2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

KIM: szigorúan fel kell lépni a nemzetiségi támogatások törvényellenes felhasználása ellen
2011. 09. 05. 00:00

A törvény teljes szigorát kell alkalmazni azokkal szemben, akik visszaélnek mások kiszolgáltatottságával - közölte a KIM.

"A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkársága határozottan elítéli, és minden eszközzel fellép a nemzetiségeknek bármely költségvetési forrásból nyújtott támogatás törvénytelen felhasználásával szemben. Minden törvényi és erkölcsi szabályt áthágnak azok, akik a nemzetiségek képviseletére megválasztott kisebbségi önkormányzatok működésének állami támogatását nem a kisebbségek identitásának és összetartozás-tudatának erősítésére fordítják" - olvasható a KIM helyettes államtitkárságának közleményében.

 

A kommüniké szerint a kisebbségi önkormányzatok támogatásának 2011-től alkalmazandó szabályai a ténylegesen elvégzett munkához, mint előfeltételhez kötnek minden állami támogatást, ami garanciát jelent arra, hogy ne ismétlődhessenek meg az olyan, "minden képzeletet felülmúló gaztettek", mint amilyenek - sajtóhírek alapján - a kompolti Cigány Kisebbségi Önkormányzatnál megtörténtek.

 

"A kompolti Cigány Kisebbségi Önkormányzat 2010. évi működési támogatásával való visszaélés olyan, a cigány kisebbség bizalmával való visszaélés, ami ellen a törvény teljes szigorával fel kell lépni!" - olvasható a közleményben, amely kitér arra is, hogy a KIM nemzetiségpolitikáért felelős helyettes államtitkársága a nemzetiségi támogatások törvényellenes felhasználásáról szóló sajtóhír nyomán haladéktalanul kezdeményezi az illetékes kormányhivatalnál a kompolti Cigány Kisebbségi Önkormányzat 2010. évi működésének mélyreható és alapos vizsgálatát.

 

"A kormányzat élni fog minden eszközzel, ami a hatályos törvények alapján rendelkezésére áll, és - ha szükséges - kezdeményezni fogja a törvényellenesen működő kisebbségi önkormányzat feloszlatását az Országgyűlésnél" - áll a közleményben.

 

Az MTI vasárnap arról írt, hogy a könnyebb feltételekkel elérhető állami támogatások mellett a civil szervezeti forrásokra is rátelepednek a pénzt vagy élelmiszert hitelező "magánbankosok". A Heves Megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnökhelyettese a napokban tett büntetőfeljelentést, mert állítása szerint a kompolti kisebbségi testület tagjai az alig félmilliós évi állami normatív támogatásukból élelmiszert vásároltak, és jelentős felárral adták el rászorulóknak hitelbe. Az érintettek tagadják a cselekményt, az ügyben a füzesabonyi rendőrség nyomoz.

 

Az uzsorakölcsönökkel érintett, főként romák által lakott településeken járva az MTI tudósítója úgy értesült, hogy a megvádoltak többsége tagja a kisebbségi önkormányzatnak, néhányan építési vállalkozók, vagy kocsmát, boltot üzemeltetnek, civil szervezeteket irányítanak. A kisebbségi érdekképviseletek többnyire családtagokból, közeli rokonokból állnak.

 

Civil szervezeteiket állami és alapítványi pályázati pénzek lehívására használják, de a programot már nem vagy kétes módon folytatják le. Az építőipari vállalkozóként is tevékenykedő uzsorások, amíg lehetett, a szociálpolitikai támogatásokból gyenge minőségű, olykor lakhatatlan házakat építettek. Néhányat az átadás után lebontottak adósaik tartozása miatt, majd más épületekhez használták fel az anyagot.

 

Előfordult, hogy a több millió forintos állami támogatásból csak papíron vásárolták házat a jogosultak. A borsodi Taktaközben ilyen cselekményekért 202 vádlott - köztük bankosok, önkormányzati dolgozók, ügyvédek - ellen indult eljárás. Hasonló csalás miatt került előzetes letartóztatásba a nyáron a tiszabői polgármester és tucatnyi társa, akik a gyanú szerint félmilliárdos kárt okoztak.