2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Balog Zoltán: az ország boldogsága romák és nem romák együttműködésen is múlik
2011. 09. 13. 00:00

Magyarország csak akkor lesz újra erős és boldogabb hely, ha a roma-nem roma együttműködés magától értetődővé válik - mondta Balog a keresztény roma szakkollégiumi hálózat tanévnyitó ünnepségén.

Meg kell érteni, hogy a fejlődés záloga az, "ha úgy tekintünk egymásra, mint ugyanannak a közösségnek, a nemzetnek a tagjaira" - fogalmazott az államtitkár. Az embereknek meg kell tanulniuk, "mit is jelent saját cigányságunk kultúrában, habitusban, élethelyzetekben", és "ebben felfedezni, mit jelent a magyarságunk" - tette hozzá.

 

Az államtitkár kiemelte: a roma kollégisták az ország számára befektetésnek minősülnek, kollégiumi képzésükre a kormány csaknem százmillió forintot költött. Amit a roma fiatalok kapnak az egyházaktól, "az szeretetből történik", és ezt nekik azzal kell viszonozniuk, hogy az emberek közötti jó szándékot tolmácsolják - fogalmazott.

 

Mint mondta a keresztényeknek a társadalomban szövetségeseknek kell lenniük, "nekik ez kötelező", de az is fontos, hogy legyenek a cigányok közül, "akik elfogadják a kinyújtott kezet". Ennek elérése érdekében a jövő magyar roma értelmiségére számítanak - tette hozzá.

 

Forrai Tamás jezsuita provinciális, a keresztény roma szakkollégiumi hálózat elnöke arról beszélt, hogy ezzel az intézménnyel az egyházak "közös célt vállaltak fel". Utalt arra, hogy Magyarországon húsz éve van jezsuita szakkollégium, ez idő alatt "a hit és az igazságosság továbbadását" tekintették a legfontosabbnak. A diplomás volt szakkollégisták pedig kompetens értelmiségiként, elkötelezettként segíthetnek a társadalmi megbékélés munkájában - mondta.

 

Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke kifejezésre juttatta: az egyházak felelőssége is, hogy "a cigány emberek érezzék magukat jobban egy-egy egyházi közösségben".

 

Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke utalt Jézus utolsó, missziói parancsára, hogy a tanítványoknak el kellett vinniük az evangéliumot a világ minden tájára, és tanítaniuk is kellett az embereket. Mint mondta, ez "a hálózat nem egyszerűen összefogás, hanem Isten parancsának való engedelmeskedés".

 

A keresztény roma szakkollégiumok programja


A működés az ismert szakkollégiumok bevált formáját követi: a felsőoktatási tanulmányok sikeres elvégzésének támogatása mellett a hallgatók külön kollégiumi programokon vesznek részt. Ezek egyrészt kötelező és szabadon választható kurzusokból, másrészt közösségi és kulturális programokból állnak.

 

A kollégiumi tanulmányi programok három modul köré szerveződnek. A kulturális modul a romológiai és magyar népismereti tárgyakat tartalmazza, felkészítve a leendő értelmiségieket a magyar és a roma közösségek közötti közvetítő, párbeszédet előmozdító szerepre. A közismereti modul a sikeres értelmiségi pálya befutásához szükséges ismereteket – idegen nyelvek, informatika, közösségszervezés stb – kíván átadni. A spirituális modul az európai kultúra megismeréséhez szükséges vallási ismereteket tartalmaz, különös tekintettel a keresztény értékrendre.

 

A kollégium remélhetőleg olyan hely lesz, ahol a diákok jól érzik magukat, kulturáltan tudnak szórakozni és közösségi életet élni. Az alapítók azt is szeretnék, hogy a kollégium környezetére kisugárzó kulturális központ is legyen.

 

A roma szakkollégiumok működése


Az egyházak lehetőségeikhez mérten kiveszik részüket a kollégiumok fenntartásából, de számítanak az állami költségvetés és a civil szféra hozzájárulására is. Közismert, hogy a diákotthoni fejkvóta távolról sem fedezi a szakkollégiumi költségeket. Ami a diákokat illeti: fizetnek kollégiumi díjat, de kollégiumi ösztöndíjban (tanulmányi és szociális) is részesülhetnek. A fenntartók azt szeretnék, hogy egyetlen tehetséges diák se hagyja ott anyagi okokból a kollégiumot.

 

A KRSZH tagintézményeinek bemutatkozása


Jezsuita Roma Szakkollégium http://szentignac.hu/jezsuita-roma-szakkollegium

 

A bentlakásos Jezsuita Roma Szakkollégium terve az 2005 óta működő, esetenkénti hétvégi programokat szervező „virtuális” Roma Szakkollégiummal való együttműködésből nőtt ki: a diákszervezet tagjai fogalmazták meg igényüket egy bentlakásos kollégium létrejöttére.

 

A jezsuita rend a világon kb. 3500 oktatási intézményt működtet, köztük mintegy 20 egyetemet és főiskolát és 120 bentlakásos kollégiumot. A rendszerváltozás után ujjászervezett magyarországi rendtartomány oktatási programjának kezdettől fogva része volt az oktatás. A több szintű jezsuita roma oktatási koncepció fontos eleme a Jezsuita Roma Szakkollégium, mely a fiatal felnőttek értelmiségi képzésében kíván szerepet vállalni. A miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium diákjai önkéntesként vállalnak szerepet a helyi romák és magyarok közötti viszony javításában. Az alapfokú oktatás terén a „Szeretet Iskolája program” keretében az általános iskola sikeres elvégzését segíti a rend Budapesten és Miskolcon munkanélküli, többnyire analfabéta cigány/roma származású felnőttek körében.

 

A JRSZ a Szent Ignác Szakkollégium testvérintézményeként jön létre annak kispesti kollégiuma helyén. Az intézmény több lesz mint diákotthon: saját oktatási, kulturális és közösségi programmal, saját tanulmányi és szociális ösztöndíj rendszerrel rendelkezik. Utóbbinak az a célja, hogy megfelelően teljesítő diákok hátrányos helyzetük ellenére is élvezhessék a kollégium nyújtotta lehetőségeket.

 

A kollégiumi nevelés lényeges célja, hogy az értelmiségivé váló diákok ne szakadjanak el családjuktól, és attól a közösségtől, amelyből jöttek, és tudatosan vállalt cigány és magyar kettős identitásuk révén képesek legyenek arra, hogy a kisebbség-többség párbeszédben aktív közvetítői szerepet vállaljanak. A kollégium korlátozott számban olyan magyar diákokat is felvesz, akik vállalják az intézmény értékrendjét és tanulmányi programját.

 

A kollégium átlagon felüli körülményeket biztosít. A diákok kétágyas szobákban, lányok és fiúk szintenként külön-külön kapnak elhelyezést. A tanulást könyvtár és internet hozzáférés segíti, a közösségi élet, szabadidős tevékenység és a kulturális rendezvények céljára klubhelység, konditerem és előadóterem áll rendelkezésre.

 

Wáli István Református Cigány Szakkollégium
http://wisz.reformatus.hu/

 

A Debrecenben 2011 őszétől induló szakkollégium 25 fő felsőoktatásban tanuló cigány fiatal befogadását teszi lehetővé. A szakkollégium Debrecen belvárosában, annak központjától 10 percre, jó infrastrukturális környezetben, a felsőoktatási intézményekhez jó megközelítési lehetőséggel rendelkező Maróthi György Kollégiumával egy épületben működik. Az elhelyezés 3 – 4 ágyas felújított szobákban történik, az épület kiépített WIFI – hálózattal rendelkezik.


Diákotthonunk a szállásadáson kívül mást, többet is kíván nyújtani: a Szakkollégium szellemi műhely.


A magyar reformátusság bölcsőjében, Debrecenben az oktatás hagyományai több, mint 450 éves múltra tekintenek vissza. A Debreceni Református Kollégium intézményei minden időben a nevelés – oktatás magas színvonalát tűzték ki célul. Ennek a hagyománynak Szakkollégiumunk is méltó őrzője, és folytatója kíván lenni, ezért programunkban különös gondot fordítunk diákjaink szellemi-, lelki-, és testi épülésére, s az erre való belső igény formálására.


Segíteni, ösztönözni szándékozzuk hallgatóink szakmai kiválóságra törekvését. A Szakkollégium munkájában résztvevő munkatársakkal, és a diáksággal közösen olyan családias légkörű közösség létrehozására törekszünk, amely megteremti a cigány és magyar lét sajátos értékeinek elmélyítési, megerősítési lehetőségét.


Intézményünk lelkiségében a keresztyén életszemlélet protestáns hagyományait kínálja, de a Krisztusi egység reményében ökumenikus szemlélettel bír.

 

A pótfelvételire várjuk a Debrecenben tanuló cigány hallgatók jelentkezését 2011. szeptember 18-ig! Jelentkezés a honlapunkon:wisz.reformatus.hu.

 

Evangélikus Roma Szakkollégium

Keressen minket a facebookon is!

 

Az Evangélikus Roma Szakkollégium 2011. szeptember 28-án, szerdán 10,00 órai kezdettel tartja megnyitó ünnepségét a Nyíregyházi Főiskola (Sóstói út 31/b.) központi épületében. Erre az alkalomra minden érintettet, érdeklődőt szeretettel várunk. 

 

Bacsinszky András Görögkatolikus Roma Szakkollégium
www.bacsinszkyszakkoli.hu

 

2011 szeptemberében 12 hallgató költözhet be a Miskolc-Tapolcán található Miskolci Görögkatolikus Cigány Szakkollégiumba, így a hosszú munkával előkészített terv valósággá válhat. A 12 nappali tagozaton, Miskolcon tanuló hallgató egy olyan keresztény közösség tagja lett, akik egyetemi tanulmányaik végzése mellett arra is felkészülnek majd, hogy felnőtt, diplomás értelmiségiként tudásukat és szakképzettségüket a cigányság helyzetének javítása, a cigány-magyar együttélés segítésére is használják. Az erre való felkészülés során a szakkollégium tehetséggondozó és egyben hátránykompenzáló tevékenységet végez. Szállást, ösztöndíjat és gazdag tanulmányi programot nyújt hallgatóinak. A közös munka célja, hogy a szakkollégium tagjai tanulmányikban, szakterületükön kiemelkedően teljesítsenek, közben megerősödjenek cigány-magyar kettős identitásukban, és emellett kipróbálják magukat a segítő szerepben.


E cél megvalósításának érdekében a tanulmányi program alapvetően két fő területre fókuszál: szakmai és értelmiségi kompetenciák fejlesztése, identitás- és személyiségfejlesztés. Ennek érdekében a hallgatók különféle tanegységeket vehetnek fel, foglalkozásokon vehetnek részt. Az identitásfejlesztés eszközei: Kedd esti beszélgetések (spirituális modul) –  pszichológus végzettséggel rendelkező lelkész vezetésével zajló foglalkozás, aki bibliai történeteken keresztül az egyéni és közösségi lét kérdéseire is választ keres a hallgatókkal való beszélgetés során. Kialakítva és formálva ezzel azt az erkölcsiséget, melyet a görögkatolikus egyház, a kereszténység is képvisel. A kontakt órák mellett a hallgatók személyes konzultáción is felkereshetik a kurzus vezetőjét.  Utak és választások (kulturális modul) - a cigányság sorsát is érintő társadalmi kérdéseket helyezünk a fókuszba, melyeket interaktív módon dolgozunk fel. Olyan emblematikus, elsősorban cigány értelmiségiek közreműködésével tervezzük ezt megvalósítani, akiknek szakmai munkássága, egyéni pályája mintaként jelenhet meg a hallgatók előtt. Közösségi szolgálat (közismereti modul) – félévente minimum 10 órában, a közösség érdekében végzett munka (gyerekek korrepetálása, beteg gyerekek kórházi látogatása), amely során a hallgató segítő szerepben próbálhatja ki magát.


Szakmai és értelmiségi kompetenciák fejlesztése: Szakmai mentorálás – Minden szakkollégista munkáját egyéni szakmai mentor segíti. A mentor olyan egyetemi oktató, aki a hallgató tanulmányi szakterületén tevékenykedik, a hallgató szakmai munkáját, fejlődését, céljainak megvalósulását, magabiztos szakterületi jártasság kialakítását segíti, hozzásegíti a hallgatót egyéni kutatási területének megtalálásához, szakmai fórumokon történő megjelenéshez. A mentori munkára a szakkollégium igazgatója kéri fel. Egyéni tanulmányi terv – A hallgató szakkollégiumi tanulmányainak megkezdésekor –mentora segítségével- összeállítja egyéni tanulmányi tervét, melyet tanulmányai alatt folyamatosan vezet, mentora segítségével értékeli a tervezett és megvalósult céljait. A tanulmányi terv egyfajta portfólió, mely végigkíséri egyetemi tanulmányait. Segít tudatosabban felépíteni és megtervezni a szakos tanulmányokat. Értelmiségi-képzés – Olyan foglakozások (közismereti modul) tartoznak ide, melyek elsősorban az értelmiségi léthez szükséges kompetenciákat segítenek kialakítani, illetve segítik a hallgatókat az egyetemi-szakmai feladatok sikeresebb teljesítésében. Pl.: szövegértés, szövegalkotás (tudományos szövegek), kommunikációs technikák, vitakultúra fejlesztése, tanulásmódszertan, info-kommunikációs ismeretek.  Nyelvoktatás – A szakkollégium nyelvórákat biztosít hallgatóinak annak érdekében, hogy segítse a diploma megszerzéséhez szükséges nyelvi feltételek teljesítését, alkalmassá tegye a szakkollégistát arra, hogy saját szakterületen elért eredményeit idegen nyelven is képes legyenek konferenciákon bemutatni, külföldi fórumokon azokkal megjelenni.

 

SZÁNDÉKNYILATKOZAT

KERESZTÉNY ROMA SZAKKOLLÉGIUMOK LÉTREHOZÁSÁRA

 

amely létrejött egyrészről a

Magyar Köztársaság Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkársága

címe: 1055 Budapest, V. Kossuth Lajos tér 2-4.

képviseli: Balog Zoltán államtitkár

mint Államtitkárság,

 

másrészről a

a) Római Katolikus Egyház részéről a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya

címe: 1085 Budapest, Horánszky utca 20.

képviseli: P. Forrai Tamás Gergely SJ  tartományfőnök,

b) Magyarországi Református Egyház

címe: 1146 Budapest, Abonyi u. 21.

képviseli:  Dr. Bölcskei Gusztáv püspök,

c) Magyarországi Evangélikus Egyház

cím: 1085 Budapest, Üllői út 24.

képviseli: Dr. Fabiny Tamás püspök,

d) Magyar Görögkatolikus Egyház

címe: 4400 Nyíregyháza, Bethlen Gábor út 5.

képviseli: Kocsis Fülöp hajdúdorogi megyéspüspök és miskolci apostoli kormányzó,

- a továbbiakban mint Egyházak -

 

között az alulírott napon a cigányság társadalmi felzárkózása területén való együttműködésről.

 

A felek annak tudatában, hogy az egyház tevékenysége a társadalom kiemelkedő fontosságú értékhordozó és közösségteremtő tényezője, elkötelezik magukat a roma felzárkózás megerősítése mellett. Az Egyházak kinyilvánítják, hogy az Államtitkárság szakmai és pénzügyi  támogatásával készek keresztény roma szakkollégiumokat létrehozni.

 

1. A keresztény roma szakkollégiumok célja

A szakkollégiumok létesítésének célja a társadalmi, nemzeti és szociális kérdések iránti érzékenység növelése, a magyar-roma identitás megerősítése, a szakkollégium roma diákjai tanulmányi előmenetelének, nevelésének és személyiségfejlődésének támogatása, valamint a közösségi felelősségvállalás iránt elkötelezett, keresztény szellemiségű roma értelmiség kialakulásának elősegítése.

 

2. A Keresztény Roma Szakkollégiumok Hálózata


Az Egyházak a szakmai, módszertani egyeztetés érdekében Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózatot (KRSZH) hoznak létre, amely Tanácsának tagja - tanácskozási joggal - az Államtitkárság képviselője is.

 

3. A Szakkollégiumok indítása és működtetése


Az Egyházak a létesítés és a kiszámítható működés feltételeinek megvalósulása esetén vállalják, hogy a fiatal roma értelmiségiek felzárkózásának elősegítése érdekében diákotthonként működő felsőoktatási szakkollégiumokat indítanak és működtetnek Budapesten (római katolikusok részéről a jezsuiták fenntartásával), Debrecenben (a reformátusok fenntartásával), Nyíregyházán (az evangélikusok fenntartásával), valamint Miskolcon (a görög-katolikusok fenntartásával).

 

4. A Szakkollégiumok támogatása


Az Államtitkárság vállalja, hogy a rendelkezésre álló források felhasználásával elősegíti a fenti célok megvalósulását. Támogatást és európai uniós pályázati lehetőséget biztosít a szakkollégiumok létesítéséhez oly módon, hogy azok a 2011/2012-es tanévben, szeptember 1-től megkezdhessék működésüket. Az Államtitkárság egyidejűleg megteremti a hallgatók ösztöndíjban részesítésének feltételeit is.

 

Az Államtitkárság és az Egyházak egyetértenek abban, hogy a költségvetésben e célra meghatározott, normatív finanszírozásra van szükség.

 

Az Államtitkárság a folyamatos működés biztosítása céljából szakkollégiumi normatíva kidolgozását kezdeményezi.

 

 

Budapest, 2011. március 17.

 

Balog Zoltán államtitkár, KIM Felzárkózásért Felelős Államtitkárság

P. Forrai Tamás Gergely SJ tartományfőnök, Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya, a Római Katolikus Egyház részéről

Dr. Bölcskei Gusztáv püspök, Magyarországi Református Egyház

Dr. Fabiny Tamás püspök, Magyarországi Evangélikus Egyház

Kocsis Fülöp püspök, Magyar Görögkatolikus Egyház