2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Emigrált Semjén főtanácsadója
2011. 12. 08. 00:00

Még júniusban családjával együtt menedékjogot kért Kanadában Kamarás István, a KDNP-hez köthető Barankovics Roma Műhely elnöke, Semjén Zsolt roma főtanácsadója.

Eközben - lapértesülések szerint - Miskolcon és Egerben járt Tamara Guttmann, Kanada budapesti nagykövete, hogy tájékozódjon a romák életkörülményeiről. Nem kizárt, hogy Kanada júniustól ismét szigorítja a bevándorlási szabályokat.

Nem akarta nevét adni a kormány cigányokat megnyomorító intézkedéseihez - a többi között ezzel indokolta lapunknak Kamarás István, a KDNP-hez köthető Barankovics Roma Műhely elnöke, Semjén Zsolt roma főtanácsadója, hogy családjával együtt menedékjogot kért Kanadában.

 

Kamarás egyetemet végzett, az utóbbi években egyházi körökben és a KDNP vezető politikusai között is "jól forgott", alapítója volt a kormány által később felkarolt Roma Szakkollégiumi hálózatnak, majd később Semjén Zsolt főtanácsadója lett. Az elmúlt másfél évben nem volt olyan, a kormány által roma értelmiségieknek szervezett beszélgetés, ahol Kamarás vendégként vagy előadóként ne vett volna részt. Többen úgy tartották, ő az az ember, akin keresztül Semjén Zsolt miniszterelnök-helyetteshez és Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárhoz is könnyebb eljutni, de nála kellett akkor is kopogtatni, ha Bölcskei Gusztáv református egyházfőtől kért valaki "romaügyi audienciát". 

Az ígéretesnek tűnő politikai karrier azonban ez év júniusában furcsa fordulatot vett: Kamarás és családja menedékjogot kért Kanadában.
"Üzenem nemzetemnek, hogy Magyarországon, de talán egész Európában a cigányság tisztességes érdekképviselete lehetetlenné vált, talán soha nem is valósult meg". Szerinte a tisztességes együttműködés, a kiegyezés az egész ország érdeke lenne, csak épp a politikai pártok nem így gondolják. "Nekik megfelel különböző okok miatt ez az egyre erősödő társadalmi megosztás, konfliktus. 

Itt most azt, aki tisztességes párbeszédet szeretne, kiröhögik. Aki szeretné saját népét képviselni, ellehetetlenítik, rosszabb esetben meghurcolják, akár börtönbe is zárják. Ezért az országból emigrálni kényszerülök és a cigányság évszázados kilátástalanságát kényszerülök a szívembe fogadni". - írta Kamarás a romnet.hu weboldalon.

Kamarás István döntésének hátteréről lapunknak azt is mondta, nem akart beállni azok sorába, akik bár bőséges javadalmazást és jól csengő címet kapnak, de kritika és ellenállás nélkül kell fogadniuk és közvetíteniük a romák felé azokat a kormányzati intézkedéseket, amelyekről a döntéshozók is azt vélelmezték, hogy erős ellenállást fog kiváltani a roma közösségek és a roma értelmiség részéről. 

Kamarás szerint bár a kereszténydemokraták Farkas Flóriánt, az ORÖ elnökét egyszerűen "félkegyelműnek" jellemezték és Semjén sem tartotta elfogadható partnernek, nem volt választási lehetősége a KDNP-nek, hogy együttműködik-e vele. Más értelmiségieket pedig nem mert alkalmazni a Balog Zoltán vezette társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárság: nem tudhatták, nem lehettek biztosak ugyanis azok feltétlen lojalitásában - nyilatkozta lapunknak Kamarás.

Közlése szerint aggályait - a közfoglalkoztatás rendszerének átalakítása, a szociális juttatások lefaragása, a vidéken tapasztalható nyomor és az ezzel járó esetleges éhséglázadás - személyes találkozó alkalmával megosztotta Semjén Zsolttal is, aki ez alatt "a falat nézte", Balog Zoltán államtitkár pedig elmondása szerint úgy reagált: "Nehéz kimondani, de ennél rosszabb lesz". A végső döntést júniusban hozta meg, a Lakiteleken szervezett nyári egyetemen, ahol értésére adták: ahhoz, hogy megmaradjon státusában, csendben kell maradnia. Lapunknak azt mondta, bár tart attól, hogy a kormányzat "utána nyúl", de egyúttal példát is szeretne mutatni másoknak, hogy ne engedjék magukat "bedarálni" azok, akik roma ügyben mást mernek gondolni, mint a hatalom-közeliek.

A kormány egyébként már most tompítani igyekszik az esetleges újbóli kanadai vízumkényszer bevezetésének következményeit, így nem véletlen, hogy az Észak-Amerikai országban menedékjogot kérő magyar romákról idehaza sok esetben bűncselekményekkel, szervezett bűnözéssel (embercsempészet) összefüggésében hallani a sajtóban. Legutóbb a köztelevízió "A Lényeg" című műsorában Farkas Flórán, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke érvelt a kiutazás ellen, hozzátéve, nem is érti, hogy a környező országokból miért nem jönnek tömegesen romák Magyarországra, amikor itt a legjobb az "életminőség és a program". 

Lapértesülések szerint egyébként a napokban Miskolcon és Egerben járt Tamara Guttmann, Kanada budapesti nagykövete, hogy tájékozódjon a romák életkörülményeiről. Nem kizárt, hogy Kanada jövő júniustól ismét szigorítja a bevándorlási szabályokat.

"Érzelmileg túlfűtött"

 
A kereszténydemokraták nevében Mészáros József, a Barankovics István Alapítvány kuratóriumának elnöke - egyben az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság főigazgatója - válaszolt lapunk megkeresésére. Mint kifejtette, "Kamarás István elektronikus levélben értesítette ismerőseit kanadai tartózkodási szándékáról, mely levél érzelmileg túlfűtött hangulatban, sokkal inkább Kamarás István megíráskori lelkiállapotát, mintsem a tényeket tükrözte. A kereszténydemokrata mozgalom továbbra is szívügyének tekinti a cigányok felemelését, integrálását, mint hazánk egyik sorskérdését."

Mészáros József emellett úgy tájékoztatott, hogy Kamarás a Barankovics Alapítvány támogatásával létrehozott Barankovics Roma Műhely elnöke volt, a műhely célja pedig akkor és most is "a roma fiatalok integrációjának elősegítése keresztény szellemben."

KDNP reakció Kamarás István kanadai emigrálására


A párt szerkesztőségünknek elküldött közleménye szerint Kamarás István nem volt főtanácsadó és a pártnak továbbra is fontos a roma fiatalok integrációja.
Lényegében nem cáfolta Kamarás István lapunknak tett állításait a KDNP, mindössze annyit tartott fontosnak közölni, hogy Kamarás István nem volt Semjén Zsolt főtanácsadója.

A közlemény teljes szövege a következő:

A Népszava 2011. december 8-i számában a Kanadába emigrált Kamarás Istvánt Semjén Zsolt főtanácsadójaként tüntetik fel. A valóságban azonban soha nem volt sem pártelnöki, sem miniszterelnök-helyettesi főtanácsadó. Kamarás István a KDNP alapítványa támogatásával létrehozott önálló egyesület, a Barankovics Roma Műhely elnöke volt. Az egyesületet azzal a céllal hozták létre, hogy segítse a roma fiatalok integrációját. Az egyesület továbbra is folytatja tevékenységét. Roma-ügyi kérdésekkel Balog Zoltán államtitkár úr foglalkozik.


Ignácz József / Népszava