HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

A csörögi gyerekek első napja az iskolában

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  Csörög
2011 Szeptember 02    Forrás: Lakatos Elza, Roma Sajtóközpont


Ez a cikk archív

Nem tudtak a kijelölt iskolákban, a csörögi roma elsősök érkezéséről.  Az első tanítási napon a sződi iskolabusz vitte a gödi iskolákba az odairányított roma kisdiákokat. Az önkormányzatnak iskolabuszt kell majd bérelnie a Gödön tanuló öt kisdiák számára.

Hirdetmény

„Miért nem Pestre vitték őket, oda jobb a vonatjárat!” – idézte Lakatos Zoltánné, a csörögi  Esélyt a Gyermekeinknek Deszegregációs Egyesület vezetője a gödi iskolákba irányított öt roma elsős szüleinek szavait.  A szülők szerdán értesültek arról, hogy a Pest Megyei Kormányhivatal határozata alapján csütörtöktől két gödi iskolában kezdik el a tanévet a gyerekeik. Csakhogy Csörögről Gödre nincs közvetlen autóbuszjárat se vonatjárat, a kisdiákok csak átszállással jutnának el az iskolákhoz.

 

Ahogy azt az RSK hírül adta, a Pest Megyei Kormányhivatal egy nappal a tanévnyitó előtt Gödön és Vácott jelölt ki iskolákat hét csörögi roma elsős kötelező felvételére. A kisdiákok felvételét a környéken korábban mindenhol elutasították. Mivel a faluban nincs iskola, a csörögi diákok más települések iskoláiba, járnak. A hatóságok ide-oda tologatták az iskolakijelölésről szóló kérelmeket, de csak szerdán döntöttek arról, hol csöngetnek be a csörögi roma elsősöknek.

 

Nem tudtak a csörögi roma elsősök érkezéséről sem a váci sem a két gödi általános iskolában – tudta meg a Roma Sajtóközpont Csörög polgármesterétől.  Császár Károlyné közölte, hogy két elsős rendben elkezdte a tanévet a váci Földváry Károly Általános Iskolában, a többiek már az első tanítási napon késve érkeztek a gödi iskolákba. Erről azt mondta, hogy a sződi iskolabusszal szállították az öt kisdiákot és a szüleiket Gödre, és azért késtek, mert először a sződi Hunyadi János Általános Iskolához vezetett az útjuk. Kiemelte, hogy a befogadó iskolák nem tudtak a nebulók érkezéséről, mert nem érkeztek meg hozzájuk a kormányhivatal iskolakijelölésről szóló határozatai.

 

Császár Károlyné szerdán kapta kézhez az ominózus határozatokat, a szülők másolatban adták át az iratokat a kijelölt iskolák igazgatóinak. Kiemelte, hogy befogadó iskoláknak járó állami plusznormatívák kifizetése tanévenként átlagban negyvenmillió forinttal terheli meg a költségvetésüket, a hatóság döntése miatt most iskolabuszt kell bérelniük a Gödre járó gyerekeknek.

 

Császár Károlyné azt mondta, hogy több mint kétszáz tankötelezett diák van a faluban, akiket „szétszórtak” a környék összesen két tucat iskolájába és a megoldást egy helyi iskola létrehozása jelentené.

 

A Pest Megyei Kormányhivatal kommunikációért felelős kormánytisztviselője nem tudta megmondani, hogy miért nem egyeztettek a szülőkkel arról, hogy melyik iskolát jelölik ki a gyerekeik számára, és azt ígérte, hogy ennek utánanéz. Kiss Attila elmondta, elsősorban az alapján választották ki az iskolákat, hogy a környéken melyik iskolába nem telt még be az osztálylétszám és hogy milyen színvonalon oktatnak az intézményben. Kérdésünkre válaszolva közölte azt is, hogy se lehetőségük, se joguk nincs iskolabuszt vásárolni a Gödre helyezett kisdiákok számára.

 

A helyi jogvédő szervezet vezetője, Lakatos Zoltánné azt mondta, addig engedik a szülők a gyerekeket a gödi iskolába, amíg az önkormányzat biztosítja a kisdiákok utaztatását.  Hozzátette: azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mi lesz akkor, ha az önkormányzat nem tudja fizetni az iskolabuszt. Felhívta a figyelmet arra, hogy sok az óvodás a nagycsoportosok közt, szerinte a jövő tanévben hasonló gondokkal kell számolni Csörögön a leendő elsősök iskolai felvétele körül. 

 Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Február   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Már kamasz lenne a Tatárszentgyörgyön meggyilkolt kisfiú

  • Roma hősök – Szimpózium, kötetbemutató és kiállítás Budapesten

  • A romagyilkosságok áldozataira emlékeztek Tatárszentgyörgyön

  • Emléktáblát avattak a romagyilkosságok áldozatainak

  • Romagyilkosságok - Az áldozatokra emlékeztek Budapesten a tizedik évfordulónCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt