HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Debrecenben adták át az ország első cigány szakkollégiumát

betűméret csökkentése betűméret növelése
2011 December 09    Forrás: dehir.hu


Ez a cikk archív

Debrecen – Református Cigány szakkollégiumot adtak át Debrecenben. Az intézményben 16 roma egyetemista lakik. A cél, hogy olyan értelmiségi cigány fiatalokat képezzenek, akik példát mutatnak másoknak, és segítenek abban, hogy a romák és magyarok békésen éljenek egymás mellett.

Hirdetmény

Farkas Zsolt 20 éves roma egyetemista, szeptember óta lakik a debreceni Wáli István Református Cigány Szakkollégiumban. Azt mondja: nagyon örül annak, hogy értelmiségi romák között lehet.

 

- Testvéries hangulat van a kollégiumban. Tudunk egymásnak segíteni, ha akármilyen problémánk van, meg tudjuk beszélni, meg hát az is jó, hogy nem kell otthonról bejárni – hallhattuk Farkas Zsoltot.

 

A debreceni cigány szakkollégiumban jelenleg tizenhatan laknak. Az országos hálózat célja, hogy ezek a roma fiatalok példát mutassanak másoknak.

 

- Legyenek példák ne csak a cigány fiataloknak, akik talán ma még úgy gondolják, hogy nem érdemes igyekezni, mert úgysem jutnak sehova, hanem azoknak a nem roma magyaroknak is, akik számára be tudják bizonyítani, igenis a cigányság is képes arra, hogy tanuljon, és eredményeket érjen el – magyarázza Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár.

 

A szakkollégium ünnepélyes átadó ünnepségét pénteken tartották. Bölcskei Gusztáv református püspök szerint az ehhez hasonló törekvések abban segítenek, hogy a romák és a magyarok békésen éljenek egymás mellett.

 

- Olyan speciális képzést is kapnak, ami ahhoz tudja segíteni őket, hogy legyenek maguk is hordozói, közvetítői annak a gondolatnak, miként lehetséges cigányoknak és nem cigányoknak a békés együttélés – mondta el Bölcskei Gusztáv református püspök.

 

A szakkollégium felújítása mintegy 7 és fél millió forintba került. Az itt élő diákok ösztöndíjat és szociális támogatást is kapnak egyetemi tanulmányaik idejére.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőket

  • Obstruálások miatt még mindig nem alakulhat meg az ORÖ!

  • Izraelben ad koncerteket a 100 Tagú Cigányzenekar

  • Tüntetést szerveznének az ORÖ új képviselői a megalakulásukért

  • Elutasította a Kúria a Firosz alakulóülésre vonatkozó beadványátCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt