2024 April 24., Wednesday/György napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A fideszes úthenger árnyékában: választási körkép Püspökladányból
2011. 09. 17. 00:00

A püspökladányi időközi parlamenti választáson a szokásos indulók mellett ringbe száll egy „Obamában bízó” cigány jogvédő, valamint Szili Katalin mozgalmának „ifjú titánja” is.

Püspökladányban életjeleket mutat az egyébként gyakorlatilag láthatatlan Szociális Unió, az MSZP-ből kilépő Szili Katalin mozgalma. Bányász Róbert Károly személyében indulójuk van az időközi országgyűlési választásokon. Szili Katalin jelöltjükről azt mondta a hvg.hu-nak: Bányász huszonhét éves, okleveles programozó, a Miskolci Egyetem igazságügyi ügyintézői szakának hallgatója, a Szociális Unió ifjúsági tagozatának vezetője, „őt indítjuk, mint friss erőt”.

 

Igaz, a fiatalember egri, de Szili szerint jelöltjük „ismeri a fiatalok problémáit, az első álláshoz és az első lakáshoz jutás gondjait”. Bányász ősei egyébként a térségből származnak – tette hozzá Szili. Mint fogalmazott, nem feltétlenül csak a helyiek tudnak fellépni a helyieket foglalkoztató kérdésekben, „sőt: lehet, hogy jó, ha valaki távolabbról, globálisabban nézi az ügyeket”.

 

Kis pártok, nagy álmok


Mint arról korábban beszámoltunk, az Arnóth Sándor fideszes képviselő halála miatti júniusi időközi parlamenti választás Püspökladányban és a környező tizenegy településen az alacsony részvétel miatt érvénytelen volt, így október 2-án – és a valószínű eredménytelenség esetén 16-án – ismét választani fognak Püspökladány és környéke polgárai.

 

Az esélytelenek nyugalmával indulhatnak többen Püspökladányban

Fotó: MTI / Komka Péter

 

„Minden választásba úgy kell belemenni, hogy győzni akarunk. Kampányunk nem mások ellen irányul, hanem az ott élőket helyezi középpontba. Például szeretnénk elérni a Kabai Cukorgyár újraindulását” – reagált a Szociális Unió elnöknője arra a kérdésünkre, hogy lát-e reális győzelmi esélyt. „Ha ez így lett volna, el tudja képzelni, hogy egy héttel a cédulagyűjtés megkezdése után leadjuk a szükséges mennyiségű ajánlószelvényt, mégpedig az összes induló közül legelőször?” – felelt egy kérdéssel Szili azon felvetésünkre, miszerint állítólag a Fidesz besegített az ajánlószelvények gyűjtésébe. Az egyik vetélytárstól hallott azon információt is határozottan visszautasította, hogy pénzt adtak volna az ajánlószelvényekért. „Ez a feltételezés a választópolgárok, továbbá aktivistáink: főleg egyetemisták, fiatal helyi értelmiségiek teljes lenézése” – hangsúlyozta Szili.

 

Hajdú-Bihar megye 6. választókerületében szeptember 2-ig lehetett ajánlószelvényeket gyűjteni. Öten tudtak fejenként legalább hétszázötven ajánlószelvényt összegyűjteni, ezáltal hivatalosan jelöltté válni. A parlamenti pártok közül az LMP-nek nincs indulója, sikerült viszont az ajánlószelvények jelentette előszűrőn továbblépni a cigány Galyas Istvánnak is, aki pártoktól függetlenként indul.

 

Civilben jogvédő tevékenységet folytat a településen az egyébként kőműves Galyas István, az egyetlen független induló. A Hajdúszováton élő, harminckilencedik évében járó jelölt azt mondta, csak helyi civil szervezetek támogatják, ezeket azonban érdeklődésünkre nem kívánta nevesíteni, mert mint fogalmazott, „ma olyan világot élünk, hogy ha ezek a szervezetek a jövőben sikerrel akarnak pályázni az itteni önkormányzatoknál, jobb, ha nem mondom meg, melyekről van szó”. Azt elárulta, hogy az ajánlószelvényeket ezen civil szervezetek aktivistái gyűjtötték össze neki.

 

Obama a példa

 

Galyas Istvánnak, mint mondta, „Barack Obama 2008-as győzelme ad reményt”, szerinte az emberek jelentős részének elege van a pártokból, illetve lelkiismeretük helyett a pártfegyelmet követő képviselőkből, így számára független jelöltként terep nyílik, még a nem romák között is. Az országos cigány önkormányzat egykori elnökhelyettes úgy véli: „mindenképpen” ott lesz a második fordulóban.

 

A LMP viszont rajthoz sem állt, pedig júniusban még volt jelöltjük. A párt Hajdú-Bihar megyéért is felelős országos választmányi tagja, Hankó Jánost erről azt mondta: júniusban „a pártnak volt anyagi és humánerőforrása a választásra, most meg nincs”. Ennek ellenére az Országos Választmány – hosszas vita után – határozott az indulásról. Azonban mire ez a döntés megszületett, már az ajánlószelvény-gyűjtési idő több mint fele eltelt, így mégsem vágtak neki. Karácsony Gergely, az LMP frakcióvezető-helyettese nagyjából megerősítette a Hankó János által elmondottakat: „a júniusi kampányban a helyi LMP elköltött mindent” – magyarázta a kandidálás fiaskóját.

 

„Van kapcsolatunk ebben az irányban, de hivatalosan erről még szó nem volt és döntés nincs” – felelt némileg talányosan Hankó arra, hogy támogatják-e Galyas Istvánt, aki egyébként a Hajdúszoboszlói Cigány Kisebbségi Önkormányzat volt elnöke. Döntés jövő szerdán várható. Galyas viszont azt hangsúlyozta, hogy semmi köze a zöldekhez.



Kérdés, mennyire látszanak egyáltalán a kampányban a kicsik, a toronymagas esélyes Fidesz, valamint a középpárti Jobbik és MSZP árnyékában. „A Fidesszel versenyezni nem nagyon lehet. Alapból hátrányból indulok” – közölte a versenyfeltételek korrektségét firtató kérdésünkre a független képviselőjelölt. Õ egyelőre még a helyi lapban sem szerepelt, de „keresni fogja az ottani megszólalási lehetőséget”.

 

Szili Katalin szerint amikor pártjuk jelentkezett az egyik helyi televíziónál, teljes visszautasításban részesültek. Ugyanakkor az önkormányzati lapban és az önkormányzati televízióban az öt jelölt egyenlő feltételeket kap önmaga reklámozására – árnyalta a képet. „Egyelőre nem érezzük a fideszes gőzhengert, igaz, még nem is nagyon indult be a kampány” – mondta az elnöknő.