2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Balog Zoltán: megfelelő arányban részesüljenek a romák a felzárkóztató programokból
2011. 10. 26. 00:00

Balog Zoltán fontosnak tartja, hogy a romák megfelelő arányban részesüljenek a felzárkóztató programokból, ugyanakkor tudni kell, hogy nem csak a romák között súlyos probléma a mélyszegénység.

Mint kiemelte, konkrét intézkedési tervet, időpontokat és számokat tartalmazó nemzeti társadalmi felzárkózási és roma stratégiát szeretnének elfogadtatni a kormánnyal és az Európai Unióval. A társadalmi véleményezési lehetőség határidejét november 9-ig meghosszabbították - tette hozzá az államtitkár.

 

Közlése szeRoma Koordinációs Tanácsrint az etnikai adatgyűjtésben számítanak az Országos Roma Önkormányzatra (ORÖ) és a kisebbségi ombudsmanra. Egyebek mellett ahhoz kellenek adatok, hogy a foglalkoztatási programba be tudják vonni a romákat - magyarázta.

 

Balog Zoltán felhívta a figyelmet: 1996-2006 között 120 milliárd forinttal támogatták a roma programokat, ebből viszont csak 10 milliárd forintról tudják biztosan, hogy célhoz érkezett. Ezért a jövőben az adófizetők pénzével "felelősen kell gazdálkodni" - fogalmazott. Kitért arra is, fontos, hogy "a többségi társadalom legalább egy részét meggyőzzék, nemzetstratégiai kérdésről van szó", amely "az egész ország felemelkedése szempontjából elengedhetetlenül szükséges".

 

Az államtitkár lényegesnek mondta, hogy ne lehessen megbélyegezni egy kisebbséget, mert ez a többségi társadalmon belül is feszültséget kelthet. A rendőrségnek pedig előítéletek nélkül kell vizsgálódnia bűnügyekben - hangsúlyozta Balog Zoltán.

 

Farkas Flórián, az ORÖ elnöke az ülésen egyebek között azt mondta: "mi nem akarunk úgy felzárkózni, hogy a többség kárára legyen". Utalt arra, hogy monitoring-rendszert állítottak fel saját munkájuk ellenőrzésére, mert "mindig tudni kell, hogy hová mennek a pénzek". Meglátása szerint "az borzasztó, hogy 100-120 milliárd forintot fordítanak ránk, és nincs eredmény", mert "eddig nyomon követhetetlen volt a pénzfelhasználás".

 

Matolcsy János szakértő arról beszélt, hogy a roma stratégia teljességre törekszik, tárgyilagos, sok helyen önkritikus, és "kínosan ügyel a felzárkózási és a roma kérdések arányos kezelésére". Ugyanakkor - véleménye szerint - hiányoznak abból a jó gyakorlatok, az elkerülendő rossz példák és a prioritások, valamint nem tisztázott az egyes szereplők funkciója a stratégia megvalósításában.

 

A Roma Koordinációs Tanács szeptemberben tartotta alakuló ülését a Parlamentben. A tanácsnak 27 tagja van. Balog Zoltán akkori közlése szerint az volt a cél, hogy minden olyan szereplőt meghívjanak, akinek roma ügyben mondanivalója lehet, így a tanács tagjai között vannak többek között a Magyar Tudományos Akadémia, az egyházak, a munkaadók és munkavállalók képviselői, a roma önkormányzatok és civil szervezetek delegáltjai.