HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Balog Zoltán: a cigány értelmiség ne hagyjon magából áldozatot csinálni!

betűméret csökkentése betűméret növelése
2011 November 26    Forrás: mti


Ez a cikk archív

A leendő roma értelmiség legyen tudatában a jogainak, és legyen meg benne az öntudat, hogy saját magán múlik, mi lesz belőle - mondta Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár szombaton Esztergomban egy konferencián.

Hirdetmény

Az államtitkár a Polgári Magyarországért Alapítvány, a Hans Seidel Alapítvány és a Nefmi társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága háromnapos, a keresztény roma szakkollégiumok tagjainak rendezett konferenciáján szólalt fel.
    

"Ne engedjétek, hogy magatokra csak úgy tekintsetek, mint áldozatokra. Mert az a legnagyobb baja ma a magyar társadalomnak, hogy itt már mindenki áldozat, itt már mindenki kárpótlást szeretne. Itt már mindenki azt szeretné, hogy neki adják oda, mert neki jár. Itt vannak a holokauszt áldozatai, itt vannak a kommunizmus áldozatai, itt vannak a keresztényüldözés áldozatai, itt vannak a romák elleni diszkrimináció áldozatai, itt vannak a saját butaságuk áldozatai. Mindenki áldozat akar lenni, hát ki fog itt dolgozni? Ki fog itt tenni a másikért valamit?" - fogalmazott Balog Zoltán.
    

A keresztény roma szakkollégiumok hálózatában Nyíregyházán, Miskolcon, Debrecenben és Budapesten összesen nyolcvan fiatalt képeznek. Hamarosan Szegeden is létesül egy szakkollégium, és reményt keltő tárgyalások folynak egy hatodik helyszínről - ismertette az államtitkár.
    

Balog Zoltán rámutatott: ma a magyar lakosság hetven százaléka úgy gondolja, hogy a cigányok maguk tehetnek a helyzetükről. Eközben Magyarországon 22 százalék a diplomások aránya, míg a cigányok között csak fél százalék. A munkanélküliség átlagosan 12 százalék, a romák között 85 százalék. A magyar lakosság átlagban hat évvel hal meg korábban, mint az uniós állampolgárok, a cigányok viszont 16 évvel élnek kevesebbet - sorolta az adatokat.
    

Az államtitkár kijelentette, nem lehet választásokat nyerni a roma szakkollégiumok ügyével, a kormány azonban a közhangulat ellenére is elkötelezett a cigányság felzárkóztatása és e szakkollégiumok ügye iránt.
    

Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke köszöntőjében kiemelte, ha valaki egyszerre cigány és értelmiségi, akkor tehet legtöbbet a népéért. Ehhez azonban azt kell, hogy ne felejts el, honnan indult, mert akkor nem fogja tudni, hová tart - hívta fel a figyelmet. A politikus hozzátette, hogy számára a szakkollégiumok működésének legjobb garanciái az egyházak, amelyek megtartják a fiatalságot a helyes úton, irányt mutatnak nekik, és mindezt szeretettel teszik.
    

A szakkollégistákat a fenntartó egyházak nevében köszöntötte Bölcskey Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke, Fabiny Tamás, az Északi Evangélikus Egyházkerület püspöke, Orosz Atanáz, a Miskolci Apostoli Exarchátus püspök-exarchája és Kiss Ulrich SJ, a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium prorektora is.Hirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 7 hozzászólás érkezett.

#7   smoothjazz  | 2012 Július 04 21:51:57 like(0) dislike(0)

Farkas Flórián már rég elfelejtette, hogy honnan jött. Azt meg, hogy hova tart a periódikusan ki-kitisztuló lobbista mentális zavara határozza meg. Az államtitkár úr(ma már miniszter) habitusa illetve megnyilvánulásai pedig inkább a szószékhez idomulnak semmint a kormányszékhez.

#6   erzsike  | 2011 November 28 19:54:13 like(0) dislike(0)

Az éltben egyszer talán igaza van Flórinak hogy az egyház egy támpont.de egyébként ez az egész ahogy van GÁZ!!!

#5   nissanmicra  | 2011 November 28 18:43:53 like(0) dislike(0)

ÁLSZENT !!!!!!!!! MINDIG AZT KELL BELÉJÜK NYOMNI HOGY TI VAGYTOK A HIBÁSSOK, MI MEG A SEGÍTŐKÉSZEK- SZOKTATOK TÜKÖRBE NÉZNI, AMIKOR ILYET KEJELENTETEK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

#4   orsós  | 2011 November 28 07:55:09 like(0) dislike(0)

200 roma a közigazgatásba. Némi kiegészítést érdemel: 66 cigány számára adott lehetőséget. Ezt természetesen sokféle dologgal lehet magyarázni. Emlékeim szerint a programban jópár dolog volt, amivel nem számolt. Hosszú sor: végzettség; földrajzi elhelyezkedés; nyelvtudás; szaktudás stb.

A versenyvizsga letétele sok esetben nagyon kevésnek bizonyult, Viszont a 66 ember véleményére is kiváncsi lennék, hogy hogyan alakult/alakul a sorsa. Örülök, az Ő sikerüknek, remélem szépen dolgoznak mindannyian!

#3   orsós  | 2011 November 28 07:48:34 like(0) dislike(0)

Lényeglátónak maximálisan igaza van. Az sem vitatható, hogy senkinek sem könnyű. (Többségieknek sem) Abban az esetben ha csak a közszféra lenne némileg befogadó, egy idő után az sem lenne elég. De hol vagyunk attól?! Legutóbbi próbálkozás is komoly kudarccal végződött. (200 roma a közigazgatásba) Nem panaszkodom természetesen! Hajrá Mindenkinek! Csináljuk meg! :)

#2   lényeglátó  | 2011 November 27 15:34:25 like(1) dislike(0)

Lesz annyi állami munkahely? Mert magán vállalkozás nem hajlandó romát alkalmazni! Ha fizetést Ő adja, bizony legyen meg a munkatárs, megválasztásának joga!

#1   nissanmicra  | 2011 November 26 21:09:31 like(0) dislike(0)

MEGNÉZNÉM KI, HOGY HAGYTA CSERBEN!!! LEHET IGY REGGEL FEL KELLNI, TÜKÖRBE NÉZNI!!         HMMMMM... EZ BORZASZTÓ....


vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Ignácz Judit: A roma nők természetes élőhelye és életmódja

  • Ignácz Judit: A roma nők természetes élőhelye és életmódja

  • Az EP nagy többséggel támogatta a kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezést

  • Cinka a keresztfánál

  • Kiállítással és közösségi fotózással is ünnepli fennállását a Romani DesignCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt