HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Cigányellenes tüntetések Bulgáriában: "szappant a cigányokból"

betűméret csökkentése betűméret növelése
2011 Szeptember 28    Forrás: mti, Index


Ez a cikk archív

Egy falusi cigánykirály családjának halálos gázolási ügye országszerte romaellenes megmozdulásokhoz vezetett. Összesen 14 városban tüntettek.

Hirdetmény

A bolgár rendőrség a társadalmi rend megzavarására hivatkozva őrizetbe vett kedden 168 embert Szófiában, Plovdivban, Várnában és Burgaszban. Az őrizetbe vett emberektől késeket, botokat, füstbombákat koboztak el.

 

A belügyminisztérium közleménye szerint a különböző városokban kirobbant romaellenes megmozdulásokon a hatósági fellépéssel sikerült megakadályozni az erőszakos cselekményeket, valamint a társadalmi rend megzavarását.

 

Tizennégy város

 

A tárca összegzése szerint 14 városban voltak romaellenes megmozdulások, amelyeken 2200 ember vett részt. A legjelentősebb felvonulások Szófiában és Plovdivban voltak, mintegy 600-600 fővel. Várnában 400-an, Burgaszban csupán 120-an voltak a hatóságok adatai szerint.

 

 

Az ügy előzménye, hogy a múlt szombaton verekedés tört ki egy romák lakta dél-bulgáriai faluban, Katunicában, mert a helyi cigánykirály szüleit szállító mikrobusz halálra gázolt egy 19 éves nem roma fiatalembert. A verekedésnek is egy halálos és öt sérült áldozata volt. Az eset Katunica faluban történt. A 19 éves fiatalember halálra gázolásán feldühödve szülei és barátai rárontottak a cigánykirály, Kiril Raskov - "Kiro cár" - házára, betörték annak ablakait, és belül tüzet okoztak, amelyet azonban sikerült gyorsan eloltani. A gázoló vezető közben elmenekült.

 

A helyi cár

 

A történteket követően mintegy száz helyi lakos beadványt írt, amelyben követelte a Raskov család elköltöztetését a településről. Az állami rádiónak, illetve tévének nyilatkozó helybeliek elmondták, hogy "Kiro cár és családja arrogáns, basáskodik" a lakosokkal. Követelték, hogy a hatóságok vizsgálják ki Kiril Raskov vagyonának eredetét, mert szerintük "nem fizet adót milliói után". Sajtóinformációk szerint a cigánykirály illegális pálinkafőzdét üzemeltet.

 

Ilyen agresszióhullámra nem is emlékszik

 

Bojko Boriszov miniszterelnök Georgi Paranovval, legnagyobb politikai riválisával együtt ment el hétfőn Katunicába, hogy együtt tegyenek hitet a békés együttélés mellett. Igyekeztek hangsúlyozni, hogy bűnügyi, nem pedig etnikai kérdésről van szó.

 

A tüntetők szlogenjeiből mégsem ez tükröződött. Sokan azt skandálták, szappant a cigányokból. A New York Timesnak nyilatkozó bolgár politikai elemző, Andrej Rajcsev azt mondta, ilyen mértékű cigányellenes agresszióhullámra nem is emlékszik Bulgáriában.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lett az ORÖ új elnöke

  • Adventi fogadás az államfőnél

  • Roma ifjúsági tréning Rimaszombatban

  • A miskolci romák polgármestere is akar lenni a frissen megválasztott Veres Pál

  • Dancs Mihály felmondta az ORÖ-s szövetségétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt