2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Nem akarnak hazatérni a boszniai romák Brüsszelből
2011. 10. 31. 00:00

A boszniai hatóságok korlátozó intézkedéseket vezetnek be azokkal szemben, akik visszaélnek a vízummentes utazás intézményével.

A brüsszeli egyetem fogadott be több tucat családot azok közül a főként Bosznia-Hercegovinából érkezett romák közül, akik a vízumkönnyítés lehetőségével élve utaztak Belgiumba, de onnan a jelek szerint nem kívánnak hazatérni.

 

A vízum nélküli beutazás lehetősége egyelőre csupán rövid távú (három hónapnál nem hosszabb) tartózkodási engedélyt jelent az unió területén. Ehhez képest a brüsszeli hatóságok ősz eleji adatai szerint csak Belgiumba mintegy négyszáz olyan személy érkezett Bosznia-Hercegovinából, aki nem akar visszatérni, hanem menedéket kért az országban. Ugyanígy megnövekedett a boszniai menedékkérők száma Luxemburgban, Németországban, valamint Svédországban is. Érkeznek romák a hírek szerint Szerbiából, Macedóniából és Koszovóból is.

 

A belga és a boszniai hatóságok megállapodtak abban, hogy visszaszállítják azokat, akiknek a politikai menedékjog iránti kérelmét a belga hatóságok elutasították. A folyamodványok elbírálása azonban hosszadalmas folyamat, és a döntés megszületéséig is gondoskodni kell a fővárosban rekedt balkáni állampolgárok elhelyezéséről.

 

Egy részüket ideiglenesen az egyik brüsszeli kerület, Schaerbeek fogadta be, de az ottani hatóságok is panaszkodnak, hogy nincs sem költségvetésük, sem illetékességük, hogy tartós megoldást biztosítsanak a roma menekültek problémájára.

 

A boszniai hatóságok időközben azt is bejelentették, hogy korlátozó intézkedéseket vezetnek be azokkal szemben, akik visszaélnek a vízummentes turista-beutazás intézményével. Kérdés azonban, hogy ez mennyire lehet hatásos, miközben a balkáni országban, a romák körében tartja magát az a tévhit, hogy a vízummentesség menedékre és munkavállalásra jogosít.

 

A brüsszeli egyetem épületében - csakúgy, mint Schaerbeekben - legfeljebb tavaszig maradhatnak a menedéket keresők.