2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Botrány a cigány gimnáziumban
2011. 11. 24. 00:00

A pécsi Gandhi Gimnázium a magyar Európai Parlamenti képviselőkkel mutatja be diákjainak, hogy hogyan működnek a Unió döntéshozó szervei. Az iskola meghívta Morvai Krisztinát is.

Gidáné Orsós Erzsébet a Gandhi Gimnázium igazgatója lapunknak azt mondta, egyeztetett a kuratóriummal Morvai látogatásáról. Várnai Márton a testület elnöke vsizont cáfolta ezt, sőt, felháborítónak tartja, hogy a Jobbik EP képviselője betehette a lábát a roma gimnáziumba.

Gidáné Orsós Erzsébet a nepszava.hu-nak kifejtette, hogy Morvai Krisztina nem egyedüli EP képviselőként kapott meghívót a Gandhi Gináziumba, vendégül látnák Göncz Kinga MSZP-s valamint Járóka Lívia Fideszes képviselőt is. Morvai azonban elsőként kapott az alkalomon, hogy "rendkívüli történelemórát" tartson a roma diákoknak. A jobbikos EP-képviselő döntésében feltehetően az is közrejátszott, hogy a mai napon lakossági fórumon vesz részt Pécsett.

 

Arra a kérdésünkre, hogy nem tartja-e a visszásnak a "cigánybűnözést" hangoztató párt képviselőjének meghívását, az igazgató azt mondta: nem egyedül döntött Morvai meghívásáról és nem gondolták volna, hogy Morvai elfogadja a invitálást. Mint fogalmazott, meglepődtek Morvai látogatási szándékán, de nem utasíthatták vissza egy EP-képviselő ajánlkozását. Morvai Krisztina lehetett volna az első jobbikos képviselő, aki Közép-Európa egyetlen roma nemzetiségi iskolájában "órát ad".

Forrásaink szerint Morvai Krisztina végül nem tarthatta meg az órát, de ezt az iskola igazgatója még nem erősítette meg.

A Gandhi Közalapítvány elnöke megdöbbent


Várnai Márton a Gandhi Közalapítvány Kuratóriumának elnöke nem tudott arról, hogy Morvait az igazgató meghívta, mint mondta, többen hívták fel felháborodva és kérték rajta számon a jobbikos politikus látogatását, amiről ő nem tudott. Várnai azt mondta, a szélsőséges pártnak nincs hely a gimnáziumban és arra kérte utóbb az igazgatót, ne engedélyezze Morvai óráját.

A nepszava.hu kérdésére Várnai azt mondta, a kuratórium több tagjával (például az Országos Roma Önkormányzattal) egyeztet és döntenek az igazgató esetleges felelősségre vonásáról.

A roma értelmiség is felháborodott


"Ön a mai napon, egy olyan párt képviselőjét látja "vendégül" a mindannyiunk számára szimbolikus Gandhi Gimnáziumban, amelyik pártot immár az európai jobbközép konzervatív pártok is szélsőjobboldaliként tartanak számon és legutóbb budapesti találkozójukon elhatárolódtak tőlük és elutasították a velük való együttműködést. Nem úgy Ön" - kezdi felháborodott hangú Facebook-bejegyzését Setét Jenő, roma polgárjogi aktivista, leszögezve, hogy "e lépése mély felháborodást vált ki bennem és számos emberben".

"Lépése méltánytalan mind GANDHI, mind Bogdán János szelleméhez. Ön korábban nem mondott le az igazgató székéről, bármennyire javasolták azt számosan. Javaslom gondolja újra e kérdést is. Nem írhatom, hogy tisztelettel" - írja Setét Jenő.