2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Jászladányi tanévkezdés – nyitott ajtó, külön iskolák
2011. 09. 08. 00:00

Hiába készítik el a jogvédők a bíróság által elrendelt deszegregációs tervet a jászladányi jogellenes iskolai elkülönítés megszüntetése érdekében, minden úgy marad, ahogy eddig volt.

„Minden attól függ, hogy Dankó István marad Jászladány polgármestere vagy sem” — közölte a Roma Sajtóközponttal (RSK) Kállai László, a Roma Polgárjogi Szervezet vezetője, egyben a helyi roma önkormányzat elnöke arra a kérdésre, hogy mikor indul el a településen bíróság által elrendelt deszegregációs program.

 

Hozzátette, hogy Jászladányon most az a legfőbb kérdés, hogyan dönt csütörtökön az önkormányzat képviselő-testülete Dankó István indítványáról. Miután a közgyűlés augusztus 27.-én zárt ülésen öt négy arányban az önfeloszlatás mellett döntött, a falu első embere kezdeményezte, hogy nyílt ülésen tárgyalják újra az erről szóló határozatot. A képviselő-testületi tagok többek közt az együttműködés hiányával indokolták az önfeloszlatást.

 

Kállai László azt mondta, hogy a településen elterjedt, hogy a képviselő-testület tagjai nem lépnek vissza a rendkívüli csütörtöki közgyűlésen, és cáfolta, hogy az önfeloszlatáshoz köze lenne az iskolaügyben hozott Legfelsőbb Bírósági (LB) jogerős határozatnak.

 

Ahogy arról az RSK beszámolt, júniusban majd tíz évig tartó jogi huzavona után jogerősen úgy döntött az LB a jászladányi iskolaügyben, hogy jogellenesen különíti el a jászladányi önkormányzat a saját fenntartású és a magániskolában a mélyszegény és a roma gyerekeket, és ezzel megsértette az egyenlő bánásmód követelményét.

 

Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) és Jászsági Roma Polgárjogi Szervezet (JRPSz) még 2007-ben indított pert Jászladány önkormányzata és a magániskolát fenntartó alapítvány ellen. A jogvédők többek között a roma gyerekek jogellenes elkülönítésének megállapítását, ennek megszüntetését és egymillió forintos közérdekű bírság kiszabását kérték a jászladányi önkormányzatra.                                                                                                                                                                                       

Az LB felülvizsgálati eljárásban hozott jogerős ítélete eltiltotta az önkormányzatot a további jogsértéstől, és az iskolai szegregáció megszüntetésének a kérdésében új eljárás lefolytatására kötelezte az első fokon eljáró bíróságot. A végzésben a felpereseknek harminc napos határidőt szabnak arra, hogy „határozott, konkrét és végrehajtható” kereseti kérelmet nyújtsanak be a jelenlegi helyzet megszüntetése és a jogsértést megelőző állapot visszaállítása érdekében. Mohácsi Erzsébet, a CFCF igazgatója emlékeztetett arra, hogy az LB nemcsak a két intézmény közti fizikai elkülönítés megszüntetésére, hanem a jogsértés abbahagyására kötelezte az önkormányzatot, és eltiltotta a további hasonló jogsértésektől. Az RSK birtokában lévő LB határozat kiköti, hogy akkor is vissza kell állítani az eredeti állapotot, ha felek nem tudnak megegyezni jogsértő helyzet megszüntetésének a módjában. Ez azt jelentené, hogy nem maradhat tovább az alapítványi iskola az önkormányzati tulajdonú Jókai utcai épületben.

 

Az, hogy az önkormányzat a jogerős bíróság döntés ellenére sem fog lépni, már júniusban tudható volt. Dankó István az LB elmarasztaló ítélete után a sajtóban közölte, hogy "marad minden ugyanúgy, ahogy eddig volt". A község első embere úgy értékelte a jogerős ítéletet, hogy tovább működhet Jászladányon az alapítványi iskola, mert nem kötelezték őket az eredeti, vagyis az alapítványi iskola létrehozását megelőző állapot visszaállítására, csak a két intézmény közötti fizikai elkülönítést kell megszüntetniük.

 

Az idei tanévnyitón a két iskolarészt elválasztó földszinti ajtó már nyitva volt. Idén tizenkét szülő az alapítványi iskolából az önkormányzati iskolába íratta át a gyerekét. Kállai László szerint azért, mert nem tudták kigazdálkodni a családi költségvetésből a gyerekenként fizetendő havi négyezer forintos tandíjat. Kállai László közölte: ha csütörtökön a közgyűlés megerősíti az önfeloszlatásról szóló korábbi határozatát, és időközi választásokat írnak ki a településen, akkor a Jászsági Roma Polgárjogi Szervezet képviselő- jelöltjeként versenyez majd a voksokért.