2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A roma negyed felszámolására készülnek Ungváron
2011. 11. 16. 00:00

Városrendezési célból egy éven belül fel akarja számolni Ungvár roma negyedét Viktor Pogorelov polgármester, aki azt ígéri, hogy modulházakban helyezik el a lakóhelyükről kiköltöztetetteket.

Roma jogvédők szerint azonban a kárpátaljai megyeszékhely Radvánc nevű kerületében található roma negyed megszüntetése nem lesz könnyű feladat. A telepen ugyanis összetákolt viskókban - ahogy hivatalosan becsülik - mintegy négyszázan élnek nagyon rossz, egészségtelen körülmények között – adta hírül szerdán a reporter.delfi.ua ukrán hírportál.
    

 

Ugyanakkor az orgánum emlékeztet arra, hogy az ungvári rendőrség adatai szerint a városban legalább 1700 cigány etnikumú lakos él, nagyobbrészt a radvánci roma negyedben. Roma szervezetek még ennél is többre, 3400-ra teszi Ungvár cigány lakosainak számát. A helyzet ugyanis az, hogy sokuknak nincs semmilyen személyazonossági okmánya, s anyakönyvezve sincsenek, jóllehet Kárpátalján az illetékes hatóságok már több mint egy éve beindították azt a programot, amelynek célja a roma lakosság személyi okmányokkal való ellátása.
    

 

Jevhenyija Navrocka, ismert ungvári romológus, a Romani Jag című cigány újság főszerkesztője azonban szkeptikus a radvánci roma negyed megszüntetését, az ott élők más helyre történő átköltöztetését illetően. Mint a hírportálnak elmondta, külföldön is előfordul, hogy romatelepeket számolnak fel, de szerinte ott sem minden esetben biztosítanak megfelelő elhelyezést a lakóhelyeikről kiköltözetett romáknak.