HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Horváth Aladár: "Meglehet, mi elbuktunk..."

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  Horváth Aladár
2011 Szeptember 01    Forrás: 168ora.hu


Ez a cikk archív

Lehetne értéket teremtő munkát is végeztetni a cigányokkal: például lebontani a szegények belvizes lakásait, és helyettük újakat építeni – állítja a roma polgárjogi vezető, aki szerint ehelyett a jobbikos vezetésű Gyöngyöspatán értelmetlen feladatokkal provokálják a romákat. Úgy véli, a Fidesz most a Jobbikkal tesztelteti, hogy a helyiek hogyan viszonyulnak a büntető szociálpolitikához. PUNGOR ANDRÁS interjúja.

Hirdetmény
- Visszatért a frontra?

– Mire gondol?

- Tavaly, az edelényi választási kudarc után visszavonult a politikától. Azt mondta, megterhelő volt a 22 év a fronton, majd akkor tér vissza, ha az erőszakmentes polgárjogi mozgalomnak ismét lesz létjogosultsága. Nemrég találkoztunk Hajdúhadházon, ott volt Gyöngyöspatán, néhány hete tárgyalt a Deutsch Tamás által „elhíresült” Thomas Melia amerikai külügyi helyettes államtitkárral. Újra aktívnak tűnik.

– Valóban: tavaly elhatároztam, hogy visszavonulok, értékelem az elmúlt negyedszázadot, de ehhez, mint a festőnek a képétől, legalább egyet hátrébb kell lépni, és távolabbról megvizsgálni, mit alkottunk. Csak tíz hónapig tarthattam a fogadalmam, mert az idei gyöngyöspatai események arra késztettek, hogy újra nyilvános szereplést vállaljak. Ám hiába figyelmeztettünk, a Fidesz átadta a hatalmat a Jobbiknak.

Kovalovszky Dániel felvétele
- Keserű a hangja.

– Az. Mert egy megkeseredett országot és egy cinikus hatalmat látok.

- A Jobbik-modell érpataki és gyöngyöspatai kulcsszava a zéró tolerancia, a szigorú büntetések és a félelem rendje. Egyelőre hatásos.

– A Fidesz – a helyi apartheidrezsimet intézményesítő jobbikos önkormányzatok működésén keresztül – modellezi az újnyilas program fogadtatását. Teszteli, hogy a helyi közösségek miként reagálnak a munkaszolgálat bevezetésére, a „csendőrség” működésére, hogyan viszonyulnak a büntető szociálpolitikához.

- Szakemberek szerint a megfélemlítés idővel robbanáshoz vezethet.

– A Fidesz-elit a válságra adott reakcióként erős nemzetállamot vizionál. De az nem jöhet létre ott, ahol alattvalókká, „zemberekké” degradálják a népet, miután polgár rangjától már megfosztották. A hatalomnak nincs ellenzéke, alakul, de még gyenge a „második társadalom”. Egyelőre nincs olyan része a magyar gazdasági, politikai elitnek, amelyet a társadalom „maga fölé” engedné. Ha tovább folytatódik az önsorsrontó politika, előbb-utóbb a nép a jelenlegi elitet úgy fogja lerázni magáról, mint kutya a bolhát. Még nem tudni, mikor következik be a robbanás, de a gyöngyöspatai cigányok pontosan tudják, hogy egy elnyomó-gyarmatosító uralom alatt szenvednek. Tudják, hogy a munkaszolgálattal provokálják őket, de nem válaszolhatnak ellenállással, mert akkor menekülni kell, és nincs hová. Mosolyogva mennek erdőt tisztítani, elöl a jobbikos munkavezetővel, kezükben sarlóval, kaszával.

- És ha más munkát kapnának, elvállalnák?

– Lehetne értelmes, értéket teremtő munkát is végezni: például uniós forrásból lebontani a szegények belvizes lakásait, és a magasabban fekvő helyeken újakat építeni. Még jobb lenne a piacon vásárolni, és felújítani. A jelenlegi kormány mégsem veszi igénybe az erre felvehető regionális fejlesztési támogatást. Vajon miért?

- Azt se feledjük, hogy az eddigi politika sem volt jó, hiszen a bér helyett a segély is elegendő volt egyfajta megélhetéshez. A korábbi, rossz kormányzati intézkedések által biztosított kényelem kikezdte a szegények s köztük a cigányság morálját. Divat lett az otthon ülés, csíny a bűnözés.

– Húsz évvel ezelőtt is elmondtuk, a közönyös, csupán felületi kezelést adó politizálás végromlásba viszi az országot. Hogy nem gettók, hanem szociális bérlakások kellenek, hogy nem szabad az önkormányzatoknak korlátlan szabadságot adni, mert „demokratikus” döntést fognak hozni a cigányok kirekesztéséről. 2006-ban a javaslatomra beépült a kormányprogramba, hogy uniós pénzből, a munkahelyteremtésre összpontosítva komplex fejlesztési programokat indítsunk a leghátrányosabb kistérségekben. Mégsem hajtották végre. Elmondtuk, nem jó, hogy ilyen kicsi a különbség a minimálbér és a segély között, mert az arra ösztönzi az embereket, hogy feladják autonómiájukat, és jöjjön a teljes szellemi, fizikai, morális leépülés. Ez pedig melegágya a bűnözésnek, a szélsőjobb megerősödésének. Nem hallgattak ránk. Ezért jutottunk ide.

- Törvényszerű volt a jogvédők bukása?

– Meglehet, mi elbuktunk, de a polgárjogi mozgalom szellemisége, szakmaisága nem jutott erre a sorsra. Azért tanulok-dolgozom most a providence-i Brown Egyetemen, hogy rájöjjek, mi volt az, amit ösztönösen vagy tudatosan elsajátítottunk az amerikai mozgalmaktól, és mégis miért voltak ők sikeresebbek, mint mi. Feltevéseim vannak: a gazdaságilag jobb helyzetben lévő Egyesült Államokban egy erős, fehér elit és a gyarapodó fekete középosztály támogatta a jogvédő mozgalmakat. Nálunk egy vékony értelmiségi rétegen kívül senki. És nem tudtuk elérni, hogy a cigány és nem cigány szegények jelentősebb hányada értse és kövesse jogkövetelő, szegénypárti mozgalmunkat.

- A politikai elit nem bűnbánó: egymásra mutogatnak, ki hol rontotta el.

– Az elmúlt 20-25 év a magyar történelem egyik legígéretesebb korszaka volt. Igazi esély a polgárosodásra, a nemzeti összefogásra. Azonban gazdasági, szellemi és politikai elitünk nem nőtt fel a történelmi feladathoz. Pártfinanszírozási, korrupciós botrányok, észveszejtő vagyonosodások világítottak rá az elit önzésére, a szédületes társadalmi különbségekre. A cigányok és a magyarok többsége egyre lejjebb csúszva, kínkeservesen élte túl a rendszerváltozás utáni kort. A magyar elitnek magába kéne szállnia, és nagy tisztelettel kiengesztelni a népet, ha nem szeretné, hogy elzavarják.

- Korábban azt mondta, a cigányság lakmuszpapírja a magyar társadalompolitikai változásoknak, a jogállamiságnak, amellyel – még Amerika szerint is – idehaza bajok vannak. Melia figyelmeztette a magyar kormányt, mivel szerinte olyan változtatásokat rögzít az alkotmányban, amelyekkel megszilárdítja a hatalmát. Charles Gati lapunknak azt mondta, egy ponton elképzelhető akár az amerikai nagykövet hazarendelése vagy a nyugati nagykövetek frontális fellépése is Magyarország ellen.

– Nem tudom megmondani, mikor jön el az a pillanat, amikor azt mondják: eddig és ne tovább! Kint pontosan tudják, hogy a magyar állam milyen intézkedéseket hoz, tisztségviselői mikor, hol, mit nyilatkoznak. Az amerikai diplomácia azonban kellő nagyvonalúsággal és humorral fogadta az abnormális kirohanásokat. De növekvő aggodalommal figyelik, mi történik idehaza.


Hirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 4 hozzászólás érkezett.

#4   ZenBasd  | 2011 Szeptember 02 22:54:31 like(0) dislike(0)

A romák és az afroamerikaiak múltja és jelene gyökeresen különbözik. Az afrikaiakat rabszolgaként, akaratukon kívül vitték Amerikába és a munkájukkal hozzájárultak az Egyesült Államok felemelkedéséhez. Először a déli ültetvényeken majd az északi nagyvárosokban végeztek nehéz fizikai munkát. Jelenleg is nagy számban dolgoznak. Nem kértek előjogokat, csak egyenlő jogokat. Amikor ezt megkapták akkor kitermelték a saját elitjüket. Ezzel szemben a cigányokat senki sem hozta még csak nem is hívta Európába, de a világ más tájaira sem. A cigányok soha nem számítottak megbízható munkaerőnek, így gazdasági jelentőségük sincs a jelenlétüknek. Bár az európai társadalmak felkínálják a lehetőséget az oktatásra és a társadalmi felemelkedésre a cigányok ezeket a lehetőségeket rendre elutasították, ennek jelei a rendkívül magas hiányzási arány az iskolákból és a rendkívül alacsony foglalkoztatottsági arányszám. Ha példát keresünk a romák helyzetére akkor talán az alaszkai eszkimók helyzetében lehet hasonlóságot felfedezni, akiknek születésük jogán halálukig tartó ellátás jár. Ezek az emberek mégsem emelkedtek fel, hanem mivel a megélhetésükről mások gondoskodnak, rendkívül magas körükben a szenvedélybetegek aránya. A romákat nem a jogvédők által követelt segélyek emelhetik fel, hanem az ha felismerik, hogy a felelősségből eredenek a jogok.

#3   Annácska82  | 2011 Szeptember 02 11:43:51 like(0) dislike(0)

Kedves Aladár ! Megmondom őszintén én Fidesz szimpatizáns vagyok kiállok mellettük ,mert valljuk be elég nehéz helyzetbe lévő államkasszát vettek át. Egy év alatt nem lehet megváltani a világot. Van még egy pár évük reméljük jobb lesz nekünk romáknak is. Én úgymond még kispályás vagyok a politika terén. Viszont önt nagyra becsülöm és értékelem szakmai tudását és emberei hozzá állását a népünkhöz. Több ilyen becsületes roma politikus kellene vagy civil aktivista. Nagyon örülnék , hogy ha az elkövetkező időkben roma párt bent lenne a parlamentbe az önvezetésével. Össze kellene fognunk hogy tudjuk képviselni a romákat. Hajrá esküszöm , hogy ha alapítana ön egy pártot minden erőmmel és tudásommal , kapcsolatommal azon lennék , hogy parlamentbe kerüljön egy roma párt. Egy szabolcsi lány.

#2   salamon  | 2011 Szeptember 02 09:19:13 like(0) dislike(0)

Kedves Aladár! Örömmel olvastam a Veled készített riportot. Hiányoztál. De Én azt gondolom, hogy nem buktál el mint polgárjogi harcos. Aki tájékozott a mindennapi közéletbe s főleg a cigány közéletben, az tudja, hogy milyen akadályokat kell leküzdeni. Javaslom: ne kísértsd a múltat,nézz előre, hozz létre egy politikai pártot, mert erősen feltételezem, hogy sokan várnak erre. Többen sugallták, hogy a Lungo Drom is belekezdett szervezetének átalakításába,párttá kíván alakulni. Jól tudod,a cigányság integrációját vagy emancipációját a mai politikai elit nem fogja elősegíteni, mivel a cigányság nem rendelkezik politikai nyomásgyakorló eszközzel.

#1   salamon  | 2011 Szeptember 02 09:02:12 like(0) dislike(0)


vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Új jelentés szedi szét Járóka Lívia állításait a magyarországi romák helyzetéről

  • Németh Zsolt: az európai történelem és a cigányság története szervesen összekapcsolódik

  • Budapest Ritmo - Idén a roma kultúra áll a középpontban

  • Roma Pride 2018: “Te is a nemzet része vagy!”

  • Roma Büszkeség Napja -„Egyformán vagyunk emberek”CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt