2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

ORÖ: a romák számára kockázatos lehet kivándorolni Kanadába
2011. 11. 23. 00:00

Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) arra figyelmezteti a magyarországi romákat: a Kanadába történő kivándorlás "komoly kockázatokat rejt magában".

Farkas Flórián, az ORÖ elnöke kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: akik eddig elhagyták az országot, nem jártak jól, tudjuk, hogy a kanadai hatóságok tömegesen utasították el a menedékkérő státust, ami által a kivándorolni szándékozó családok még rosszabb helyzetbe kerültek, nincstelenné váltak". 
    

 

Mint írta, a kanadai nagykövet az ORÖ-t úgy tájékoztatta, hogy a kanadai jogrend előírásai szerint a családok a menekülti státus "hosszadalmas és bonyolult" kivizsgálása előtt nem térhetnek vissza Magyarországra. Ennek következménye, hogy vannak családok, amelyek - bár szívesen visszatérnének hazájukba - több hónapja nem jöhetnek haza. 
    

 

Farkas Flórián arra is kitért, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és az ORÖ ez év májusában aláírta azt a "történelmi jelentőségű keretmegállapodást, amely érdemben változtatni tud a magyarországi romák helyzetén".
   

 

 Az ORÖ elnöke szerint "a magyarországi cigányság jövője itt van, saját hazájában". 
    

 

Kanadába 1994. november 1-jétől lehetett vízummentesen utazni, de az országba érkező nagyszámú, főként roma menekültek miatt 2001. december 5-én újból vízumkötelezettséget vezettek be Magyarországgal szemben. 1998-tól 2001-ig 8600 magyar állampolgár folyamodott menekültstátusért Kanadában.
    

 

A vízumkényszert Kanada 2008. március 1-jével szüntette meg újra Magyarországgal, Csehországgal és Szlovákiával szemben, és akkor ismét nagyobb menekülthullám indult el. A kanadai hatóságok 2009-es és 2010-es adatai szerint Mexikó után Magyarországról érkezik a legtöbb menekült az országba, ezért tárcaközi háttérrel külügyi, rendészeti és szociális vonatkozású kétoldalú kapcsolatokat létesítettek. 
    

 

A kisebbségi ombudsman a vízumkényszer eltörlése után tájékoztató füzetet készített, amelyben felhívta a figyelmet a kanadai kivándorlás kockázataira. 
    

 

Ez év szeptemberében a magyar hatóságok az MTI-vel azt közölték, hogy a vízumkényszer újbóli eltörlése óta mintegy hétezer magyar állampolgár kért menedékjogot Kanadában, de az évekig elhúzódó eljárás során alig néhány százan kapták meg a státust. Ezt megelőzően Magyarország több településén is arról beszéltek az MTI tudósítójának, hogy uzsorakölcsönökből eredő tartozásuk, különféle atrocitásoktól való félelmük miatt vagy a jobb élet reményében sok száz család kivándorolt Kanadába, és további százak szeretnék követni a példájukat.
  

 

Helyes Imre, az ottawai magyar nagykövetség vezető konzulja azt mondta: 2010-ben 1178 menekültkérelem került a kanadai hatóságok elé, és mindössze két százalékát fogadták el.