2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Helsinki Bizottság: a rasszista közhangulat felelős a tömeges kivándorlásért
2011. 11. 04. 00:00

Idén már mintegy 2500 magyar állampolgár kért menedékjogot Kanadában - mondta el Iván Júlia, a Magyar Helsinki Bizottság munkatársa az ATV Start-ban.

A rendelkezésre álló adatok szerint naponta átlagosan ötven, többségében roma származású honfitársunk kér letelepedési engedélyt, de két héttel ezelőtt volt olyan időszak, amikor egy éjszaka alatt a menedékjogot kérők száma a százat is elérte – tudtuk meg a jogvédő szervezet munkatársától.

Iván Júlia szerint a kitelepülő romák döntése a gazdasági kilátástalanság mellett főként a társadalmi feszültségekkel, illetve a rasszista közhangulattal magyarázható.

Iván azt is elmondta, az ENSZ adatai szerint a világon mintegy 1000-1500 magyar állampolgár él menekült, vagy menekülthöz hasonló élethelyzetben, ezzel Magyarország a világ 40 legtöbb menedékjogot kérőt kibocsájtó országa közé tartozik. Ráadásul jelenleg hazánk az egyetlen olyan EU-tagállam, amely ezen a listán szerepel, sőt, mi több, az USA és Kanada menekültügyi kérelmeit tekintve a negyedik helyen állunk, tette hozzá.

Iván Júlia szerint a többségében roma származású magyar állampolgárok sok esetben megalapozottan félnek a nyilvánvalóan etnikai hovatartozásuk miatti üldöztetéstől.