2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Cigányok is elutasítják a bűnözőket
2011. 08. 24. 00:00

Létre kellene hozni egy olyan mozgalmat, amelynek a keretében a cigányság részéről minél többen elítélhetjük a bűnöző roma réteget – szögezte le Illés Tibor.

– Azzal keresett meg, hogy szeretne egy roma közéleti mozgalmat indítatni. Miért?

– Nem kevés roma él viszonylagos vagy kifejezett jómódban, de a legtöbben nagyon szegények. A cigányság megítélése a többségi társadalom részéről viszont nem csak a szegénység miatt nagyon rossz. Szerintem leginkább úgy kellene küzdenünk az általánosítás ellen, és úgy lehetne nyitnunk a többségi társadalom felé, ha a cigány emberek közül minél többen elítélnék a cigányság bűnöző életmódot folytató rétegét.

– Ez utóbbi mekkora arányt képezhet a cigányságon belül?

– Arányaiban kevesen vannak, de mivel gyakori és sokszor durva bűnesetekről van szó, ezért érthető, hogy sokan, bőrszíntől függetlenül, már nem akarnak tovább tűrni. Nálunk, Jászteleken négy-öt család akar megélni bűnözésből, de a viselkedésüket, a cselekedeteiket negyvenöt-ötven cigány család elítéli. A mi településünkön tehát tíz cigányból kilenc normálisan akar élni, be akar illeszkedni a többségi társadalomba. Sajnos nagyon sok településen vannak olyan romák, akik a bűnözésre alapozzák az életüket. Akadnak közöttük, akik ételt lopnak, de az sem megoldás, főleg hosszú távon. És azt is nyugodtan beismerhetjük, hogy léteznek főleg cigányokra jellemző bűncselekmények. Ezeknek az elkövetői élezik a feszültséget roma és roma között, de az egész magyarországi cigányságra is rossz fényt vetnek. Sokan közülük talán fel sem fogják, mennyit ártanak. Az pedig óriási baj, hogy sok fiatal a gazdag roma bűnözőket tartja példaképnek.

– Megfordultunk már Jászteleken, és tapasztaltuk, gondolataival nincs egyedül. Ám országszerte hányan gondolkodhatnak önhöz hasonlóan a cigányság soraiból?

– Az ország jó néhány pontján felkeresek cigány embereket: nekik elegük van a bűnözőkből. Nagyon sok roma gondolja úgy, hogy elég az uzsorásokból, elég a tolvajokból, rablókból, de elég az állandóan drogozó fiatalokból is. Ezért létre kellene hozni egy olyan mozgalmat, amelynek a keretében a cigányság részéről minél többen elítélhetjük a bűnöző roma réteget, és egyben elhatárolódunk tőlük.


– Kinek a támogatására számít?


– Azt szeretném, ha a mozgalom tagjai csak cigányok lennének, és aláírásukkal minél többen csatlakoznának, pártállásra való tekintet nélkül, az ország minden területéről. Nagyon fontos lenne, hogy cigány származású magyar közéleti személyiségek, művészek is csatlakozzanak a mozgalomhoz, és a jogkövető magatartás mellett foglalnánk állást. A többségi társadalom részéről pedig biztatást, kiállást várnék. Jó lenne, ha országos közéleti mozgalommá válnánk, és minden megyében demonstrációt tartanánk, ahol ismert roma személyiségek kiállnának a bűnözés ellen. Minél több cigány embernek kell összefogni és kimondani, hogy nem tűrhetjük tovább azokat a cselekedeteket, amelyek a normális együttélés útjában állnak.