb tandíj várható, így kérdéses, hogy meg tudják-e tölteni az elvárt létszámot. 

 
Egy képzési program teljesen megállt az átszervezések miatt. Törekednek arra, hogy a Nagykanizsán elkezdett szakképzési program ne torpanjon meg. Az Osztrák-Magyar Szakértői Akadémia és nagykanizsai CKÖ közös programja a 2008 és 2013 között valósul meg, mely a foglalkoztatási reintegrációt célozza meg. Minél több olyan személyt szeretnének visszajuttatni a munkaerő piacra, akik már aktívan dolgoztak korábban. A programokat tekintve idén is megtartották a holokauszt-megemlékezést, a gyermekeknek szánt programokat és a nemzetiségi napot. A Szeretet mindenkié program 2011-ben szintén megvalósulhatott. A karácsonyi étkeztetés négy napig tartott egy-egy cég támogatásának köszönhetően.


Működési költségeiket nagymértékben a települési önkormányzattól kapott 5,5 millió támogatásból tudták fedezni. Az állami költésvetés lecsökkent az éves 600 ezer forintról 209 ezer forintra. Ezeken kívül 300 ezer feladatalapú támogatást kapnak, amely mellé járulnak a PTE-vel megkötött szerződés alapján a terembérleti díjak. 

 
2012-ben is szeretnék folyatni a már több évtizede megkezdett oktatási programokat (kisgyermekgondozó, gyógymasszőr, szakács). Szeretnék elindítani, újragondolni a ROTVA-t, melyet a vöröskereszt működtetett. Ez a foglalkoztatási reintegráció és a szakképzések miatt fontos. Programjaikat 2012-ben is megtartják.