2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Duray: a romakérdést csak a cigány autonómia oldhatja meg
2011. 10. 07. 00:00

A romakérdést alapvetően csak a cigány autonómia oldhatja meg - jelentette ki Duray Miklós felvidéki magyar közíró, politikus pénteken Budapesten.

A politikus a Cigány Tudományos és Művészeti Társaság XXI. nemzetközi tudományos konferenciáján a nyugat-európai hagyományokról szólva három szemléletet ismertetett.


Cigány Tudományos és Művészeti Társaság

Álláspontja szerint a legkeményebb változat az elvegyítés, amit asszimilációnak neveznek; enyhébb változata az integrálódás, ez viszont szétszóródást eredményez. Egyetlen elfogadható lehetőségnek a harmadikat, a beilleszkedést nevezte, amely az egységenkénti, közösségenkénti megmaradást jelenti. 
    

Duray Miklós jelezte, nem kíván javaslatokat tenni, ugyanakkor úgy vélte: "azt kell megfogalmazni minden társadalmi és gazdasági gond mellett, hogy a romakérdést alapvetően csak a cigány autonómia oldhatja meg".
   

A politikus szavai szerint nem valószínű, hogy a mostani kisebbségi önkormányzati rendszer elégséges megoldást jelentene a cigányságnak. Megjegyezte ugyanakkor, hogy van, ahol még ilyen sem létezik.
    

Cigány Tudományos és Művészeti Társaság

Mint fogalmazott, értéket menteni csak akkor lehet, ha "a saját intézmény és az állam intézménye összefog és ezt az összefogást törvény szabályozza". Kifejtette:az egész Kárpát-medence minden kisebbségben élő közösségének megmaradására, fejlődésére csakis az adottságainak megfelelő autonómia jelent megoldást.

    

A Cigány Tudományos és Művészeti Társaság konferenciája idén az európai romastratégia megvalósítási lehetőségeiről szól. A tanácskozáson részt vevők ajánlásokat fogalmaznak meg. A konferencián érintik az egyházak és a cigányság témakörét, a felzárkóztatást és az oktatást, a tehetséggondozás, illetve a kultúra kérdéseit.

Új romaügyi biztost neveztek ki a kormányba Orbán Viktor miniszterelnök szerda este Sztojka Attilát nevezte ki egy kormányhatározatban a roma kapcsolatokért felelős kormánybiztosnak. Ötfős titkárságot is kap.

Közzétette: RomNet – 2021. augusztus 5., csütörtök