HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Romaellenes álhír terjed a neten

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  szlovákia, hoax
2011 Október 27    Forrás: bumm.sk


Ez a cikk archív

Informáljatok mindenkit, a romáknak nem kell fizetniük a gyógyszerekért - áll abban az álhírben, mely rohamos gyorsasággal terjedt el a közösségi oldalakon, s a szlovákiai netes fórumokban. Az értesülés nagy felháborodást, és cigányellenes megnyilvánulásokat váltott ki.

Hirdetmény

„Meg kell osztanom: sokk a gyógyszertárban, informáljatok mindenkit!!! A múlt hétig ezt nem tudtam, de a romáknak nem kell fizetniük a gyógyszerekért... A gyógyszertárba mentem, hogy a gyerekeknek köhögés elleni cseppeket stb. Vegyek. Előttem ŐK álltak, megkapták a gyógyszereket és... előhúzták a papírjukat a szociálisból... mire a gyógyszerész láttamozta, s elmentek. Megkérdeztem tőle, hogy ez mi volt, ő pedig azt felelte, hogy ők szociálisan gyengék, így az állam fizeti a gyógyszereiket. Majdnem hanyattestem, kifizettem 20 eurót, és dühösen indultam haza. Dolgozom, fizetem a szociális és egészségügyi biztosítást, az adókat – mindezt nekik és a hozzájuk hasonlóknak. Kérlek, ezt osszátok meg, ezzel már csinálni kell valamit“ - ez áll a szlovák nyelvű üzenetben, mely néhány napja még a Bumm fórumában is megjelent, ám alapvetően a Facebook közösségi oldalon terjed.

Romaellenes hoax

A rendkívül népszerűvé vált hír rövid időn belül cigányellenes indulatokat gerjesztett. A benne foglaltak ugyanakkor teljesen légből kapottak, hamar bebizonyosodott, az egész egy hoax, azaz álhír.

„A Szociális Biztosító nem állít ki olyan igazolást, amely alapján bárki is ingyen juthatna gyógyszerekhez a patikákban“ - szögezte le Jana Ďuriačová, a biztosító sajtóosztályának munkatársa.

A vas.cas.sk portálnak elmondta, a Szociális Biztosító csak munkahelyi baleset esetén térítheti meg a gyógykezelés, s a gyógyszerek költségeit, de csak akkor, ha a kötelező egészségbiztosítás ezt nem téríti. Ám ebben az esetben is csak utólag, a számlák bemutatását követően lehet ezt igényelni.

Megkérdeztük a komáromi Vág patika gyógyszerészét, Kánai Krisztinát,  ő szintén kizártnak nevezte, hogy bárki is a fent leírt módon, szociális alapon, ingyen kaphasson gyógyszereket. Megjegyezte, speciális esetekben előfordulhat, hogy valamilyen szervezet téríti egyes orvosságok árát, de az más lapra tartozik.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Február   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Lendvay József: „A prímás dolga az is, hogy virtuóz legyen”

  • A debreceni roma vezető szerint a jobbikos Jakab Péter a cigányság ellen uszított

  • „Így nem lehet öntudatos cigány polgárrá válni”

  • A Diverse Youth Network konferenciát tartott az Antirasszista világnapon Pécsett

  • „Elégettem az összes könyvemet, a Biblia kivételével” – Látogatóban Horváth Gyula költőnélCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt