2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A tatárszentgyörgyi gyilkosság bizonyítási eljárásával folyatódik a tárgyalás
2011. 09. 20. 00:00

A két és fél évvel ezelőtti tatárszentgyörgyi kettős gyilkosság bizonyítási eljárásával folyatódik szerdán a romák elleni, hat halálos áldozatot követelő támadássorozat büntetőügyének tárgyalása.

A Pest megyei település cigánysorának utolsó házát 2009. február 23-ra virradóra Molotov-koktélokkal felgyújtották, majd a vádirat szerint a másodrendű vádlott, Kiss István négy célzott lövés adott le a tűz elől menekülő 27 éves férfira és két kisgyermekére. Az apa és ötéves kisfia azonnal meghalt, hatéves kislánya súlyosan megsérült. A vád szerint a Molotov-koktélokat Pető Zsolt harmadrendű vádlott dobta be a padlásajtón, illetve a nappali ablakán, Kiss Árpád elsőrendű vádlott távolabbról egy golyós puskával a fák takarásából fedezte őket.
    

 

A bűncselekmény első helyszínelésekor több hibát is elkövettek a hatóságok: a tűzvizsgáló szerint a tüzet elektromos zárlat okozta, a halál okaként pedig először füstmérgezést állapítottak meg. Az áldozatok testén lévő sebekről azt mondták, hogy a lehulló gerendákból álló szögek okozták.
    

 

A tragédia helyszínén lévő roma vezetők tiltakozására kezdett újabb helyszínelésbe a rendőrség, és csak akkor kezdték el rögzíteni a virradatkor már mutatott nyomokat. Az akkori országos rendőrfőkapitány csak 12 órával a bűncselekmény elkövetése után erősítette meg, hogy a két ember halálát lövésekből származó sérülések okozták.
    

 

A romák elleni támadássorozat, illetve a tatárszentgyörgyi helyszíneléskor elkövetett hatósági hibák miatt megszólalt az akkori államfő, a miniszterelnök, a belügyminiszter, és az Országgyűlésben - rendhagyó módon - felszólalt Kállai Ernő kisebbségi ombudsman is. A kormányfő arra utasította az érintett tárcavezetőket, hogy folytassanak le az általuk irányított szervek munkatársainak személyi felelősségére is kiterjedő vizsgálatot, mivel szakmai és eljárási hibákat követtek el a bűncselekmény kivizsgálásában közreműködő rendőrök, egészségügyi dolgozók és tűzoltók. Több fegyelmi vizsgálat is indult, de az eredményt csak részben hozták nyilvánosságra.
    

 

A szerdától több napon át tartó bizonyítási eljárásban az áldozatok rokonai és családtagjai tanúként idézik fel az akkori támadás körülményeit.
    

 

A Miszori László tanácselnök vezetésével zajló büntetőperben Kiss Árpádot és társait előre kitervelten, aljas indokból, több emberen, részben sok ember életét veszélyeztetve, részben tizennegyedik életévét be nem töltött személy ellen elkövetett emberölés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolja a Pest Megyei Főügyészség. A vádlottakat 2009 augusztusában fogták el.