HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Balog Zoltán: a munkaerőhiány megoldása fontos érv a romastratégia mellett

betűméret csökkentése betűméret növelése
2011 Október 08    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

A társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár szerint a sokszor elutasító többségi társadalomnak fel kellene ismernie, hogy a jövőjét is nagyban érinti a romák integrációja.

Hirdetmény

Balog Zoltán a Királyhágómelléki Református Egyházkerület romastratégiát tárgyaló nemzetközi konferenciáján szombaton, Budapesten rámutatott: Európában, főképp a kontinens nyugati részén jelentős a munkaerőhiány, ám azt nem a 10-12 milliós európai roma közösség tagjaival orvosolják - mégpedig az elmaradt integráció miatt -, hanem más földrészekről érkező bevándorlókkal.
    

 

Meglátása szerint az Európai Unióban éppen ez a hiányzó munkaerő az egyik fontos motiváló tényező arra, hogy igenis szükség van a romák integrációját célként meghatározó stratégiára. Közgazdászokra hivatkozva az államtitkár kiemelte: ha az európai romák foglalkoztatási szintje ugyanaz lenne, mint az európai átlag, ez 3-5 százalékos GDP-növekedést jelentene az államoknak.
    

 

Kitért arra is, hogy luxus több millió, munkára képes embert szociális segélyből eltartani.
    

 

Az önálló romastratégia melletti további érvként Balog Zoltán a demográfiai helyzetet említette, rámutatva például arra, hogy ma Magyarországon, miközben a többségi társadalom öregszik, addig ezzel szemben a romatársadalom fiatal. Megjegyezte: a becslések szerint jelenleg az országban a 14 évnél fiatalabb gyermekek 30-35 százaléka roma származású. Mindemellett biztonságpolitikai okok is indokolják a romastratégia megalkotását - tette hozzá. Kiemelte ugyanakkor: a romák felzárkózásával foglalkozó programok esetében különösen fontos, hogy azokat ne bízzák csak a romákra, de ne is végezzék el helyettük. Ehelyett szerinte partneri alapon kell folytatni a romaintegrációt.
    

 

Előadásában szólt arról is, hogy a tervek szerint a Start munkaprogram keretében "szombati iskola" is működik majd.
    

 

Balog Zoltán szavait azzal zárta, hogy a megfélemlített, hiányzó önérzetű emberek nem tudnak felzárkózni, ezért szükség van arra, hogy a romák rádöbbenjenek, milyen gazdag a kultúrájuk, a történelmük.
    

 

A konferencián Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke az elmúlt évek "etnobizniszének" veszélyeire hívta fel a figyelmet, vagyis arra, hogy a romaügyekre szánt pénz egy részét nem az érintettek kapták, továbbá a forrásokat sokszor nem megfelelően, sikertelenül vagy másra használták fel. Ez a romákkal kapcsolatos előítéleteket is szította - mutatott rá. Kijelentette ugyanakkor, hogy mindennek most véget vetnek.
    

 

A rendezvényen szintén részt vevő Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke újságíróknak arról beszélt, hogy kölcsönös érdeke a cigányoknak és a jelentős cigány lakossággal rendelkező országoknak a cigányügy megoldása. Mint mondta, az integráció nem lehet teljes, ha leszakadó térségek, országok, közösségek, etnikumok maradnak ki az "üdvösségből". Erkölcsi, hitbeli kötelesség is a befogadás - tette hozzá.Hirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 2 hozzászólás érkezett.

#2   deloro  | 2011 Október 10 10:35:17 like(0) dislike(0)

Ott kezdődik a dolog, hogy az ORÖ egyáltalán nyitva van már. Van ott egyáltalán élet? Vagy ha valamit akarunk a Fehérháza kell menni? Ott az ORÖ új székháza?

#1   nissanmicra  | 2011 Október 08 14:39:33 like(0) dislike(0)

 A TÁRSADALOMÉRT VALÓ TELLJES FELÉPÉSE LENNE SZÜKSÉGES , ÁM DE BALOG ÚR EZT INNKÁBB TÚL KERITETTE MAGÁNAK , (EZÉRT LETT TÁRSADALMI FELZÁRK MINISZTÉRIUM) VALÓSÁGBAN AZÉRT MERT A SZÉLSŐJOBB PARLAMENTI FELSZOLALÁSAIRA-VITÁIT CSAK CSEKÉLY MÉRTÉKBEN NYERTE VOLNA MEG.A VITAPARTNERTTŐL VALÓ FÉLÉS MÁR BEISMERÉSFÉLIG HOGY NEM LESSZ NYERŐ. ÉS HA VALAKI NEM NYERŐ A PARLAMENTBE AZ OLYANKOR AZ ELLENFELET IS AKÁR SEGÍTHETI FELÉPÉTENI SAJÁT FEJE FELÉ. ELLENBEN A BALOG ZOLTÁN HOZ TARTOZÓ FIDEX KEZDI ELVESZITENI A KOMUNIKÁCIOT MERT ITT EZT MONDJA OTT MEG AZT CSINÁLJA.  SZEGÉNY ELLENES TŐRVÉNYEK ,RENDELETTEK AMIK VALÓJÁBA SZINTE SENKINT NEM ZAVARTAK. TILOS KUKÁZNI, TILOS A HAJLÉKTALANAK LEÜLNI STB. 32500FT- LECSÓKKENTENI A KÖZMUNKÁT. AZ OKTATÁST MEG TELLJESEN TÖNKRETETTÉK.ALKALMATLANOK-ELKÉPZELÉSTELENEK. 1%-ADÓ KULCS-KINNEK.-MI, 

 


vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Az EP nagy többséggel támogatta a kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezést

  • Cinka a keresztfánál

  • Kiállítással és közösségi fotózással is ünnepli fennállását a Romani Design

  • Hidvégi-B. Attila: Ó évi gondolatok az új évre

  • Vizsgálat a cserdi polgármester ügyébenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt