HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

„A tehetségek kibontakoztatásához együttműködésre van szükség”

betűméret csökkentése betűméret növelése
2011 Október 08    Forrás: MNO


Ez a cikk archív

A tehetséget a sokféleség, a változatosság jellemzi, a tehetségek kibontakoztatásához pedig ennek a sokféle embernek az együttműködésére van szükség – mondta el Csermely Péter a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács elnöke a Roma Tehetségsegítő Tanács (RTT) szombati megalakulásán. Az RTT mint szakmai műhely hozzá kíván járulni a soros magyar EU-elnökség keretében elfogadott uniós romaintegrációs keretrendszer szellemében kidolgozandó hazai romastratégia megalkotásához.

Hirdetmény

2011. október 8-án Budapesten megalakult a Roma Tehetségsegítő Tanács (RTT). Az RTT-t a Magyar Géniusz Program és a Polgár Alapítvány kezdeményezésére a roma tehetségek felkarolása iránt elkötelezett 26 szervezet és két magánszemély alakította meg.

Az RTT mint szakmai műhely hozzá kíván járulni a soros magyar EU-elnökség keretében elfogadott uniós romaintegrációs keretrendszer szellemében kidolgozandó hazai romastratégia megalkotásához. Az RTT Szőke Juditot, a Polgár Alapítvány az Esélyekért igazgatóját választotta elnökké. Elnökhelyettes lett Szilvási István, az RTT titkára Csovcsics Erika. A RTT ellátja a romák tehetségprogramjainak érdekképviseletét, javaslatot készítsen roma tehetségkoncepció kidolgozására, áttekintse a tárgyban meghirdetett hazai és európai uniós pályázatokat abból a szempontból, hogy alkalmasak-e a hátrányos helyzetű, tehetséges roma gyerekek és fiatalok esélyegyenlőtlenségének csökkentésére, a kimagasló tehetségek beazonosítására és menedzselésére, és javaslatot készítsen hazai és nemzetközi tehetségrendezvények megszervezésére, illetve abban való részvételre.

„Az Európában élő 10-12 millió roma számára manapság sem ismeretlen fogalom a hátrányos megkülönböztetés, a kirekesztettség és jogaik megtagadása, miközben a romák potenciális tehetségeinek elherdálása a kormányok számára bevételkieséssel és termelékenység csökkenéssel jár” – olvasható a tagállamok kormányaihoz intézett uniós felhívás bevezetőjében. A Roma Tehetségsegítő Tanács megalakításával nagy lépést tesznek annak érdekében, hogy létrejöjjön egy egyeztető, döntéshozó, véleményformáló fórum, ahol a roma tehetségsegítés iránt elkötelezett (szak)emberek, szervezetek képviselői optimális együttműködésben szervezik a tehetségek megfelelő programokba irányítását, mentorálását, hogy lehetőleg egyetlen roma tehetség se kallódjon el.


„A tehetségnek nincsen színe! A tehetséget a sokféleség, a változatosság jellemzi, a tehetségek kibontakoztatásához pedig ennek a sokféle embernek az együttműködésére van szükség” – hangsúlyozta a roma tehetségnapon Csermely Péter, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács (NTT) elnöke, aki meghívta a megalakuló Roma Tehetségsegítő Tanácsot, hogy vegyen részt a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács munkájában. Csermely felhívta a figyelmet arra, hogy a Magyar Géniusz Programhoz csatlakozott közel 650 Tehetségpont közül 150 hátrányos helyzetű fiatalok tehetségének kibontakoztatását szolgálja. Az ország legbiztosabb befektetése a tehetséggondozásra fordított pénz, mert tehetséges emberek nélkül nincs gazdasági fellendülés. A tehetséggondozás tehát a válság utáni kilábalás garanciája lehet – hívta fel a figyelmet az NTT elnöke.


Az RTT tagjainak meggyőződése, hogy a roma fiatalok között a művészet, a sport és a tudományok terén egyaránt ugyanannyi tehetséges fiatal akad, mint a nem roma fiatalok körében. Az RTT a maga eszközeivel azért kíván tenni, hogy egyetlen roma tehetség se vesszen el. A RTT az Országgyűlés által elfogadott, 20 évre szóló Nemzeti Tehetségprogram célkitűzésit szem előtt tartva, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanáccsal együttműködve kívánja folytatni tevékenységét.


A Roma Tehetségsegítő Tanács a közel 100 résztvevővel a budapesti Párbeszéd házában megrendezett roma tehetségnap záróakkordjaként alakult meg. Roma Tehetségnapon a sikeres hazai roma tehetséggondozó programokat mutattak be mások mellett Snétberger Ferenc gitárművész, Tehetségnagykövet, a felsőörsi Snétberger Zenei Tehetség Központ létrehozója, L. Ritók Nóra képzőművész, Tehetségnagykövet, a berettyóújfalui Igazgyöngy Alapfokú Művészetoktatási Intézmény vezetője, Kovácsné Nagy Emese, a hejőkeresztúri személyre szabott fejlesztésen alapuló pedagógiai modell kidolgozója, akinek módszerét a H2O programban számos intézmény átvette már.


„Egyetlen társadalom sem lehet sikeres, amelyik eltűri, hogy ilye szélsőséges esélykülönbségek legyenek emberek és emberek között – hangoztatta Felcsuti Péter, a Roma Tehetségnapon, ahol a roma tehetségek elkötelezett támogatói közül jelen volt mások mellett Polgár András, a Polgár Alapítvány létrehozója, és Kozáry Vilmos, a jövő roma vezetőinek képzését szolgáló HBLF Romaster program képviselője is.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Ösztöndíj a cigány értelmiségért

  • A romák is a Fidesz-KDNP jelöltjeit fogják támogatni

  • Romagyilkosságok - Tíz éve történt a nagycsécsi támadás

  • A SOMNAKAJ NOVEMBERBEN UTOLJÁRA A NEMZETI SZÍNHÁZBAN

  • Ösztöndíj pályázat roma fiataloknakCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt