2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Aláírásgyűjtésbe kezd a Jobbik a devizahitelesek ügyében
2011. 09. 01. 00:00

Jövő hétfőtől aláírásgyűjtést indít a Jobbik a devizahitelesek megsegítésével kapcsolatban - jelentette be csütörtökön Budapesten az ellenzéki párt elnök-frakcióvezetője.

Vona Gábor ismertetése szerint az íveken annak a kérdésnek a megválaszolását kérik az emberektől: "Egyetért-e azzal, hogy a devizahitelek kapcsán a felvétel időpontjában lévő árfolyamon történjen meg a forintosítás és ennek a terheit a bankszektor viselje?".     

 

A pártelnök elmondta: több százezer aláírásra számítanak, amelyeket majd petíció formájában át is adnak a kormánynak. A Jobbik egyfajta társadalmi felmérésnek tekinti az aláírásgyűjtést és a társadalom ilyen jellegű mozgósításával akarja rákényszeríteni a kormányt a probléma megoldására annak "elodázása" helyett - mondta.     

 

Vona Gábor szerint ugyanis a kormány az elmúlt másfél évben "semmilyen érdemleges megoldást nem tudott kínálni erre a problémára". Holott a Jobbik szerint jelenleg Magyarországon két olyan válsághelyzet van, amely robbanással fenyeget: az egyik a cigány-magyar együttélés, a másik pedig a devizahitelesek helyzete - jelentette ki, hozzátéve: éppen ezért a Jobbik erre a két területre a következő hónapokban kiemelt figyelmet fordít.     

 

Az ellenzéki pártelnök hozzátette: bár a kormányoldalnak a parlamentben kétharmados többsége van, a devizahitelesek ügyében viszont "egyáltalán nincsen".     

 

Vona Gábor leszögezte, hogy bár a Jobbik kezdeményezi az aláírásgyűjtést, társadalmi összefogásra van szükség, ezért mindenkire számítanak.     

 

A Jobbik elnöke kiemelte: az íveken szereplő kérdés aláírásával az emberek támogatják, hogy a bankszektor a hibás a kialakult helyzetért és a jövőben sem az embereknek, sem pedig az államnak nem szabad több terhet vállalnia a helyzet megoldásában, azt a bankoknak kell viselniük.     

 

"Nem a magyar emberek vannak a bankokért, hanem fordítva és akinek ez nem elfogadható, az, ha a Jobbik kerül kormányra, kénytelen lesz elhagyni Magyarországot" - fogalmazott Vona Gábor.

 

Kérdésre válaszolva a jobbikos politikus elmondta, nem hátrálnak meg az ügyben és nem riadnak vissza akár tüntetések szervezésétől sem.    

 

Szintén kérdésre válaszolva leszögezte: a látszatát is kerülni akarják, hogy az aláírásgyűjtés adatgyűjtés lenne, ezért az aláíróknak csak a nevüket és a lakcímüket kell majd megadniuk.     

 

Vona Gábor közlése szerint a Jobbik elnökségében felvetődött egy népszavazás kezdeményezése is, de "a kormány hozzáállását és a jelenlegi jogi helyzetet elemezve" ennek sikerét minimálisra értékelték, ezért elvetették.