2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Ötszáz roma tüntet majd Pozsonyban
2011. 09. 21. 00:00

Alojz Hlina polgári aktivista és üzletember szerint mintegy ötszáz roma vehet részt a holnapi pozsonyi tüntetésen, ahol szociális helyzetük feletti elégedetlenségüket fejeznék ki.

"Az önkormányzattal és a rendőrséggel való egyeztetés után, tekintettel arra, hogy a parlament mellett építkezés folyik, ötszázra javítottuk a várható résztvevők számát" - jelentette ki Hlina. A vállalkozó szerint nem lehet pontosan megjósolni, mennyien vesznek részt a megmozduláson, de állítja, valaki a kormányhivatal nevében felhívja a roma polgármestereket, és megpróbálja őket lebeszélni arról, hogy a régióból részt vegyenek a tüntetésen. Hlina állítja, nem foglalkozik azzal, kik állhatnak a hívások mögött.

A romák nevében meghirdetett tüntetésen az etnikum tagjai szociális helyzetük ellen fognak demonstrálni, a tüntetők vonatokkal érkeznek meg a városba. A parlament elé viszik őket, majd fél órát az elnöki palota előtt töltenek. Hlina szerint a megmozdulás nem köthető politikai pártokhoz, mindössze a romaügyi kormánybiztost szólították meg, aki tagadja, hogy meghívást kapott volna a rendezvényre. A tüntetés fokozott rendőri felügyelet mellett zajlik.