HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

WikiLeaks: Nem számítanak a cigányok a magyar politikusoknak

betűméret csökkentése betűméret növelése
2011 Szeptember 02    Forrás: Origo


Ez a cikk archív

A fokozódó cigányellenességről, politikailag súlytalan romákról ír több, a budapesti amerikai nagykövetség által kiadott, a WikiLeaks által kiszivárogatott diplomáciai távirat. A magyarországi cigány politikusokat bemutató irat szerint nem igazán van a romáknak vezetője: vagy azért, mert pártkatonák, vagy azért, mert csak saját pecsenyéjüket sütögetik, vagy azért, mert jót akarnak, de rugalmatlanok.

Hirdetmény

Fokozódik a romaellenes hangulat Magyarországon - állapították meg 2009-ben a budapesti amerikai nagykövetség munkatársai közvélemény-kutatások eredményét, közszereplők romaellenes megjegyzéseit ismertetve, illetve a Jobbik népszerűség-növekedését szemlélve. Ez is azokból az amerikai táviratokból derül ki, amelyeket a WikiLeaks szivárogtatott ki. (A Magyarországgal kapcsolatos kiszivárogtatott iratokról bővebben itt olvashat, a WikiLeaksról szóló összes cikkünket pedig itt találja.)

 

Egy 2009 májusában keletkezett, érzékeny tartalmúnak nyilvánított nagyköveti távirat szerint a magyar lakosság nagy része ellenséges érzelmeket táplál a romákkal szemben, amire két közvélemény-kutató - a Médián és a Publicus Intézet - akkoriban készült felmérései is utaltak.

 

Aggasztó nyilatkozatok

 

A jelenséget jól mutatták a távirat szerint ismert közszereplők romaellenes kijelentései, amelyekre csak mérsékelt elutasító reakció érkezett a társadalom részéről. Feljegyezték Pásztor Albert miskolci rendőrfőkapitány megjegyzését, aki azt mondta, hogy a Miskolcon elkövetett utcai rablások mindegyike cigány elkövető számlájára írható. Idéztek egy, a Magyar Hírlapban megjelent Bayer Zsolt-publikációt, és Orbán Viktor egy márciusi megjegyzését, amely arról szólt, hogy a súlyos bűncselekmények elkövetői között egyre több a cigány, és aki erről hallgat, az csak ront a helyzeten, illetve Szabó Máté ombudsman utóbb jogvédők által hevesen kritizált, majd visszavont, a "cigánybűnözés profiljáról" szóló nyilatkozatát.

 

A nagykövetség pozitívan értékelte Bajnai Gordon akkori miniszterelnök, illetve kormánya több tagjának a hátrányos megkülönböztetést, a romák ellen végrehajtott támadásokat elítélő, illetve a roma közösség melletti megszólalásait, de megjegyezték, hogy ennek ellenére is romló trend figyelhető meg, amihez hozzátartozik a szélsőjobboldali Jobbik megerősödése. A távirathoz fűzött kommentár szerint a közelgő európai parlamenti választások jobban megmutatják majd, hogy "mennyire tolerálja az intoleranciát a magyar közvélemény".

 

Politikai súly


Egy három évvel korábban, a 2006-os választások előtt írt táviratban a romák politikai súlyát mérlegelik, illetve a roma politikusok, a roma pártok a választási esélyeit latolgatták.

 

A távirat szerint hiába él 600-800 ezer roma Magyarországon, sokan nem tekintik őket életképes politikai erőnek, amihez hozzájárul társadalmi kirekesztettségük, szegénységük, vezetőik rövid távú politikai céljai, illetve a közöttük feszülő ellentétek.

 

Rövid elemzést közölnek négy általuk kulcsfontosságúnak nevezett roma vezetőről. Az MSZP színeiben induló Teleki Lászlóról megjegyzik, hogy Amerika-barát, aki sokat köszönhet különböző amerikai programoknak, de sok roma nem tartja hatékonynak tevékenységét. A Fidesz-szövetséges Farkas Flóriánról azt írták, hogy Telekivel együtt úgynevezett "tantusz-roma" (token roma), aki inkább pártja irányvonalát követi, hogy megtarthassa pozícióját.

 

A gyanús és az önzetlen


Kolompár Orbánról megjegyzik, hogy hat osztályt végzett, és hogy politikai sikerei mögött sokan visszaéléseket sejtenek, és megemlítik azokat a vádakat, melyek szerint Kolompár a saját embereivel megtöltött roma kisebbségi önkormányzat forrásit használta fel politikai céljaira.

 

Egy roma kormányzati tisztviselőre hivatkozva Horváth Aladárt nevezik az összes érintett közül a legönzetlenebbnek, de megjegyzik róla, hogy nehéz vele együtt dolgozni, mivel nehezen hajlik a kompromisszumra, és túlságosan eltökélt céljai mellett.

 

Választási visszaélések


A táviratban az MCF-Roma Összefogás Párt, a Fidesz, az SZDSZ és az MSZP romaprogramját, illetve romákhoz való viszonyát ismertetik nagy vonalakban, valamint az esélyeket is latolgatják.

 

A romákat a magyarországi politika fásultnak, könnyen manipulálhatónak tekinti, akiknek nincs politikai jelentőségük - írják, megjegyezve, hogy minden általuk megkérdezett - roma és nem roma egyaránt - egyetértett abban, hogy a romák gyakran részesei választási visszaéléseknek.Hirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 2 hozzászólás érkezett.

#2   salamon  | 2011 Szeptember 02 09:30:13 like(0) dislike(0)

WikiLeaks-hez!

Amit írtak, mindezzel tisztában voltunk, vagyunk. Ezt nem kellett kiszivárogtatni, ez ma is nyílt titok. Ugyanakkor, ha az USA annyira szívén viseli a hazai cigányság ügyét és segíteni szeretne a demokrácia kiteljesítése kérdésében is, akkor teremtsen lehetőséget erre.#1   salamon  | 2011 Szeptember 02 09:20:46 like(0) dislike(0)


vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Ignácz Judit: A roma nők természetes élőhelye és életmódja

  • Ignácz Judit: A roma nők természetes élőhelye és életmódja

  • Az EP nagy többséggel támogatta a kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezést

  • Cinka a keresztfánál

  • Kiállítással és közösségi fotózással is ünnepli fennállását a Romani DesignCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt