HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Mi a közös a bankokban és a cigányokban

betűméret csökkentése betűméret növelése
2011 Október 21    Forrás: hirszerzo.hu - Forgács István


Ez a cikk archív

A cigányokkal szemben megfogalmazott ellenérzés teljes hasonlóságot mutat ma Magyarországon a bankokkal szembeni bizalmatlansággal, és mind a kettő csak akkor fog változni, ha a magyar társadalom látja majd a belülről jövő változást.

Hirdetmény

Cigányvita a Hírszerzőn

Felcsuti Péter bankszakember szerint vitaindító cikkünk, Forgács István írása inkább árt a cigányságnak, mint használ, azzal, hogy a saját népét ostorozza, és tőlük várja a változás megindulását. Forgács István alábbi válasza erre született, bár a címzett nem személyesen Felcsuti Péter. A kérdés viszont annál fontosabb: mit lehet csinálni, ha egyszer a társadalomban valakikkel szemben okkal, vagy ok nélkül de berögzültek előítéletek, általános vélekedések? A vita továbbra is nyitott, hozzászólni szabad!

A magyar társadalom nem szereti a cigányokat. Ez vajon általánosítás? Vagy tény? És ha tény, akkor mi alapján lehetne ezt igazolni, ha pedig általánosítás, akkor hogyan lehetne ezt eredményesen kétségbe vonni?

Aztán úgy tűnik, hogy a magyar társadalom nem szereti a bankokat sem. Vajon ez is általánosítás? Vagy erről is vannak, akik szerint tényként kell beszélni? És vajon itt is lehetne bármivel ezt, vagy éppen az ellenkezőjét igazolni?

Bárhogyan is van, az biztosan kijelenhető, hogy beszélni kell a társadalom és a cigányok, valamint a társadalom és a bankok viszonyáról, már csak azért is, mert a két nexus furcsa párhuzamot mutat, és amelyhez fel kellene ismernünk végre: az össztársadalom a legfőbb rendező elv, a legfőbb keret ebben az országban, minden egyéb csak ehhez rendelhető hozzá.

Furcsán hangozhat, de a cigányokkal szemben megfogalmazott ellenérzés teljes hasonlóságot mutat ma Magyarországon a bankokkal szembeni bizalmatlansággal, és mind a kettő csak akkor fog változni, ha a magyar társadalom látja majd a belülről jövő változást. Mert most leginkább erre lenne szükség.

 

 

Cigány sors Magyarországon: mit lehet kezdeni a berögzült előítéletekkel?
Cigány sors Magyarországon: mit lehet kezdeni a berögzült előítéletekkel?
Forrás: Stiller Ákos

 

 

Ma a társadalom nagy része azt gondolja, hogy a bank csal, hazudik, átver, megtéveszt, milliókat keresnek a vezetői– miközben lakások tízezreit árverezik el –, külföldre menekíti a profitját, és az állam (vagyis az adófizetők) segítségével mentették meg néhány évvel ezelőtt. És bár ez általánosításnak tűnik, számos ember – akikből összeáll a társadalom – ezt meg is éli. Nem a tévében, nem a százszor elátkozott médiában találkozik ezzel, hanem a mindennapjaiban. És ott fáj a legjobban.

Ma a társadalom nagy része azt gondolja, hogy a cigányember csal, hazudik, nem tud gyereket nevelni, erőszakos, és nem akar a magyar társadalom része lenni. És bár ez is általánosításnak tűnik, az előző számos emberek – akik megint csak a társadalmat jelentik – ezt szintén megélik. És ezt sem csak a média sulykolja beléjük, hanem a mindennapjaikban találkoznak vele, és ez is legalább annyira fáj, mint a bankok érzéketlensége és apró-betűs csapdái.

Biztosan nem csak én gondolom azt, hogy ezen pedig változtatni kellene végre.

Mert biztosan van tisztességes bank, és van példaértékű cigányember is százezrével ebben az országban. De ahhoz, hogy ezt lássa is végre a társadalom, ahhoz az kell, hogy először a bankok és a cigányemberek – már akikre vonatkozik… – nézzenek szembe saját hibáikkal, vállalják fel a saját felelősségüket, és tegyenek azért, hogy visszanyerjék a társadalom bizalmát. Felejtsék el az apró-betűt. Hagyjanak fel a a nem teljes körű tájékoztatással. Hagyjanak fel a tanárveréssel, az idős ember bántalmazásával. És ami a legfontosabb: álljanak ki az össztársadalmi érdekekért. Akár úgy is, hogy felvállalják a konfliktust azokkal, akik pont azt várják el, hogy maradjon el az önmagunkba nézés, a saját felelősség megtalálása.

És bár szeretik sokan félreérteni, egyértelművé kell, hogy tegyem: ezek a gondolatok nem az összes cigánynak, nem összes banknak szólnak. Azoknak írom, akik, és amelyek miatt ma a társadalom meg van arról győződve, hogy sem a bank, sem a cigány nem tisztességes.

Ha ezen bárki változtatni szeretne, tegye úgy, ahogyan azt az elmúlt 20 év során csak nagyon kevesen merték: ismerje fel, hogy a változást belülről kell végre elkezdeni.Hirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 3 hozzászólás érkezett.

#3   deloro  | 2011 Október 27 14:57:27 like(0) dislike(0)

A magyar gyermekeknek már az óvodától kezdve minden program és plusz normatíva nélkül kellene tanuljanak arról a népről amellyel már több mint 600 éve együttélnek. Amí ez nem történik meg addig igenis a negatív közhangulat, a média felnagyított képe és a gazdaság válság hatására kialakult bűnbankképzés alapján fogják továbbra is mgítélni a cigány még azok is, akik életükben talán egyszer láttak cigányt. Naívság azt gondolni, hogy ha látványosan nagy nyílvánosság előtt önkritikát gyakorolunk, akkor a töbségi társadalom véleménye megváltozik rólunk! Forgác mester ebben az írásában és a másikban is kínosan azt fejtegeti, hogy bizony nagy önkritikát kell gyakoroljunk mert gyarlóak vagyunk. Kezdje magán! tegye meg az első lépést. Ha a parasztok szája íze szerint szeretne beszélni és annyira kiakarja mondatni a cigányokkal azt, amit halani akarnak a parasztok, akkor hajrá. El lehet kezdeni. Ostorozza előbb magát. pl. Eddig szarul szakértettem roma ügyben ez is hozzájárult ahhoz ami mos van. A jelenlegi helyzet az én munkámat is tükrözi....

Forgács odamondó úr egyet ér el ezkkel az írásaival. lesznek a jó cigánynak minősítettek és a rosz cigánynak minősítettek. Hogy ki lesz a minősítő? Hát ő maga! Persze a jók elhatárolódnak a rosszaktól és fordítva. Majd én is elhatárolódom egyes romáktól, ha a magyar nép elhatárolódik attól a a magyar csürhétől akik nokiásdobozokban lopták szét az országot. Ha a mi helyzetünkről nem a parasztok tehetnek, akkor a gazdasági csődről pedig nem a romák tehetnek, hanem a milliárdos csaló politikusok és a paraszt slepjük. A tolvaj parasztok gyakololjanak önkritikát! Forgács után és a tolvaj parasztok után én is önkritikát gyakorolok, addig nem!

#2   salamon  | 2011 Október 22 15:51:07 like(0) dislike(0)

Isván! A vitainditó cikkedet és ezen kiegészítő írásodat összevetettem,cigányság és bank, bank és a cigányság szópárként. Különösebb eltérést nem tapasztaltam talán csak azt,hogy a cigányság elleni ellenérzést már kisgyermekkorba beletáplálják a kicsikbe például már óvodáskorukba. S bizony mire már általános iskolába mennek ott már nagyon nehéz még csakmérsékelni is a cigányság elleni ellenérzést. Sőt már tapasztalható e korosztálynál az intolerancia, a gyülölet. S bizony a mindekori kormányok egy lapáttal rá is tesznek!

A bankoknál: a bankok tevékenységük okán váltoták ki az emberekből - és nem a kormányzatokból - ezen ellenérzést. Tudatosan vezetteék félre az embereket, kormányzatok hallgatólagos tudomásával. A PÉnzügyi Szervezetek Felügyelete mint a pénzügyi intézmények egyik felelős ellenőrzőszerve egyetlen egy határozatávalsem vette elejét a "hibás termék" forgalmazásának beszüntetésére. Hogy miért? Mert nem a PSZÁF adta ki a müködési engedélyüket, hanem az aktuális kormányzatok. Elképedve olvasom és hallom banki szakemberektől pl" a magyar bankrendszer " említését. Röhej. Magyarországon magyar bankrendszer nem létezik. Nincs magyar alapításu bank. A Magyar Nemzeti Bank-on kívül egy-két bank van csak, például a Gránit Bank,de ez sem foglalkozik hitel kihelyezéssekkel. Tehát tényként kell elfogadni,hogy Magyarországon csak külföldi alapítási bankok illteve fiókjai vannak.

Kormányzati segítségről: mindkét kérdéshez félve és jólmegfontolva próbálja kezelni már ha lehet. A cigányság felzárkoztatására program vankidolgozva, aminek elfogadás társadalmi egyeztetetésen van. A bankokat  mindezidáig nem rendszabályozták. Mert bizony kellene,hiszen azt csinálnak ebben az országban amit akarnak! Mára már 3 millió ember lett "rabszolgája" a bankoknak. A kormányzati hiteleseket megsegítő csomag rossz!

Mit kellet volna tenni a kormányzatnak a hitelesek megsegítésére?

1./  Egy tollvonással eltörölnivlamennyi fennálló tartozást. 

2./ Egy tollvonással eltörölni a fennálló állami adósókot is. Magyarország már többszörösen visszafizette adóságát.

Összegezve: Bank és a cigányság vagy cigányság és bank  egykutya.

 

 

#1   orsós  | 2011 Október 21 21:06:37 like(0) dislike(0)

Magamba néztem. Igyekszem rendesen élni. Égbe kiáltott szó, amit írsz. Nem vagyok a szavak embere, de itt valami alapgond van. És nem térek ki a többségi társadalom bűneire, bűnözéseire, a tuljadonképpeni nagy leképezésének kérdésére.

Talán őszintén kellene beszélni István? Elfogadjuk a jobbik által közölt híreket? Elfogadjuk a kurucinfo írásait? Nézzük mi is a Hír televiziót? Én megértem, hogy legyünk jobbak, közelítsünk a tökéleteshez, és talán arra is sarkalsz, hogy bűnöző honfitársaimat kizárjam a köreimből?! Jelzem kizártam eddig is, és a többségiek által delegált bűnözőket is.

Véleményem szerint ahol a változást várod, azok vagy nem olvassák soraid, vagy nincsenek döntési helyzetben, vagy ha helyzetbe is vannak bizonyos csoportokhoz, politikai platrformokhoz vannak kötve, ahol beszélhet, beszélhet, és beszélhet.

DE rajta! Csináljuk meg! :)


vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lett az ORÖ új elnöke

  • Adventi fogadás az államfőnél

  • Roma ifjúsági tréning Rimaszombatban

  • A miskolci romák polgármestere is akar lenni a frissen megválasztott Veres Pál

  • Dancs Mihály felmondta az ORÖ-s szövetségétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt