HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Nem akarnak hazatérni a boszniai romák Brüsszelből

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  brüsszel, bosznia, belgium
2011 Október 31    Forrás: hirado.hu


Ez a cikk archív

A boszniai hatóságok korlátozó intézkedéseket vezetnek be azokkal szemben, akik visszaélnek a vízummentes utazás intézményével.

Hirdetmény

A brüsszeli egyetem fogadott be több tucat családot azok közül a főként Bosznia-Hercegovinából érkezett romák közül, akik a vízumkönnyítés lehetőségével élve utaztak Belgiumba, de onnan a jelek szerint nem kívánnak hazatérni.

 

A vízum nélküli beutazás lehetősége egyelőre csupán rövid távú (három hónapnál nem hosszabb) tartózkodási engedélyt jelent az unió területén. Ehhez képest a brüsszeli hatóságok ősz eleji adatai szerint csak Belgiumba mintegy négyszáz olyan személy érkezett Bosznia-Hercegovinából, aki nem akar visszatérni, hanem menedéket kért az országban. Ugyanígy megnövekedett a boszniai menedékkérők száma Luxemburgban, Németországban, valamint Svédországban is. Érkeznek romák a hírek szerint Szerbiából, Macedóniából és Koszovóból is.

 

A belga és a boszniai hatóságok megállapodtak abban, hogy visszaszállítják azokat, akiknek a politikai menedékjog iránti kérelmét a belga hatóságok elutasították. A folyamodványok elbírálása azonban hosszadalmas folyamat, és a döntés megszületéséig is gondoskodni kell a fővárosban rekedt balkáni állampolgárok elhelyezéséről.

 

Egy részüket ideiglenesen az egyik brüsszeli kerület, Schaerbeek fogadta be, de az ottani hatóságok is panaszkodnak, hogy nincs sem költségvetésük, sem illetékességük, hogy tartós megoldást biztosítsanak a roma menekültek problémájára.

 

A boszniai hatóságok időközben azt is bejelentették, hogy korlátozó intézkedéseket vezetnek be azokkal szemben, akik visszaélnek a vízummentes turista-beutazás intézményével. Kérdés azonban, hogy ez mennyire lehet hatásos, miközben a balkáni országban, a romák körében tartja magát az a tévhit, hogy a vízummentesség menedékre és munkavállalásra jogosít.

 

A brüsszeli egyetem épületében - csakúgy, mint Schaerbeekben - legfeljebb tavaszig maradhatnak a menedéket keresők.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 április   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • „Most senki nem tud adni egy darab kenyeret sem”

  • Rangos színészekkel vitt adományt a Jászságba az Országos Roma Civil Tanács

  • Túl az ötezredik család megsegítésén az Országos Roma Civil Tanács!

  • Mert megint itt tartunk: nem, nincs olyan, hogy cigánybűnözés

  • Ismét meggyalázták a roma holokauszt budapesti emlékművétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt