HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Ismert roma személyiségek indulnak a pártlistákon

betűméret csökkentése betűméret növelése
2011 December 15    Forrás: bumm.sk


Ez a cikk archív

Szlovákia - A Smer, az SDKÚ, az SaS és az SNS nem indít roma származású jelölteket választási listáján, a Híd, a KDH, az MKP, az Egyszerű Emberek és a HZDS azonban többeket megszólított.

Hirdetmény

A roma származású képviselőjelöltekről a Sme közölt összeállítást csütörtökön. A márciusi választásokon induló roma jelöltek közt van egyetemi tanár, dokumentarista és ismert énekes is. A lap szerint így magasabb társadalmi pozíciójú jelöltek váltották a roma közösség önjelölt vezetőit, akik 1993 óta hiába próbáltak bejutni a parlamentbe a különböző roma pártok listáin.

A roma jelöltek közül a legtöbb esélye a parlamentbe kerülésre a Híd, valamint az Egyszerű Emberek jelöltjeinek vannak – véli a lap. Mindkét párt olyan roma aktivistákat szólított meg, akik hosszú ideje a roma közösséggel és a fiatalokkal dolgoznak.

Peter Pollák 2010-ben nem járt sikerrel a Híd listáján, az Egyszerű Embereknél most a 8. helyet kapta. „A többi párttal ellentétben Matovič őszintén szeretne egy romát juttatni a parlamentbe. Ez nem egy klasszikus párt, hanem független személyiségek alkotják, akik konkrét területekkel foglalkoznak” – magyarázta Pollák, aki korábban a Sme napilapnak elmondta: véleménye szerint a pártok többsége nem akar roma jelölteket. Pollák egyébként a nyitrai UKF-en tanít. 

Az Egyszerű Emberek listáján a szlovákok körében népszerű Kme»oband alapítója, Igor Kme»o is helyet kapott. Matovič szerint maga ajánlkozott. 

A Híd listáján hét roma származású jelölt indul, közülük a zólyomi Ingrid Kosová roma aktivista a 29. helyet kapta. Janette Mazíniová ismert blogger a 86. helyen indul.

Az MKP listáján négy roma származású jelölt szerepel, közülük Ravasz József romológus, főiskolai oktató függetlenként az 54. helyet kapta, Jozef Červenák pedig az 52. helyről vág neki a választásoknak.

A legtöbb roma jelöltet, szám szerint nyolcat a HZDS állítja, mely már az előző kampány során is nagyon aktív volt a kelet-szlovákiai telepeken. Három roma kapott helyet a KDH listáján.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 április   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Nemzetközi Roma Nap: Kitűzték a roma zászlót az EP épületére

  • Egy roma vezető szerint a migránsok 90 százaléka terrorista

  • 2010-ben a cigánypolitikában is új időszámítás kezdődött

  • Sztojka Edina ápolónő lett 2019 Aranypánt-díjasa, azaz hétköznapi roma hőse

  • Beer Miklós: Új Trianon fenyegetCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt