HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Romaellenes álhír terjed a neten

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  szlovákia, hoax
2011 Október 27    Forrás: bumm.sk


Ez a cikk archív

Informáljatok mindenkit, a romáknak nem kell fizetniük a gyógyszerekért - áll abban az álhírben, mely rohamos gyorsasággal terjedt el a közösségi oldalakon, s a szlovákiai netes fórumokban. Az értesülés nagy felháborodást, és cigányellenes megnyilvánulásokat váltott ki.

Hirdetmény

„Meg kell osztanom: sokk a gyógyszertárban, informáljatok mindenkit!!! A múlt hétig ezt nem tudtam, de a romáknak nem kell fizetniük a gyógyszerekért... A gyógyszertárba mentem, hogy a gyerekeknek köhögés elleni cseppeket stb. Vegyek. Előttem ŐK álltak, megkapták a gyógyszereket és... előhúzták a papírjukat a szociálisból... mire a gyógyszerész láttamozta, s elmentek. Megkérdeztem tőle, hogy ez mi volt, ő pedig azt felelte, hogy ők szociálisan gyengék, így az állam fizeti a gyógyszereiket. Majdnem hanyattestem, kifizettem 20 eurót, és dühösen indultam haza. Dolgozom, fizetem a szociális és egészségügyi biztosítást, az adókat – mindezt nekik és a hozzájuk hasonlóknak. Kérlek, ezt osszátok meg, ezzel már csinálni kell valamit“ - ez áll a szlovák nyelvű üzenetben, mely néhány napja még a Bumm fórumában is megjelent, ám alapvetően a Facebook közösségi oldalon terjed.

Romaellenes hoax

A rendkívül népszerűvé vált hír rövid időn belül cigányellenes indulatokat gerjesztett. A benne foglaltak ugyanakkor teljesen légből kapottak, hamar bebizonyosodott, az egész egy hoax, azaz álhír.

„A Szociális Biztosító nem állít ki olyan igazolást, amely alapján bárki is ingyen juthatna gyógyszerekhez a patikákban“ - szögezte le Jana Ďuriačová, a biztosító sajtóosztályának munkatársa.

A vas.cas.sk portálnak elmondta, a Szociális Biztosító csak munkahelyi baleset esetén térítheti meg a gyógykezelés, s a gyógyszerek költségeit, de csak akkor, ha a kötelező egészségbiztosítás ezt nem téríti. Ám ebben az esetben is csak utólag, a számlák bemutatását követően lehet ezt igényelni.

Megkérdeztük a komáromi Vág patika gyógyszerészét, Kánai Krisztinát,  ő szintén kizártnak nevezte, hogy bárki is a fent leírt módon, szociális alapon, ingyen kaphasson gyógyszereket. Megjegyezte, speciális esetekben előfordulhat, hogy valamilyen szervezet téríti egyes orvosságok árát, de az más lapra tartozik.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulóján

  • Visszafogadta a Fidesz a cigányozó edelényi polgármestertCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt