HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Sztáray Péter: új lendületet kell adni az EU keleti partnerségi programjának

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  EU, konferencia
2011 Szeptember 15    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Új lendületet kell adni az Európai Unió keleti partnerségi programjának; az EU-nak az a törekvése, hogy déli szomszédságában elősegítse a demokratikus átalakulást és fenntartsa a stabilitást, nem halványíthatja el a keleti partnerség jelentőségét - mondta Sztáray Péter, a Külügyminisztérium politikai igazgatója egy csütörtöki budapesti tanácskozáson.

Hirdetmény

A déli szomszédság fontos Európa számára, hiszen az ottani folyamatok jelentősen befolyásolják a kontinens életét, például a migráció, a terrorizmus és az energiabiztonság vonatkozásában, a keleti partnerség viszont hosszú távon az EU kibővítésével járhat, ezért az uniós szomszédságpolitika e két dimenziója eltérően kezelendő - mondta a tárca biztonságpolitikáért felelős helyettes államtitkára a Magyar Atlanti Tanács rendezvényén, a Stefánia Palotában, ahol a keleti partnerség jövőjéről tanácskoztak a téma szakértői.

 

Sztáray Péter hangsúlyozta: a keleti partnerség következő, szeptember 29-30-án Varsóban rendezendő csúcstalálkozója - amelynek a társelnöke lesz Magyarország - fontos állomás az EU-szomszédságpolitika újragondolásában, a keleti partnerség melletti elkötelezettség megerősítésében (a csúcstalálkozót eredetileg májusban Gödöllőn rendezték volna meg a soros magyar EU-elnökség félévében).

 

Bár az érintett országok - Örményország, Azerbajdzsán, Grúzia, Moldova, Ukrajna és Fehéroroszország - európai integrációja természetesen időt igényel majd, mind az EU, mind a szóban forgó országok erősen érdekeltek kapcsolataik szorosabbra fűzésében - mondta.

 

A helyettes külügyi államtitkár meggyőződése szerint a varsói találkozó sikere érdekében az EU-nak világos és következetes üzenetet kell küldenie a keleti partnereknek, arra bátorítva őket, hogy vigyék tovább a gazdasági és társadalmi modernizációhoz szükséges alapvető reformokat. Erősebb politikai együttműködést, mélyebb gazdasági integrációt, továbbá pénzügyi támogatást kell kínálni a reformok mellett elkötelezett országnak, és a csúcstalálkozó eredményeinek minél hamarabb konkrét programokban kell testet ölteniük - mondta Sztáray Péter.

 

Roman Kowalski, Lengyelország budapesti nagykövete arról beszélt, hogy a 2011 második félévi soros lengyel EU-elnökség egyik legfontosabb eseménye a keleti partnerségi csúcstalálkozó. Lengyelország történelmi, geopolitikai és társadalmi okok miatt rendkívül fontosnak tekinti ezt a kezdeményezést, amely kiemelt jelentőségű Magyarország, Közép-Európa és az egész Európai Unió számára is - mondta a diplomata.

 

Kowalsky világossá tette: a keleti partnerség arra irányul, hogy az érintett hat országban serkentse a gazdasági fejlődést, elősegítse a demokrácia és a civil társadalom erősödését. A kezdeményezés alapvető céljaként említette, hogy az EU társulási szerződést kössön az országokkal és vízummentes beutazást biztosítson állampolgáraik számára.

 

Azt mondta, a találkozón elfogadandó nyilatkozatban egyértelművé kell tenni, hogy a vízummentes státust elérheti mindegyik, a szükséges feltételeket teljesítő keleti partner ország. Az Ukrajnával és Moldovával elindított vízumliberalizációs folyamat modellként szolgálhat a több partner állam számára - tette hozzá.

 

A nagykövet hangsúlyozta: az EU-nak az a szándéka, hogy ezeket az országokat közelítse az uniós értékekhez, ezáltal fokozva a stabilitást, biztonságot és jólétet egész Európában. Kiemelte, hogy a varsói csúcstalálkozóval egyidejűleg keleti partnerségi üzleti fórumot rendeznek, valamint konferenciát tartanak a civil társadalom szerepéről.

 

A svéd-lengyel kezdeményezésből kinőtt, 2009 májusában Prágában indított keleti partnerség keretében az EU szorosabbra kívánja fűzni kapcsolatait a hat érintett volt szovjet tagköztársasággal, a program 2013-ig 600 millió eurós költségvetéssel rendelkezik.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Farkas Flórián fércmunkának tartja a Sargentini-jelentést

  • Magyar roma nőről ír az Independent, aki a brit cigányság jogaiért küzd

  • „Te is a nemzet része vagy” – megtartották a 6. Roma Büszkeség Napját

  • Megtartották a Roma Büszkeség Napját, de Járóka Líviát nem hívták meg

  • Roma Büszkeség Napja -„Egyformán vagyunk emberek”CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt