2024 March 19., Tuesday/Bánk, József napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Meghallgatták az Alkotmányvédelmi Hivatal és az Információs Hivatal beszámolóját
2011. 09. 28. 00:00

Zárt ajtók mögött hallgatta meg a gyöngyöspatai eseti bizottság Balajti László altábornagyot, az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatóját és Hellebrandt László dandártábornokot.

A testület szerdai üléséről távozóban, Kocsis Máté, a bizottság fideszes elnöke csak annyit mondott, az elhangzottak alapján annyi megállapítható, hogy "ennek a bizottságnak a létjogosultsága megkérdőjelezhetetlen".

 

Az LMP-s Mile Lajos viszont arról beszélt, hogy a beszámolók alapján számára az körvonalazódik: történt egy sajnálatos esemény, amit a kormány álláspontja szerint az ellenzék az ország lejáratására próbált felhasználni.

 

A képviselő úgy fogalmazott, hogy kis megértéssel és komoly fenntartásokkal fogadja a kormány "lelkiismeretfurdalását" ebben az ügyben. A lelkiismeretfurdalást azzal magyarázta, hogy hiába voltak meg az eszközök és a jogszabályi háttér, a kabinet nem megfelelő időben és nem megfelelő eréllyel lépett fel Gyöngyöspatán.

 

Az ülés első napirendi pontja viszont nyílt volt, ekkor Kocsis Máté elnök összefoglalta a testület előző ülése óta történteket. Elmondta, hogy a nyár folyamán megkeresték a munkatervükben nevesített személyeket illetve szervezeteket. Tőlük azt kérték, hogy küldjék meg nyilatkozataikat a bizottság számára.

 

Szavai szerint hamarosan megérkezik a testülethez az Állami Számvevőszéknek a gyöngyöspatai önkormányzat gazdálkodásáról szóló jelentése, a Magyar Vöröskereszt főigazgatójának a nyilatkozata és az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének válaszlevele.

 

A politikus azt is közölte, hogy keresték, de egyik elérhetőségén sem találták meg Horváth Aladárt, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnökét, míg a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesületet vezető László Attilától semmilyen választ sem kaptak. Richard Field amerikai üzletember részletes választ küldött a bizottságnak, de egyúttal megerősítette, hogy személyesen nem kíván megjelenni előttük.

 

Végül kijelentette, hogy "a két katonai titkosszolgálatnak semmilyen információja nem keletkezett a gyöngyöspatai eseményekkel kapcsolatban".

 

Kocsis Máté kitért arra is, hogy az eseti bizottságba delegált jobbikos képviselők jelezték, nem kívánnak részt venni a testület munkájában és egyúttal felkérték, hogy szüntesse meg az eseti bizottságot. Az elnök kijelentette, hogy ő viszont nem akarja indítványozni a testület feloszlatását. Hozzátette, hogy a jobbikos politikusokat formailag továbbra is a bizottság tagjának kell tekinteni, egészen addig, amíg azok nem hivatkoznak hivatalosan a Házszabály idevágó pontjaira.

 

Ezt követően hallgatta meg a testület - zárt ajtók mögött - Balajti László altábornagyot, az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatóját és Hellebrandt László dandártábornokot, az Információs Hivatal főigazgató-helyettesét.

 

A hivatalos nevén Az egyenruhás bűnözés folyamatát, hátterét és a gyöngyöspatai eseményeket feltáró, valamint az egyenruhás bűnözés felszámolását elősegítő eseti bizottság július 12-én tartotta első tanácskozását, amelyen elfogadták a munkatervet is.

 

A bizottság november 20-ig dolgozik. Az eredeti tervek szerint Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnökön túl a testület meghallgatná mások mellett Vona Gábor, a Jobbik és Schiffer András, az LMP frakcióvezetőjét, az ORFK vezetőit, a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület elnökét, Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárt, Domokos Lászlót, az Állami Számvevőszék elnökét, Kállai Ernőt, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosát, Farkas Flóriánt, az Országos Roma Önkormányzat elnökét, Jeney Orsolyát, az Amnesty International Magyarország igazgatóját és Pardavi Mártát, a Magyar Helsinki Bizottság társelnökét is.

 

A Jobbik július közepén - miután a párt jelöltje győzött a gyöngyöspatai időközi polgármester-választáson - azt közölte: álláspontjuk szerint a polgármester-választás eredménye azt bizonyítja, hogy okafogyottá vált az eseti bizottság munkája. Vona Gábor pártelnök-frakcióvezető és Balczó Zoltán, a Jobbik alelnöke Kocsis Máténak írt levelében ezért azt javasolta, hogy tegye meg a szükséges lépéseket a testület megszüntetésére. Emellett azt is kijelentették, hogy pártjuk a bizottság munkájában a továbbiakban nem vesz részt.

 

A parlament döntése értelmében az eseti bizottság egyebek mellett vizsgálhatja, hogy az ellenzéki pártok részt vettek-e az ország közrendjének, köznyugalmának megzavarásában, illetve a parlamenti képviselőket milyen felelősség terheli a Heves megyei településen történtekért. A testület feltárná például, kik és milyen támogatással állítják be magukat valótlanul és jogellenesen rendfenntartónak, de megvizsgálnák a gyöngyöspatai romák "húsvéti utaztatásának" körülményeit, illetve, hogy kinek az érdekében állhatott a "nem létező polgárháborús helyzetről" tájékoztatnia a nemzetközi sajtót. Vizsgálná továbbá, milyen szerepet játszott a Gyöngyöspatán lezajlott eseményekben Richard Field amerikai üzletember. A bizottság emellett javaslatot tesz a működő jogellenes csoportok törvényes felszámolása érdekében, illetve munkájáról jelentésben tájékoztatja az Országgyűlést.