HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Elkezdődött a népszámlálás – a roma kampány sikeres

betűméret csökkentése betűméret növelése
2011 Október 03    Forrás: Lakatos Elza, Roma Sajtóközpont


Ez a cikk archív

Bács Kiskun Megyében majdnem száz, Veszprém Megyében ennek körülbelül az ötöde, a romák által sűrűn lakott Szabolcs Szatmár Bereg Megyében nagyjából nyolcvan roma kérdezőbiztos dolgozik az októberi népszámláláson. Az idei népszámlálás az első Magyarországon, amelyet civil kampány kísér a nemzetiségi, és ezen belül a roma identitás vállalásának népszerűsítése érdekében.

Hirdetmény

Október elsején elkezdődött a népszámlálás. Az egy hónapig tartó összeírás újdonsága hogy a kérdőíveken egyszerre fejezhetik ki nemzetiségi hovatartozásunkat és magyarságukat a nemzeti és etnikai kisebbségekhez tartozók. A válaszadás mindenkinek kötelező, az anyanyelvre, a nemzetiségre, a vallásra, az egészségi állapotra és fogyatékosságra vonatkozó kérdések kivételével, amelyekre a válaszadás önkéntes.

 

Hivatalos népszámlálásokra Magyarországon 1870 óta évtizedenként került sor, a legutóbbit 2001-ben hajtották végre. Roma civil aktivisták „Ide tartozunk! – Népszámlálás 2011” elnevezéssel kampányt indítottak annak érdekében, hogy a roma lakosság minél aktívabb legyen a népszámláláson, és minél többen vallják magukat cigány nemzetiségűnek. A 2001-es népszámláláson hazánk 600-800 ezer fősre becsült roma lakosából mindössze 190 ezren vallották magukat romának. Az „Idetartozunk! — Népszámlálás 2011" kampány eseményeiről  a www.idetartozunk.hu című honlapon tájékozódhatnak az érdeklődök.

 

Bács Kiskun Megyében majdnem száz roma számlálóbiztos kérdezi októberben a választópolgárokat — számolt be a napokban Budapesten Sztojka László megyei koordinátor az Idetartozunk kampány budapesti értekezletén.  Veszprém  Megyében több, mint negyven roma számlálóbiztos jelentkezett a települési jegyzőknél, nagyjából minden másodiknak sikerült felvételt nyerni.  Rupa Éva megyei koordinátor azt mondta, hogy azokon a településeken, ahol cigány kisebbségi önkormányzat működik, két-három fős csoportokból álló roma önkéntes segítők járják a cigányok lakta részeket. A romák által sűrűn lakott Szabolcs Szatmár Bereg Megyében „minden kistelepülésen, utcasarkon, házvégen tudják, hogy népszámlás zajlik az országban — közölte Varga Dénes megyei koordinátor. Hozzátette, hogy a megyében nyolcvannál is több roma kérdezőbiztos dolgozik októberben. Oláh Sándor, Nógrád megyei koordinátor kiemelte, hogy a kampány során megismertették a romákat a népszámlálás technikai részleteivel és azzal az üzenettel, hogy bátran vállalhatják Magyarországon cigány származásunkat. Dógi János Békés megyei koordinátor arról számolt be, hogy ötvennél is több roma számlálóbiztos és felülvizsgáló dolgozik a megyében. A Heves megyei koordinátor, Lakatos Oszkár példaértékűnek nevezte, hogy bal és jobboldali kötödésű roma politikusok egységesen dolgoztak a kampányban.

 

A csehországi romák körében márciusban, Szlovákiában pedig májusban zajlott célzott népszámlálási kampány. Az első felhívásban elmagyarázták a felmérés céljait és a kérdőív egyes pontjait, a másikban pedig arra buzdítottak, hogy a válaszadáskor mindenki nyíltan vállalja roma származását. Szlovákiában ismert roma közéleti személyiségek arról beszéltek a közszolgálati televízióban, mennyire fontos az, hogy a romák vállalják identitásukat.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Május   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • A Besh o droM húsz évét ünnepli a Kobuci Kertben

  • Mi Hazánk: a magyarok elutasítják a cigánykérdés szőnyeg alá söprését

  • Celldömölki társulat nyerte az ötödik Komlói Amatőr Színházi Találkozó fődíját

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a romáktól a történelmi diszkrimináció miatt

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a cigányoktól ErdélybenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt