2024 March 19., Tuesday/Bánk, József napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Három éve kezdődött a halálosztás
2011. 11. 02. 00:00

A romák elleni gyilkosságsorozat első halálos áldozatainak emlékét még gyásznap, emléktábla őrizte, de ma már feledésbe merítik az évszázad legbrutálisabb gyilkosságsorozatát.

Az Országos Cigány Önkormányzat 2009-ben a cigányság gyásznapjává nyilvánította november 3-át, annak emlékére, hogy ezen a napon öltek meg Nagycsécsen egy férfit és egy nőt, akik a romák elleni támadássorozat első halálos áldozatai voltak. Az OCÖ székházában emléktáblát is avattak a gyilkosságsorozat hat áldozatának, de az új vezetés leverette azt. Holnap nem lesz megemlékezés sehol, de mily furcsa, augusztus 2-án, a roma holokausztra sem emlékezett a Farkas Flórián vezette ORÖ, és egy árva hang sem tiltakozott ez ellen!

 

Mi viszont minden féle elnyomás ellenére emlékezünk, és emlékeztetetünk!

 

A még bíróság előtt álló négy, egykori skinhead, Kiss Árpád, Kiss István, Pető Zsolt és Csontos István a vád szerint személyes sérelmeik és a kisebbségi csoportokkal szembeni ellenérzésük miatt úgy döntöttek, saját kezükbe veszik a rendcsinálást. A négy férfit kezdetben félelmet akart kelteni a romák között, később kifejezett ölési szándékkal hajtották végre akcióikat. Kilenc településen támadtak romákra: 2008. július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon, november 3-án Nagycsécsen, december 15-én Alsózsolcán, majd 2009. február 23-án Tatárszentgyörgyön, április 22-én Tiszalökön, augusztus 3-án Kislétán támadtak fegyverekkel és gyújtópalackokkal cigányok házaira.

 

A kislétai és a tiszalöki bűncselekményben egy-egy, Nagycsécsen két ember halt meg, Tatárszentgyörgyön egy 27 éves férfi és 5 éves kisfiát lőtték agyon, miközben felgyújtott házukból menekültek.

 

A magyarországi cigányság mártírjai:

 

Nagy Tiborné élt 40 évet

Nagy József élt 43 évet

Csorba Róbert élt 27 évet

Csorba Robika élt 5 évet

Kóka Jenő  élt 54 évet

Balogh Mária élt 45 évet

 

Emlékezzünk rájuk, és az öt súlyos sérültre, akik maradandó testi fogyatékosságot, örökké fájó és begyógyíthatatlan sebeket kaptak a vadászpuskáktól!