HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

1956 cigány hőseire emlékeztek a Corvin közben

betűméret csökkentése betűméret növelése
2011 Október 23    Forrás: Index


Ez a cikk archív

Negyven-ötvenen emlékeztek délelőtt 10 órakor a szakadó esőben Szabó Ilonka 17 évesen agyonlőtt forradalmár cigány lány emléktáblája előtt a Corvin közben. Az esemény néhány beköszöntő szó után a Himnusz közös eléneklésével vette kezdetét.

Hirdetmény

 

Orsós Júlia történész doktorandusz, Gulyás Erzsébet építész, Molnár Rozália pesterzsébeti lakos, valamint a budapesti roma gyülekezet lelkésze mondott beszédet.

 

Hiteles történelmet a mítoszok helyett

 

Orsós beszédében kiemelte, hogy 1956 forradalmának feldolgozásában a legfontosabb a mítoszok és prekoncepciók nélküli emlékezet. A prekoncepciókkal tarkított forradalmi értelmezés öncélú és nem segíti a múlt objektív feldolgozását. Orsós köszönetet mondott Eörsi László történésznek, aki a 56-os intézet munkatársaként a forradalom és szabadságharc hiteles feldolgozását tűzte ki célul.

 

"Építész vagyok, budapesti, és cigány" - kezdte Gulyás Erzsébet. Az idő nyomott hagyott a falakon és vannak dolgok, amiknek nincs etnikuma. Nézőpontváltásra van szükség 1956 megítélésében, és ott helyük van a cigányoknak is. Moralizálás nélkül kell emlékeznünk, szem előtt tartva az a dolgok egészét, nem szabad hagyni, hogy az egész részekre szakadjon.

 

Cigányok a hazáért


Csík Denis, a budapesti roma gyülekezet lelkésze hangsúlyozta, hogy a Názáreti Jézus volt az első, aki először hozta el a szabadságot az embereknek. János evangéliumára utalva felidézte, hogy nincs nagyobb szeretet annál, amikor valaki életét adja a barátaiért. "A cigányok életüket adták a hazáért, ez így volt, így van és így lesz." A lelkész beszéde után a résztvevők közösen elimádkozták a miatyánkot.

 

 

A beszédek után a különböző fővárosi és vidéki roma szervezetek helyezték el emlékkoszorúikat és virágjaikat Szabó Ilona emléktáblájánál. A megemlékezés végén pedig Parádi Gyula és társa hegedűvel és gitárral játszották el a cigány himnuszt.

 

A tizenhét éves cigány lány és a Corvin köz


Az 1956-os forradalom és szabadságharc résztvevőinek 5-8 százaléka volt cigány. Harcoltak a Corvin közben, a Práter és Tűzoltó utcában, a Váci úton, Soroksáron és a Ferencvárosban. Nagy részük a forradalom leverése után külföldre menekült. Három embert végeztek ki közülük, a leghíresebb Szabó "Kócos" Ilonka.

 

A 17 éves cigány lány 4 hónapos terhesen keveredett egy barátnőjével és élet társával Bizsuval az újpesti cigány fiúval a Corvin közbe. Kócos, akinek a fegyverhasználatot barátja Bizsu mutatta meg az első napokban, a felkelők egyik parancsnoka lett, és hat ember tartozott alá. Szabó Ilonkát október 28-án lőtték agyon a Práter utca végén, ma emléktáblája van a Corvin közben. Barátját Bizsut hét év börtönre ítélték, az akkori forradalmár ma 80 éves, betegsége miatt nem vett részt a megemlékezésen.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt