2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Berényi László: minden roma töltse ki a kérdőívet
2011. 10. 13. 00:00

Munkahelyteremtés és oktatás: a cigányság életkörülményeinek javításában, társadalmi beilleszkedésében ez döntő szerepet játszik.

A kormány és az országos roma önkormányzat kötött keretmegállapodás szerint 2015-ig 100 ezer romát kezdenek foglalkoztatni – vázolta a főbb vállalásokat csütörtökön kaposvári sajtótájékoztatóján Berényi László, a megyei területi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke. Hozzátette: a tervek szerint 20 ezer roma piacképes szakmát szerez, tízezer érettségizik, s ötezren felsőfokú oktatásban vesznek részt, míg 80 ezren alapfokú készségfejlesztési programokban kapcsolódnak be.

Kiemelten fontos a tanulás, hangoztatta az elnök, s példaként egy nemrég lezárult támogatott programot említett. Három hátrányos helyzetű somogyi kistérségben roma foglalkoztatási koordinációs hálózatot hoztak létre, s egyúttal szakmai képzést is elindítottak. Ennek során 95 jelentkezőből 92-en szereztek C-kategóriás jogosítványt. Céljuk, hogy az eredményes program a jövőben folytatódjon.

 

A népszámlálás kapcsán az elnök rámutatott: 2001-ben – szerinte – fura számok születtek, hiszen országosan alig 198 ezren vallották magukat romának, holott becslések szerint is legalább 4-5-ször ennyien élhetnek Magyarországon.Berényi László arra hívta fel a figyelmét, hogy minden roma töltse ki a kérdőívet.

Együttműködés a partnerség jegyében

A Kaposvári Rendőrkapitányság valamint a megyeszékhely környéki és a Kadarkúti Rendőrőrs illetékességi területén található települések cigány kisebbségi önkormányzatai együttműködési szerződést kötöttek csütörtökön.
Witzmann Mihály, a megyei közgyűlés alelnöke kiemelte: az összefogásról, a partnerségről szól a program, Ferincz József megyei rendőrfőkapitány-helyettes mérföldkőnek nevezte a kezdeményezést. Az együttműködés többek közt kiterjed a bűnmegelőzési és áldozatvédelmi munkára, oktatásokat tartanak és segítik azokat a cigány származású fiatalokat, akik rendőrként akarnak dolgozni.