HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Balog Zoltán: megfelelő arányban részesüljenek a romák a felzárkóztató programokból

betűméret csökkentése betűméret növelése
2011 Október 26    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Balog Zoltán fontosnak tartja, hogy a romák megfelelő arányban  részesüljenek a felzárkóztató programokból, ugyanakkor tudni kell, hogy nem csak a romák között súlyos probléma a mélyszegénység; a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára erről szerdán, a Roma Koordinációs Tanács második ülésén beszélt Budapesten.

Hirdetmény

Mint kiemelte, konkrét intézkedési tervet, időpontokat és számokat tartalmazó nemzeti társadalmi felzárkózási és roma stratégiát szeretnének elfogadtatni a kormánnyal és az Európai Unióval. A társadalmi véleményezési lehetőség határidejét november 9-ig meghosszabbították - tette hozzá az államtitkár.

 

Közlése szeRoma Koordinációs Tanácsrint az etnikai adatgyűjtésben számítanak az Országos Roma Önkormányzatra (ORÖ) és a kisebbségi ombudsmanra. Egyebek mellett ahhoz kellenek adatok, hogy a foglalkoztatási programba be tudják vonni a romákat - magyarázta.

 

Balog Zoltán felhívta a figyelmet: 1996-2006 között 120 milliárd forinttal támogatták a roma programokat, ebből viszont csak 10 milliárd forintról tudják biztosan, hogy célhoz érkezett. Ezért a jövőben az adófizetők pénzével "felelősen kell gazdálkodni" - fogalmazott. Kitért arra is, fontos, hogy "a többségi társadalom legalább egy részét meggyőzzék, nemzetstratégiai kérdésről van szó", amely "az egész ország felemelkedése szempontjából elengedhetetlenül szükséges".

 

Az államtitkár lényegesnek mondta, hogy ne lehessen megbélyegezni egy kisebbséget, mert ez a többségi társadalmon belül is feszültséget kelthet. A rendőrségnek pedig előítéletek nélkül kell vizsgálódnia bűnügyekben - hangsúlyozta Balog Zoltán.

 

Farkas Flórián, az ORÖ elnöke az ülésen egyebek között azt mondta: "mi nem akarunk úgy felzárkózni, hogy a többség kárára legyen". Utalt arra, hogy monitoring-rendszert állítottak fel saját munkájuk ellenőrzésére, mert "mindig tudni kell, hogy hová mennek a pénzek". Meglátása szerint "az borzasztó, hogy 100-120 milliárd forintot fordítanak ránk, és nincs eredmény", mert "eddig nyomon követhetetlen volt a pénzfelhasználás".

 

Matolcsy János szakértő arról beszélt, hogy a roma stratégia teljességre törekszik, tárgyilagos, sok helyen önkritikus, és "kínosan ügyel a felzárkózási és a roma kérdések arányos kezelésére". Ugyanakkor - véleménye szerint - hiányoznak abból a jó gyakorlatok, az elkerülendő rossz példák és a prioritások, valamint nem tisztázott az egyes szereplők funkciója a stratégia megvalósításában.

 

A Roma Koordinációs Tanács szeptemberben tartotta alakuló ülését a Parlamentben. A tanácsnak 27 tagja van. Balog Zoltán akkori közlése szerint az volt a cél, hogy minden olyan szereplőt meghívjanak, akinek roma ügyben mondanivalója lehet, így a tanács tagjai között vannak többek között a Magyar Tudományos Akadémia, az egyházak, a munkaadók és munkavállalók képviselői, a roma önkormányzatok és civil szervezetek delegáltjai.Hirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 4 hozzászólás érkezett.

#4   leleplezés  | 2011 Október 27 21:09:58 like(1) dislike(0)

A CIGÁNYOK SZÉGYENE AKI A BALOG ZOLI MELLET PÖFFESZKEDIK!!!

#3   leleplezés  | 2011 Október 27 21:08:15 like(1) dislike(0)

TE NAGYOKOS FLÓRI, SZÁMONKÉRED AZ ELMÚLT ÉVEK HANYAG ÉS PAZARLÓ CIGÁNYOKRA SZÁNT PÉNZEKET!!

AKKOR A TE 8 ÉVEDRŐL NE FELEDKEZZÉL MEG, MERT EZ ÚGY JOGOS!!!

A TE KÖVETŐID CSAK TÉGED PRÓBÁLTAK MEG UTÁNOZNI, DE NEKIK KEVÉSBÉ SIKERÜLT, MÍG NEKED KÖZTÁRSASÁGI KEGYELMET ADOT GÖNC PAPA!! VAGY NEM IGAZ?? TE ÁLNOK HAZÚG CSALÓ SZÉLHÁMOS!!!!!

#2   erzsike  | 2011 Október 27 15:10:29 like(1) dislike(0)

:-)

 

#1   Mantai  | 2011 Október 27 08:30:46 like(1) dislike(0)

Se füle, se farka beszéd. Nesze semmi fogd meg jól !!! Gratulálok !!!!


vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Ignácz Judit: A roma nők természetes élőhelye és életmódja

  • Ignácz Judit: A roma nők természetes élőhelye és életmódja

  • Az EP nagy többséggel támogatta a kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezést

  • Cinka a keresztfánál

  • Kiállítással és közösségi fotózással is ünnepli fennállását a Romani DesignCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt