2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Magyarországról menekülnek a legtöbben Kanadába
2011. 10. 02. 00:00

Nyolc hónap alatt egy nagyobb falu lakossága menekült Magyarországról Kanadába, legalábbis 2054-en folyamodtak menekültstátuszért.

2054 magyar állampolgár kért menedékjogot szeptemberig Kanadában az idén, ezzel az összes menedékkérő 13 százaléka magyar, jelentette hivatalos forrásokra hivatkozva a Toronto Sun. A kanadai határőrség előző évi statisztikái szerint a Magyarországról érkező menedékkérők többsége roma, az idei adatoknál nem volt szó a menedékkérők etnikai hovatartozásáról.

 

A Toronto Sun értesülései szerint a kanadai hatóságok annak ellenére sem tervezik a vízumkényszer visszavezetését, hogy a legtöbb menedékkérő magyar az országban. A magyarok menedékkérelmét amúgy szinte sosem fogadják el, az igénylők pedig vagy elhanyagolják, vagy visszavonják a kérelmet az egy-másfél éves elbírálási időszakban.

 

A menekültstátust igénylő személyeket ingyenes általános orvosi ellátás illeti meg, valamint az elbírálási időszakban lakbér- és bútorvásárlási támogatásban részesülnek. A kanadai lovas csendőrség az elmúlt évek során olyan bűnszövetkezet nyomára bukkant, amely az Ontario tartománybeli Hamiltonba hozatott embereket Magyarországról, akikkel kitöltette a menedékkérelmet, majd építkezéseken ingyen dolgoztatta pincékben szállásolta el őket, miközben a számukra kiutalt szociális támogatásra rátette a kezét.

 

A kormányzó konzervatív párt tavaly olyan reformjavaslatot nyújtott be a parlamentben, amely három hónapra rövidítené le a menedékkérelmek elbírását, ami rövidebb mint a tartományi szociális támogatásra vonatkozó igények átfutási ideje. Az új menekültügyi szabályozás várhatóan 2012-ben lép életbe Kanadában.