2024 April 18., Thursday/Andrea, Ilma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Etnikai tisztogatássá fajul Orbánék mintaprogramja?
2011. 10. 11. 00:00

"Gyöngyöspatán a helyzet tarthatatlan (...) a cinizmus, az önkény ünnepli magát" - írta néhány napja az ottani közmunkaprogramról Csillag Ádám dokumentumfilm-rendező.

Mint arról a STOP is beszámolt, augusztus elsején kezdetét vette az etnikai villongásairól márciusban elhíresült Gyöngyöspatán a BM közmunka-mintaprogramja. A november végéig tartó projektről a nyár derekán időközi választáson győztes jobbikos polgármester, Juhász Oszkár számolt be akkor olvasóinknak, hangsúlyozva, hogy bízik a magyar-cigány megbékélésben.

A településvezető reményeivel ellentétes tendenciákról számolt be a FacebookSzázezren Gyöngyöspatáért-csoportjának honlapján olvasható feljegyzésében a Balázs Béla-díjas Csillag Ádám dokumentumfilm-rendező. Mint írja, a 40 helyi közmunkás (közülük 38 roma kezdte meg a munkát augusztusban) havi 62 ezer forintos munkabérének mintegy 50-70 százalékát levonják köztartozásokra, melyeknek legjelentősebb része nem létező önkormányzati szolgáltatás és a rendőri zaklatás miatti mondvacsinált büntetések eredménye.

Csillag információi szerint szabálysértés címén (babakocsi úttesten tolása, bekötetlen biztonsági öv, utcán hányás) 12-től 50 ezer forintig terjedő pénzbírságot szabnak ki a közmunkaprogram érintettjeire. A munkások így a heti 48 órás fizikai munkavégzés (bozótirtás, talaj-előkészítés) után havonta átlag 24 ezer forintot visznek haza. Az a négy férfi pedig, akiket hiányzás címén a jegyző kirúgott a programból, és emiatt három évig semmilyen foglalkoztatással összefüggő állami ellátásra nem lesznek jogosultak, több gyermekes családapaként teljesen reménytelen helyzetbe került. 

A STOP-nak nyilatkozó filmrendező a kezdetektől dokumentálja a gyöngyöspatai történéseket, információit a helyszínen szerezte, filmjei megtekinthetők az interneten. Csillag Ádám tanúja volt annak a jelenetnek is, amikor az egyik roma közmunkás a vegyesboltban négy darab üres zsemlét vásárolt gyermekei napi táplálékául. 

A rendező által elmondottakat megerősítette a STOP-nak Baranyi Miklós, a Gyöngyöspatai Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke. Elmondása szerint megkezdődött a kilátástalan helyzetbe szorított helyi romák elvándorlása, amely az előrejelzések alapján év végéig tömeges méreteket fog ölteni. Egyesek rokoni segítséggel Kanadába készülnek, míg mások az ország kevésbé diszkrimináló települései felé veszik az irányt. 

Az elnök úgy ítéli meg, hogy ezzel megvalósulni látszik a Jobbik gyöngyöspatai forgatókönyve: a romákat teljes ellehetetlenítésükkel elűzni a faluból. - Amíg engedik, dolgoznak a fiúk, de helyzetük előbb-utóbb megoldhatatlan feladat elé állítja őket, mi pedig tehetetlenek vagyunk - mondta Baranyi Miklós.

- Hogy egy élő klasszikust, Gyurcsány Ferencet idézzem: el lehet innen menni - mondta a STOP-nak Juhász Oszkár polgármester, utalva azokra a helyi polgárokra, akik nem kívánnak élni az önkormányzat által felkínált segítséggel. A település vezetője megerősítette a kisebbségi elnök állítását, mi szerint egyes roma családok már elhagyták Gyöngyöspatát, mások pedig erre készülnek.

A Jobbik politikusa szerint az ütemtervnek megfelelően halad a közmunka, annak ellenére, hogy az elmúlt napokban négy dolgozót is el kellett bocsátania a helyi jegyzőnek, mert vétkes hanyagságból több napra igazolatlanul távol maradtak a munkavégzéstől. Mint mondja, először szóbeli, majd írásbeli figyelmeztetésben részesültek az érintettek, végül jött kizárás. Juhász jelezte: a következő napokban további szerződésbontások várhatók. 

Juhász Oszkár állítása szerint a vagyon elleni bűncselekmények száma kevesebb, mint negyedére csökkent a faluban, ahol csaknem száz százalékos a rendőrök felderítési mutatója. - Mi csak építő és romboló embertípust ismerünk, tekintet nélkül fajra, nemre, vallásra. Utóbbiakat nem tudjuk sajnálni, a rombolással szemben a zéró toleranciát alkalmazzuk - összegzett a polgármester. Hozzátette: Gyöngyöspata bemutatja, melyik az a népcsoport, amelyik nem igazán akar vagy tud integrálódni.


A projektgazda Belügyminisztérium illetékese későbbi időpontra ígérte a gyöngyöspatai közmunka-mintaprogram félidei értékelését.