2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Felfüggesztett börtön a keménykezű polgármesternek
2011. 10. 11. 00:00

Jogosulatlan gazdasági előny megszerzése miatt jogerősen tíz hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték Nyisztor Ferencet, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírmihálydi polgármesterét.

Az ügy gyökerei 2002-re nyúlnak vissza, amikor nyírmihálydi önkormányzata a mezőgazdasági célú vízgazdálkodási létesítmények felújítására biztosított állami forrásra pályázatot nyújtott be az FVM Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Hivatalához. A támogatott beruházás munkálatai 2002. augusztus végén kezdődtek meg. A munkavégzéssel megbízott vállalkozó az ügy másodrendű vádlottja volt, a harmadrendű vádlott pedig a beruházás műszaki ellenőri feladatait látta el. A bíróság szerint végül nem valósult meg a beruházás tervezett műszaki tartalma, mégis úgy adták át 2002 novemberében mintha minden rendben lett volna. Az önkormányzat 10,6 millió forint állami támogatásból 3,50 millió forintot fizetett ki a vállalkozónak.

A fentiek alapján a Nyíregyházi Városi Bíróság a polgármestert egy rendbeli jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntettében, mint társ tettest mondta ki bűnösnek és 10 hónap börtönbüntetésre ítélte. A szabadságvesztés végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette. A vállalkozót két rendbeli jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntettében, mint felbujtót mondta ki bűnösnek (mivel egy másik településen is hasonló dolog történt), és halmazati büntetésül 1 év 10 hónap fogházbüntetésre, valamint 18,5 millió forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el. A műszaki ellenőr felfüggesztett börtönbüntetést kapott. A megyei bíróság jóváhagyta az első fokú ítéletet, ezzel megszűnt Nyisztor Ferenc megbízatása.

 

Az etnikai feszültségektől terhelt községben Nyisztor tavaly függetlenként két jelölttel, köztük egy fideszessel mérkőzött meg, és a szavazatok 52 százalékát tudta megszerezni. A polgármester több alkalommal is szerepelt a híradásokban, 2007-ben például arra kötelezte a romákat, hogy alakítsanak ki az udvarukon WC-t, máskülönben nem kapnak segélyt - a településen ugyanis hepatitis-járvány terjedt, sőt, arra is volt példa, hogy a falu egyik családjában légylárvát találtak az egyik gyerek fejében, vagyis kukacok mozogtak benne.

 

A keménykezű faluvezető kifogásolta, hogy polgármesterként nem kap értesítést arról, ki milyen jogcímen és milyen szociális jövedelemre tesz szert. A rokkantcsalók falujaként elhíresült Nyírmihálydi felnőtt roma lakosai közül többeket ítéltek szabadságvesztésre, mert a rokkantellátás elnyerése reményében szellemi fogyatékosnak tettették magukat.