2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Wikileaks: Növekvő hordaként írtak a Magyar Gárdáról
2011. 08. 31. 00:00

Egy 2008. áprilisi táviratban "Növekvő magyar horda a jobboldalon" tárggyal számoltak be arról, hogy a Magyar Gárda hatszáz új tagját avatták fel a Hősök terén.

Egy 2008. áprilisi táviratban "Növekvő magyar horda a jobboldalon" tárggyal számoltak be arról, hogy a Magyar Gárda hatszáz új tagját avatták fel a Hősök terén. A "Koktélok romáknak - Molotov-stílusban" tárgyú táviratban pedig arról írnak, hogy a Magyar Gárda is megjelent Pátkán, ahol korábban Molotov-koktélokat dobtak romák által lakott házakra.

 

A Magyar Gárda Egyesület feloszlatásáról szóló elsőfokú bírósági döntés után 2008 végén azt írta a nagykövetség, hogy Vona Gábor, a Jobbik elnöke jól kiszámított és okos döntést hozott még korábban a Magyar Gárda Mozgalom létrehozásáról, mivel a mozgalomnak már 1500-nál is több tagja van. (Fél évvel később, a másodfokú ítéletben már a mozgalom feloszlatásáról is döntött a bíróság.)

 

Egy 2009. október eleji távirat szerint Erdő Péter bíboros, esztergomi érsek szeptember 30-án találkozott a nagykövetség ügyvivőjével. A beszélgetésen kritizálta az akkori kormányt, egyben úgy vélte, hogy a politikusok eszközként használják a rasszizmust, hogy eltereljék a nyilvánosság figyelmét a fontosabb ügyekről.

 

A Magyar Gárda betiltását és a romagyilkosságok gyanúsítottjainak elfogását bíztató lépéseknek nevezte a szélsőségesek elleni küzdelemben. Úgy vélte, hogy javulni fog a helyzet Magyarországon a 2010. áprilisi választások és a Fidesz várható győzelme után, azonban figyelmeztetett, "nem leszünk a Mennyországban".