HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Balog Zoltán: a romastratégia minden szegényen segíteni akar

betűméret csökkentése betűméret növelése
2011 November 24    Forrás: mti


Ez a cikk archív

A magyar romastratégiával, annak intézkedéseivel a kormány a mélyszegénységben élő embereken akar segíteni, és nem csak a kisebbséghez tartozókon - erről Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár beszélt a témában tartott csütörtöki, budapesti konferencián.

Hirdetmény

A fideszes politikus szerint a romákat célzó szociálpolitikai programokból nem szabad kizárni senkit, aki hozzájuk hasonló rossz helyzetben van, de mint mondta, kifejezetten odafigyelnek arra, hogy a program elérje a romákat.
    

 

Az államtitkár elmondta, a magyar romastratégia két "nyomvonalon" halad; az egyik a szociális integrációról, a másik speciálisan a romákról szól. Ezzel összefüggésben arra mutatott rá, hogy az Európai Unió nem támogat etnikai alapra épített integrációs programokat, de a szociális kisebbségeknek, sérülékeny társadalmi csoportoknak, rétegeknek szólókat igen.
    

 

A romák, illetve a mélyszegénységben élők helyzetéről szólva elmondta, ma Magyarországon 10 millió ember közül több mint 3 millióan élnek szegénységben, közülük 1,2 millióan mélyszegénységben. Hozzátette: ezeknek az embereknek már nincs esélyük arra sem, hogy az adósságspirálból kikeveredjenek.
    

 

Balog Zoltán arra is rámutatott, hogy a 750 ezerre becsült roma népesség mintegy kétharmada él mélyszegénységben, ez pedig azt jelzi, a segítségnyújtás során el kell érni a romákat és a nem roma magyarokat is.
Felidézte azt is, hogy a rendszerváltás előtt ugyan viszonylag jobban éltek a romák, ám a mesterséges helyzet fenntartása már magában hordozta a katasztrófát, ezért is váltak az elmúlt két évtized veszteseivé a cigányok. Úgy fogalmazott: "nem fogadható el, hogy diktatórikus keretek között valamilyen társadalmi terület jobban működjön, mint demokratikus keretek között".
    

 

Az államtitkár fontosnak mondta, hogy a romákkal kapcsolatos kérdéseket ne használják fel politikai erők hangulatkeltésre. Az egyházi és politikai vezetők felelősségére is rámutatott, arra, hogy személyes kiállásukkal formálhatják a társadalmi közgondolkodást. Ezzel összefüggésben utalt Orbán Viktor miniszterelnöknek egy - a médiában szerinte kevés visszhangot kapott - parlamenti felszólalására is, amikor a Jobbik vádjait visszautasítva kiállt a romák emberi méltósága mellett.
    

 

A konkrét kormányzati intézkedések között említette, hogy kétezer roma nőt képeznek ki szociális asszisztensnek. Mint mondta, a képzésben résztvevőknek szerepük lesz abban, hogy az államot összekössék a roma társadalommal, hidat építsenek, kapcsolatokat alakítsanak ki, segítsék a többség és a kisebbségek közötti megértést, a közösségi normák tiszteletét.
    

 

Balog Zoltán arról is beszélt, hogy erős kulturális identitás nélkül nem lehet integrálódni. Véleménye szerint, ha egy etnikai csoportnak nincs világos képe magáról, akkor nem lehet integrálni a társadalomba. Úgy vélte, az általános iskolákban roma népismeretet kellene tanítani. Közlése szerint Székely János katolikus püspök e témában megjelent könyvét szeretnék tankönyvként akkreditáltatni.Hirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 1 hozzászólás érkezett.

#1   nissanmicra  | 2011 November 25 08:50:27 like(0) dislike(0)

HA EZ NEMCSAK ROMÁKNAK KÉSZÜLT AKKOR MÉRT KELL ROMA STRATÉGIÁNAK NEVEZNI. VAGY MINDEN SZEGÉNY EGYBEN CSAK CIGÁNY ?VAGY HÁTRÁNYOS HELYZETÜ?EZT NEM ÉRTEM. VAGY MAJD ÜTŐKÁRTYÁT DOBUNK AZ SZÉLSŐSÉGESEKNEK A 2014 VÁLASZTÁSOKRA.


vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Augusztus   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Visszafogadta a Fidesz a cigányozó edelényi polgármestert

  • Farkas Flórián pofátlansága: folytatnia kell az elért sikerek megtartásáért…..

  • Kis Grófo képével cigányozott a szolnoki ellenzék

  • Felosztanák Farkas Flórián birodalmát

  • A cigányok felzárkóztatása az egész társadalom ügyeCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt