HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Három éve kezdődött a halálosztás

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  romagyilkosságok
2011 November 02    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

Három éve, 2008. november 3-ra virradóra ölték meg a Borsod megye Nagycsécsen Nagy Józsefet és sógornőjét. A romák elleni gyilkosságsorozat első halálos áldozatainak - s a további négy mártír - emlékét még gyásznap, emléktábla őrizte, de ma már feledésbe merítik az évszázad legbrutálisabb gyilkosságsorozatát.  

Hirdetmény

Az Országos Cigány Önkormányzat 2009-ben a cigányság gyásznapjává nyilvánította november 3-át, annak emlékére, hogy ezen a napon öltek meg Nagycsécsen egy férfit és egy nőt, akik a romák elleni támadássorozat első halálos áldozatai voltak. Az OCÖ székházában emléktáblát is avattak a gyilkosságsorozat hat áldozatának, de az új vezetés leverette azt. Holnap nem lesz megemlékezés sehol, de mily furcsa, augusztus 2-án, a roma holokausztra sem emlékezett a Farkas Flórián vezette ORÖ, és egy árva hang sem tiltakozott ez ellen!

 

Mi viszont minden féle elnyomás ellenére emlékezünk, és emlékeztetetünk!

 

A még bíróság előtt álló négy, egykori skinhead, Kiss Árpád, Kiss István, Pető Zsolt és Csontos István a vád szerint személyes sérelmeik és a kisebbségi csoportokkal szembeni ellenérzésük miatt úgy döntöttek, saját kezükbe veszik a rendcsinálást. A négy férfit kezdetben félelmet akart kelteni a romák között, később kifejezett ölési szándékkal hajtották végre akcióikat. Kilenc településen támadtak romákra: 2008. július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon, november 3-án Nagycsécsen, december 15-én Alsózsolcán, majd 2009. február 23-án Tatárszentgyörgyön, április 22-én Tiszalökön, augusztus 3-án Kislétán támadtak fegyverekkel és gyújtópalackokkal cigányok házaira.

 

A kislétai és a tiszalöki bűncselekményben egy-egy, Nagycsécsen két ember halt meg, Tatárszentgyörgyön egy 27 éves férfi és 5 éves kisfiát lőtték agyon, miközben felgyújtott házukból menekültek.

 

A magyarországi cigányság mártírjai:

 

Nagy Tiborné élt 40 évet

Nagy József élt 43 évet

Csorba Róbert élt 27 évet

Csorba Robika élt 5 évet

Kóka Jenő  élt 54 évet

Balogh Mária élt 45 évet

 

Emlékezzünk rájuk, és az öt súlyos sérültre, akik maradandó testi fogyatékosságot, örökké fájó és begyógyíthatatlan sebeket kaptak a vadászpuskáktól!Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Ösztöndíj a cigány értelmiségért

  • A romák is a Fidesz-KDNP jelöltjeit fogják támogatni

  • Romagyilkosságok - Tíz éve történt a nagycsécsi támadás

  • A SOMNAKAJ NOVEMBERBEN UTOLJÁRA A NEMZETI SZÍNHÁZBAN

  • Ösztöndíj pályázat roma fiataloknakCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt