HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Romagyilkosságok - Eljárási hibákat javított ki a bíróság

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  romagyilkosságok
2011 November 29    Forrás: mti


Ez a cikk archív

A romák elleni támadásokkal vádolt négy férfi figyelmeztetésével összefüggésben ejtett eljárási hibákat javított ki a Pest Megyei Bíróság az ügyben folyó büntetőper keddi tárgyalásán.

Hirdetmény

A bíróság Kiss Árpád elsőrendű és Kiss István másodrendű vádlott korábbi észrevétele nyomán megállapította, hogy mind a négy vádlott esetében hiányosak voltak az eljárás során megtett bizonyos figyelmeztetések, s ezért a keddi tárgyalási napon pótolta az elmaradtakat.
    

 

Több ponton javították a jegyzőkönyvet is. Kiss István a november 23-i tárgyaláson arra hívta fel a bíróság figyelmét, hogy a rendelkezésére bocsátott jegyzőkönyv és a tárgyalásokról készült hangfelvétel több ponton, a figyelmeztetések tekintetében, nem egyezik. Akkor Kiss István és hozzá csatlakozó testvére, Kiss Árpád ezért feljelentést nyújtott be a bíróságnak, közokirat-hamisításra hivatkozva. Emellett Kiss István az eljáró tanács két hivatásos bírója ellen, Kiss Árpád a tanács összes tagja ellen kizárási kérelmet jelentett be.
    

 

Miszori László, az ügyben eljáró tanács elnöke kedden azt mondta: a bíróság megállapította, hogy Kiss Árpád és Kiss István észrevételei "részben megfelelnek a valóságnak", ezért a megyei bíróság hivatalból elrendelte a jegyzőkönyv javítását.
    

 

A tárgyalás kezdeti szakaszában a vádlottak hallgatási jogára való figyelmeztetése megtörtént, de nem hangzott el Kiss Árpád esetében a figyelmeztetés azon része: "amit mond, rendelkezésre bocsát, az bizonyítékként felhasználható" - közölte Miszori László.
    

 

Hozzátette: továbbá mind a négy vádlott esetében hiányos volt a figyelmeztetés, mert nem hangzott el az indítványtételi jogra való figyelmeztetés.
    

 

Miszori László a keddi tárgyaláson, pótolva a figyelmeztetést, arról tájékoztatta Kiss Árpádot, hogy amit mond, az bizonyítékként felhasználható. Majd a bíró kioktatta a vádlottat arról is, hogy az eljárás során megilleti az indítványtételi jog.
    

 

A vádlott - mint közölte - megértette a figyelmeztetést, és arra a kérdésre, hogy "mindazt, amit eddig a nyomozás során észrevétel keretében vagy kérdésekre válaszként adott (...) fenntartja-e", a védőjével folytatott tanácskozás után úgy válaszolt: nem tartja fenn az eddigi elmondottakat.  
    

 

Miszori László erre reagálva azt mondta: a bíróság azon az állásponton van, hogy a hibákat kijavították a keddi eljárási cselekményekkel, azaz javították a jegyzőkönyvet, és most már teljes tartalommal figyelmeztette a vádlottat, s ezért "az nem szükséges, hogy minden egyes cselekményt a vádlott tekintetében megismételjenek".
    

 

Miszori László mind a négy vádlottat tájékoztatta az indítványtételi jogukról is.
    

 

A tárgyalás tanúmeghallgatással folytatódott. A bíróság a debreceni Perényi 1 néven működő szórakozóhely egyik pultosát hallgatta meg. Őt főként a szórakozóhely működéséről kérdezték. A vádlottak ezen a szórakozóhelyen dolgoztak, és a négy férfi 2009. augusztus 21-i elfogásakor a szórakozóhelyen, a fal mögé rejtve találták meg egy besenyszögi vadásztól 2008 márciusában elrabolt, a romák elleni támadássorozatnál használt vadászfegyverek egy részét.
   

 

 A per szerdán folytatódik. 
    

 

A romák elleni, hat halálos áldozatot követelő fegyveres és Molotov-koktélos támadások ügyében Kiss Árpádot, a testvérét, Kiss Istvánt, valamint Pető Zsoltot és a vád szerint az utolsó két gyilkosságban sofőrként közreműködő Csontos Istvánt előre kitervelten, aljas indokból, több emberen, részben sok ember életét veszélyeztetve, részben tizennegyedik életévét betöltött személy ellen elkövetett emberölés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolják.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt