2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Ismert roma személyiségek indulnak a pártlistákon
2011. 12. 15. 00:00

A Smer, az SDKÚ, az SaS és az SNS nem indít roma származású jelölteket választási listáján, a Híd, a KDH, az MKP, az Egyszerű Emberek és a HZDS azonban többeket megszólított.

A roma származású képviselőjelöltekről a Sme közölt összeállítást csütörtökön. A márciusi választásokon induló roma jelöltek közt van egyetemi tanár, dokumentarista és ismert énekes is. A lap szerint így magasabb társadalmi pozíciójú jelöltek váltották a roma közösség önjelölt vezetőit, akik 1993 óta hiába próbáltak bejutni a parlamentbe a különböző roma pártok listáin.

A roma jelöltek közül a legtöbb esélye a parlamentbe kerülésre a Híd, valamint az Egyszerű Emberek jelöltjeinek vannak – véli a lap. Mindkét párt olyan roma aktivistákat szólított meg, akik hosszú ideje a roma közösséggel és a fiatalokkal dolgoznak.

Peter Pollák 2010-ben nem járt sikerrel a Híd listáján, az Egyszerű Embereknél most a 8. helyet kapta. „A többi párttal ellentétben Matoviè őszintén szeretne egy romát juttatni a parlamentbe. Ez nem egy klasszikus párt, hanem független személyiségek alkotják, akik konkrét területekkel foglalkoznak” – magyarázta Pollák, aki korábban a Sme napilapnak elmondta: véleménye szerint a pártok többsége nem akar roma jelölteket. Pollák egyébként a nyitrai UKF-en tanít. 

Az Egyszerű Emberek listáján a szlovákok körében népszerű Kme»oband alapítója, Igor Kme»o is helyet kapott. Matoviè szerint maga ajánlkozott. 

A Híd listáján hét roma származású jelölt indul, közülük a zólyomi Ingrid Kosová roma aktivista a 29. helyet kapta. Janette Mazíniová ismert blogger a 86. helyen indul.

Az MKP listáján négy roma származású jelölt szerepel, közülük Ravasz József romológus, főiskolai oktató függetlenként az 54. helyet kapta, Jozef Èervenák pedig az 52. helyről vág neki a választásoknak.

A legtöbb roma jelöltet, szám szerint nyolcat a HZDS állítja, mely már az előző kampány során is nagyon aktív volt a kelet-szlovákiai telepeken. Három roma kapott helyet a KDH listáján.