2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A romák Kanadában sem találták meg Amerikát
2011. 11. 24. 00:00

A torontói Roma Közösségi Központ egyik vezetője szerint a tolmácsok is tehetnek arról, hogy a kérelmek a kukában végzik.

„Akik eddig elhagyták az országot, nem jártak jól; tudjuk, hogy a kanadai hatóságok tömegesen utasították el a menedékkérő státust, amely által a kivándorolni szándékozó családok még rosszabb helyzetbe kerültek, nincstelenné váltak” – írta közleményében Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke. Farkas azt állítja: a kanadai nagykövet jelezte szervezetük felé, hogy az ország jogrendje olyan előírásokat tartalmaz, amelyek nem teszik lehetővé, hogy a családok visszatérjenek a menekülti státus kivizsgálása előtt, ennek időtartama azonban hosszadalmas és bonyolult. Így több hónapja nem tudunk hazahozni olyan családot, amelyik szívesen visszatérne hazájába – közölte az önkormányzat elnöke, arra szólítva fel a magyarországi romákat, hogy ne utazzanak Kanadába. Kerestük az ügyben az ORÖ-t, azt tudakolva, hányan vannak azok, akiket nem tudnak hazahozni, ám Farkas titkársága - ígérete ellenére - nem jelzett vissza.

„Valóban nagyon csalódottak az ide kivándorolt romák” – mondta megkeresésünkre a torontói Roma Közösségi Központ (RCC) vezetője. Gina Csanyi a hvg.hu-nak elmondta: a kivándorolt romák mindenüket pénzzé tették, hogy a repülőjegyet megvegyék, miközben nem voltak tisztában azzal, mi vár rájuk odakint. Az RCC vezetője megerősítette, hogy a menekültkérelmek többségét a bíróság elutasítja, ám a procedúra hosszas, akár 3 éves folyamat is lehet, így addig bizonytalanságban élnek a romák. Az állam által folyósított 500 kanadai dolláros szociális segély pedig csak arra elég, hogy tető legyen a fejük felett, étkezésre már nem.

Visszatoloncolt romániai cigányok. Szívós gyökerek

Fotó: AP

Bizonyítaniuk kell, hogy veszélyben voltak

„Torontó elképesztően drága, így a romák ételbankokba mennek, hogy enni tudjanak” – meséli Csanyi. Munkához csak az juthat, akinek munkavállalási engedélye van, de az engedélyt jórészt annak adják meg, akinek a leendő munkahelye jelzi, hogy alkalmazni fogja – magyarázta az érdekvédő. Az RCC segít munkát találni, a nők általában takarítási-konyhai munkát végeznek, a férfiak pedig az építőiparban dolgoznak segédmunkásként. „Olyan állások jöhetnek csak szóba, ahol nem annyira számít, hogy tudnak-e angolul, vagy sem” – így az RCC vezetője. Igaz, az angoltudás előbb-utóbb elsajátítható, a szociális támogatás feltétele ugyanis, hogy naponta járjanak nyelviskolába.

A menekültkérelmekről döntő bíróságoknak a kormányzat az RCC vezetője szerint azt az ukázt adta, hogy utasítsák el az igényléseket, mert Kanada képtelen ennyi menekültet befogadni. „A romáknak rendőrségi és orvosi jelentésekkel kell bizonyítaniuk, hogy Magyarországon személyükben érte támadás őket, ahogy azt is alá kell támasztaniuk, hogy hiába kerestek, nem kaptak munkát” – magyarázta Gina Csanyi. Tapasztalatai szerint az eljáró tolmácsok nagy része magyar származású, és közülük többen szimpatizálnak a Magyar Gárdával és a Jobbikkal. „A tolmácsok sokszor egyáltalán nem azt mondják a bíróságon, amit a romák állítanak, hanem szándékosan elferdítik a történetet” – állítja Csanyi. Igaz, ez nem minden tolmácsra áll, de jelentős részükre igen. A papírok kitöltésénél pedig a romák ügyvédeinek is fordítót kell alkalmazniuk, márpedig Csanyi állítása szerint a tolmácsok sokszor ekkor is szándékos hibát követnek el, ami a kérelem elutasításához vezet.

A média ellenük hangol

Csanyi szerint évente átlagosan 3000 kérelmet nyújtanak be, de egy-egy kérelem mögött átlagosan négyfős család áll. Az RCC becslése szerint az elmúlt négy évben nagyjából negyvenezer roma érkezhetett Kanadába, de azt nem tudják, ebből hány utazott vissza. Cigányok nemcsak Magyarországról, hanem Csehországból és más kelet-európai államokból is elvándoroltak.

„A kormányzat és a média is azt hangoztatja, hogy a menekültstátuszért folyamodó romák hazudnak, és Magyarországon egyáltalán nincsenek kitéve üldöztetésnek. Márpedig a kevésbé tanult emberek ezt el is hiszik, és emiatt előítélettel élnek a romákkal szemben, pedig korábban azt sem tudták, hogy ezek az emberek egyáltalán léteznek” – magyarázta a hvg.hu-nak az RCC vezetője, aki szerint a kormányzat egyik stratégiája, hogy hiteltelenítse a cigányokat.

Hitetlen miniszter

Másképp látja ezt az ország állampolgársági és bevándorlásügyi minisztere, Jason Kennedy, aki már többször megkérdőjelezte azoknak a kérelmeknek a jogosságát, amelyet "neonáci csoportok általi üldöztetésre" hivatkozva adnak be "egy ország nélküli etnikai csoport tagjai". Kennedy helyi roma vezetőkkel találkozott, és bevándorlókkal is beszélgetett a torontói repülőtéren, ahová lapértesülés szerint átlagosan naponta tizenhét olyan magyar érkezik, aki kérelmezi a menekültstátuszt.

A miniszter szerint amikor arról kérdezte a romákat, hogy miért vonják vissza a kérelmüket, akkor az érintettek a hosszú várakozási folyamatra és a torontói poloskahelyzetre hivatkoztak. Kennedy szerint viszont ha a romák valóban az életüket féltve menekülnének, akkor sem a hosszú procedúra, sem a poloskák nem zavarnák őket. A miniszter éppen ezért megkérdőjelezte a romák jóhiszeműségét. "A menekültség nem arról szól, hogy valaki szereti-e azt az államot, ahol él, és nem is arról szól, hogy könnyű-e ott az élet, vagy sem, s még csak nem is arról, hogy valaki alkalmanként diszkriminációval szembesül" - mondta a miniszter, egyúttal emlékeztetett arra is, hogy Magyarország már az Európai Unió tagja, az állampolgárok szabadon mozoghatnak a tagállamok között.