2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Balog Zoltán: egyértelmű, hogy provokáció történt a településen
2011. 10. 11. 00:00

A társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár szerint egyértelmű, hogy provokáció történt Gyöngyöspatán idén tavasszal.

Úgy vélte, a Gyöngyöspatán történteknek az az üzenete, hogy ha valaki nincs a felelősségének a tudatában, akkor - még ha segíteni is akar - több kárt tud okozni, mint hasznot.
    

Balog Zoltán szerint a probléma gyökere a magyar vidék alapvető problémája, az évtizedek óta feszült szociális helyzet, amit az előző kormányzatok nem voltak képesek megoldani, sem pedig kezelni. Mint fogalmazott, így alakult ki egy olyan gyúlékony állapot, amit könnyű meggyújtani, de eloltani sokkal nehezebb.
    Farkas Flórián Balog Zoltán

Az államtitkár a Gyöngyöspatán kialakult helyzettel kapcsolatban úgy vélte, a településen egyaránt szó volt a roma-nem roma ellentétről, ugyanúgy ahogy a szociális feszültségekről.
    

Közölte, számára egyértelmű, hogy tavasszal provokáció történt, amit a média több munkatársa és egy magát jó szándékúnak nevező amerikai állampolgár úgy próbált beállítani, mintha valamifajta evakuálásról, menekülésről lenne szó. Jelezte: számára teljesen egyértelmű, hogy Richard Field szerepe nem egyszerűen humanitárius segítségről, hanem hangulatkeltésről szólt.
    

Elmondta, amikor ő a csillebérci táborba látogatott, még hangulatos piknik-jellegű beszélgetést folytatott a romákkal, másfél óra elteltével azonban az emberek "menekültté alakultak át", így számára egyértelmű a manipuláció. 
    

Balog Zoltán szerint "a titkosszolgálatoknak is van feladata" abban, hogy kiderüljön, kik milyen módon voltak benne a konfliktusban.
    

Az államtitkár Harangozó Tamás (MSZP) bizottsági alelnök a kormány felelősségét firtató kérdésére azt mondta: "a magyar gárda és a szebb jövőért polgárőr egyesület nem ok, hanem következmény, annak a helyzetnek a következménye, amit az önök 8, és 60 éves országlása okozott".
    

Harangozó Tamás bejelentette: hivatalosan kezdeményezi a bizottság előző ülésén elhangzottak államtitok alóli felmentését, mert szerinte enélkül a nyilvánosság politikai manipulációja zajlik. Kocsis Máté, a bizottság fideszes elnöke is azt mondta: lehetséges, hogy célszerű lenne az előző ülésen elhangzottak titkosításának feloldása.
    

Hatala József, országos rendőr-főkapitány egyetértett az államtitkárral abban, hogy kiélezett helyzet volt, s ők maguk is érzékeltek jóhiszemű és rosszhiszemű jelzéseket. Mint mondta, ezt a konfliktusos három hónapot a rendőrség jól kezelte, így elkerülték - ahogy fogalmazott - a nagyobb gondot.
    

A főkapitány szerint olyan eset is volt, amikor kétségbeesetten hívták a kapitányságvezetőt, hogy fekete ruhások futkároznak az utcán, miközben a kapitányságvezető ott állt az említett utcában és senki nem volt ott rajta kívül. Egy másik esetben egy benzinkút mellett elesett egy fiatalember, aki hazaérve azt mondta az apjának, hogy szándékosan gázolták el. A benzinkút kamerája azonban rögzítette, hogy ez nem így történt. 
    

Arról is szólt, hogy a rendőrök - akik látták a buszokkal távozókat - csak később szembesültek a megjelent hírekkel. Nekik a távozók azt mondták, hogy kaptak egy lehetőséget a Vöröskereszttől, s a rendőrök nem tapasztalták, hogy lenne indok menekülésről beszélni.
    

Hatala József bejelentette azt is, hogy folyamatban van az engedélyezési eljárás és rövid időn belül 22 fő elhelyezésére alkalmas rendőrőrsöt adnak át Gyöngyöspatán.
    

Ormossy Attila, megyei rendőrfőkapitány hozzátette: várhatóan decembertől működik a rendőrőrs, amely nem csak a falut, de a környező településeket is ellátja.
    

Harangozó Tamás (MSZP) kérdésére, hogy ezentúl minden helyen, ahol balhé lesz, létrehoznak-e egy rendőrőrsöt, Hatala József azt mondta: szolgálatszervezési kérdésről van szó és indokolatlan volt korábban az őrs bezárása, ezt a hibát korrigálják.
    

Ormossy Attila arról beszélt, hogy Gyöngyöspata 2011 tavaszáig semmilyen rendkívüli adottsággal nem bírt bűnügyi szempontból. 
    

Balogh Tibor, a gyöngyösi rendőrkapitányság vezetője ehhez hozzátette: az év első két hónapjában minimális volt a bűncselekményszám, majd március-áprilisban 30-ra nőtt, míg korábban a kis lélekszámú faluban éves szinten volt 50-60 bűncselekmény. Szerinte a faluba beáramló idegenek generáltak feszültséget, ami miatt elszaporodtak az indulati bűncselekmények.
    

Ormossy Attila szerint abban az időszakban 6.652 rendőr teljesített szolgálatot Gyöngyöspatán, ennek költségét folyamatosan mérték, amely 250 millió forintra rúg.
    

Farkas Flórián az Országos Roma Önkormányzat elnöke a Gyöngyöspatán történteket a zámolyi történtekhez hasonlította, és arról beszélt, mindkettő rosszindulatú, lelketlen politikai akció volt, az áldozatai pedig cigányok.
    

A Gyöngyöspatán szerepet vállaló Richard Fieldet úgy jellemezte: "lelke nincs, csak pénze". Tűrhetetlennek mondta, hogy a cigányokat eszközként használják áljogvédők és politikai erők; szerinte a történtek nem maradhatnak következmények nélkül. A bizottság munkájának üzenetértéke kell hogy legyen - szögezte le.
    

Farkas Flórián ugyanakkor elismerte a rendőrség Gyöngyöspatán végzett munkáját, ami szerinte professzionális volt.
    

A kora délután kezdődött bizottsági ülés várhatóan estig tart.