2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Zsarolja a minisztérium a Rajkó együttest?
2011. 12. 08. 00:00

Adja fel a függetlenségét, legyen a minisztérium zenekara - ezt az ajánlatot tette a KIM helyettes államtitkára tegnap, amikor meglátogatta a Rajkó Művészegyüttest.

A Rajkó zenekarhoz, mely jövőre lesz 60 éves, tegnap délelőtt ellátogatott Latorcai Csaba, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) helyettes államtitkára. Ötvenen várták. Hogy megkapják végre azt a csaknem negyvenmillió forintot, amit a minisztérium meghívásos pályázatán nyert el a Rajkó. Az együttest a minisztérium március óta hitegeti.

 

Akkor látott napvilágot a hír, hogy a magyarországi roma együttesek és kulturális intézmények közül a nagy hírű Rajkó Művészegyüttest a kormányzat kiemelten kívánja támogatni. Úgy, hogy kiírtak egy zártkörű pályázatot kimondottan a Rajkó Művészegyüttes, a 100 Tagú Cigányzenekar és a hodászi Cigány Tájház számára. Az éves keret 100 millió forint, és a KIM nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatok osztálya augusztus 15-én arról értesítette a Rajkó Művészegyüttest, a pályázaton megfeleltek, erre az évre 39,4 millió forintot kapnak. 


A szerződéskötésre harminc napon belül sor kerül, azt követően fizetik a támogatást. Ha betagozódnak a Farkas Flórián vezette Országos Roma Önkormányzathoz. Az ORÖ teljes vagyonátadást követelt, ám tervezetükben szakmai elképzelések nem szerepeltek. A Rajkó Művészegyüttes nemet mondott, a tagok egy része tovább éhezett. November 30-án a helyettes államtitkár újabb ötlettel állt elő: tartozzon a Rajkó Művészegyüttes a Design Terminál Nonprofit Kft.-hez. Ha betagozódnak, megkapják a pénzt.


Tegnap délelőtt a helyettes államtitkár személyesen kereste fel a Rajkó zenekart, s arról beszélt, milyen előnnyel járna, ha állami céghez tartozna. Ha a minisztérium zenekara volna. Majd lesznek állami megrendelések is, de csak akkor, ha a Rajkó még az idén megköti a szerződést a Design Terminál Nonprofit Kft.-vel. 


"A minisztérium - magyarázta a Népszavának a helyettes államtitkár - tulajdonosa a Design Terminálnak, és már folyamatban van a névváltoztatás is, mert a Design Terminál ugye nem mond semmit. Forum Hungaricum lesz belőle... Evvel párhuzamosan bővül a cég funkciója a hungaricumok őrzésével. Így volna gesztora a Rajkó Művészegyüttesnek, ami egy brand, egy nemzeti kincs. Egyébként más minisztériumoknak is van zenekara."


A Rajkó Művészegyüttes Nonprofit Kft igazgatója, Gerendási István a megbeszélés után annyit mondott, a fuldokló ember az utolsó szalmaszálba is belekapaszkodik. S szerződéstervezetet a minisztériumtól ugyan még nem láttak, de mindjárt itt a karácsony, s ha betagozódnak, akkor két héten belül megkapnák a 39,4 millió forintot. Ha nem, akkor... Akkor a helyettes államtitkár szerint a kisebbségvédelmi tevékenységre elkülönített költségvetési pénz elvész.