2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A támogatás feltétele a teljesítmény
2011. 09. 10. 00:00

A roma koordinációs tanács keretében még szeptemberben megindulhat hazánk romastratégiájának társadalmi vitája.

Balog Zoltán: A jövő héten kiírjuk az Útravaló-Macika program pályázatait a hátrányos helyzetű tanulók és az őket segítő pedagógusok számára

– Aki igyekszik, azt az állam támogatja – fogalmazott a közelmúltban egy többségében cigány származású diákokat oktató, nyíradonyi intézmény tanévnyitóján. Mit jelent ez konkrétan?

– Hazánkban elterjedt az a rossz beidegződés, hogyha az állam támogat valakit, akkor az egyfajta igazságtalan kivételezést jelent. Ezért egyértelművé kell tenni, aki teljesít, letesz valamit az asztalra az oktatási rendszerben, annak segítünk. A cél az, hogy az ösztöndíj valóban ösztönzést jelentsen, ne pedig segélyt, ahogy az korábban sajnos gyakran előfordult. Ennek érdekében teljes mértékben ellenőrizhető rendszert alakítottunk ki.

– Az új szisztéma helyett nem több pénz kellene inkább?

– Nagyságrendekkel növeljük a megpályázható összeget, de a mintegy két és fél milliárd forint kiosztására lehetőséget adó Útravaló-Macika program abban a szellemben indul most, hogy a teljesítmény mindenképpen feltétele a támogatás elnyerésének. A pályázatokat várhatóan a jövő hét folyamán kiírjuk. Az összeg egy része ösztöndíj formájában a diákokhoz, míg a nagyobb hányada a mentorálást, vagyis többletfeladatot vállaló pedagógusokhoz kerül. Ám az ő esetükben is kritérium lesz a tényleges munka, a hátrányos helyzetű diákok hatékony segítése. A felzárkózási pályázatok között található az Út a középiskolába és az Út az érettségihez ösztöndíj, amely minden hátrányos helyzetű tanuló számára elérhetők. Mindezt kiegészíti az úgynevezett integrált pedagógiai rendszer, amelynek keretében oktatási intézmények juthatnak az esélyegyenlőség erősítését célzó forrásokhoz, a megnyert támogatás egy részét természetesen továbbíthatják a tanárok felé. Ez utóbbi program több mint hétmilliárd forintról rendelkezik.

– Még uniós elnökségünk idején fogadta el az Európai Bizottság a roma-keretstratégiát. Ez megszabja, hogy a többi tagállam mellett hazánknak is el kell készítenie saját, nemzeti stratégiáját december végéig. Hogy áll a munka?

– Fontosnak tartom leszögezni, hogy a stratégia kialakításához, beindításához szükséges források az ország gazdasági nehézségei ellenére is rendelkezésre állnak. Hogy a cigányság kérdése, a felzárkózás területe továbbra is a prioritást élvező témák közé tartozik a kormányzat részéről, azt mi sem mutatja jobban, mint hogy az említett ösztöndíjprogramok keretösszege jelentősen növekedett az idén. Ami a munkát illeti, a belső szakmai egyeztetések első körén túl vagyunk, a koncepcióról már tárgyaltunk a társadalmi felzárkózási és cigányügyi tárcaközi bizottságban is. A tervezet néhány héten belül nyilvánosságra kerül, s a még szeptemberben civil- és szakmai szervezetek, valamint az érintett egyházak bevonásával megalakuló Roma Koordinációs Tanács keretében megindulhat a társadalmi vita. A stratégia tehát idejében kész lesz.

– Nemrég Svájcban, az aargaui református egyház sajtótájékoztatóján, amely arról szól, hogy a svájci legális prostitúció korhatárának felemelését kezdeményezi, a fiatalkorúak prostitúciója kapcsán ön azt mondta, a magyar társadalomban is fokozni kell a megelőzést szolgáló erőfeszítéseket. Számíthatunk ezen a területen kormányzati lépésekre is?

– A korábban elfogadott felzárkózási programok keretében mintegy kétezer roma asszonyt képezünk ki úgymond szociális asszisztensé, akik a saját környezetükben folytatnának kulturális és életvezetési tanácsadást. Reményeink szerint ezen a területen is segítséget tudnak majd nyújtani a hátrányos helyzetű lányoknak. Egyházi közreműködéssel olyan befogadó állomás kialakítását is tervezzük, amely a lányok társadalomba való visszakerülését segítené elő. Emellett támogatjuk a svájci testvéregyház erőfeszítéseit, hogy az alpesi országban állítsák vissza tizenhatról tizennyolc éves korra a prostitúció engedélyezését. Az ottani szabályozás ugyanis súlyosan érinti hazánkat is.