HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Duray: a romakérdést csak a cigány autonómia oldhatja meg

betűméret csökkentése betűméret növelése
2011 Október 07    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

A romakérdést alapvetően csak a cigány autonómia oldhatja meg - jelentette ki Duray Miklós felvidéki magyar közíró, politikus pénteken Budapesten.

Hirdetmény

A politikus a Cigány Tudományos és Művészeti Társaság XXI. nemzetközi tudományos konferenciáján a nyugat-európai hagyományokról szólva három szemléletet ismertetett.


Cigány Tudományos és Művészeti Társaság

Álláspontja szerint a legkeményebb változat az elvegyítés, amit asszimilációnak neveznek; enyhébb változata az integrálódás, ez viszont szétszóródást eredményez. Egyetlen elfogadható lehetőségnek a harmadikat, a beilleszkedést nevezte, amely az egységenkénti, közösségenkénti megmaradást jelenti. 
    

Duray Miklós jelezte, nem kíván javaslatokat tenni, ugyanakkor úgy vélte: "azt kell megfogalmazni minden társadalmi és gazdasági gond mellett, hogy a romakérdést alapvetően csak a cigány autonómia oldhatja meg".
   

A politikus szavai szerint nem valószínű, hogy a mostani kisebbségi önkormányzati rendszer elégséges megoldást jelentene a cigányságnak. Megjegyezte ugyanakkor, hogy van, ahol még ilyen sem létezik.
    

Cigány Tudományos és Művészeti Társaság

Mint fogalmazott, értéket menteni csak akkor lehet, ha "a saját intézmény és az állam intézménye összefog és ezt az összefogást törvény szabályozza". Kifejtette:az egész Kárpát-medence minden kisebbségben élő közösségének megmaradására, fejlődésére csakis az adottságainak megfelelő autonómia jelent megoldást.

    

A Cigány Tudományos és Művészeti Társaság konferenciája idén az európai romastratégia megvalósítási lehetőségeiről szól. A tanácskozáson részt vevők ajánlásokat fogalmaznak meg. A konferencián érintik az egyházak és a cigányság témakörét, a felzárkóztatást és az oktatást, a tehetséggondozás, illetve a kultúra kérdéseit.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Mit éreznek a romák az elmúlt évek növekedéséből?

  • Forgács István: A cigányság felzárkózása gazdasági kérdés

  • Segítségnyújtás a kárpátaljai magyar közösségnek

  • Cigány magyar - csapatépítő tréning a Jurányiban

  • Orbán Viktor védi, de az OLAF elővenné Farkas Flóriánt isCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt