2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Debrecenben adták át az ország első cigány szakkollégiumát
2011. 12. 09. 00:00

A cél, hogy olyan értelmiségi cigány fiatalokat képezzenek, akik példát mutatnak másoknak, és segítenek abban, hogy a romák és magyarok békésen éljenek egymás mellett.

Farkas Zsolt 20 éves roma egyetemista, szeptember óta lakik a debreceni Wáli István Református Cigány Szakkollégiumban. Azt mondja: nagyon örül annak, hogy értelmiségi romák között lehet.

 

- Testvéries hangulat van a kollégiumban. Tudunk egymásnak segíteni, ha akármilyen problémánk van, meg tudjuk beszélni, meg hát az is jó, hogy nem kell otthonról bejárni – hallhattuk Farkas Zsoltot.

 

A debreceni cigány szakkollégiumban jelenleg tizenhatan laknak. Az országos hálózat célja, hogy ezek a roma fiatalok példát mutassanak másoknak.

 

- Legyenek példák ne csak a cigány fiataloknak, akik talán ma még úgy gondolják, hogy nem érdemes igyekezni, mert úgysem jutnak sehova, hanem azoknak a nem roma magyaroknak is, akik számára be tudják bizonyítani, igenis a cigányság is képes arra, hogy tanuljon, és eredményeket érjen el – magyarázza Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár.

 

A szakkollégium ünnepélyes átadó ünnepségét pénteken tartották. Bölcskei Gusztáv református püspök szerint az ehhez hasonló törekvések abban segítenek, hogy a romák és a magyarok békésen éljenek egymás mellett.

 

- Olyan speciális képzést is kapnak, ami ahhoz tudja segíteni őket, hogy legyenek maguk is hordozói, közvetítői annak a gondolatnak, miként lehetséges cigányoknak és nem cigányoknak a békés együttélés – mondta el Bölcskei Gusztáv református püspök.

 

A szakkollégium felújítása mintegy 7 és fél millió forintba került. Az itt élő diákok ösztöndíjat és szociális támogatást is kapnak egyetemi tanulmányaik idejére.