2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Jelentkezőket vár a Wáli István Szakkollégium
2011. 08. 16. 00:00

Szeptemberben indul a református cigány szakkollégium első évfolyama, a jelentkezni kívánó főiskolásokat és egyetemistákat honlapján várja az új bentlakásos otthon.

Az intézmény Debrecenben, a Maróthi György Kollégium épületében működik, a Debreceni Egyetem és a Debreceni Református Hittudományi Egyetem huszonöt diákját fogadja be a 2011/2012-es tanévben. A szakkollégium a cigány keresztyén értelmiség képzését és tehetséggondozását vállalta magára, mert alapítói hisznek abban, hogy a magyar-roma viszony javítását kettős identitású, Krisztusban hívő, nagy szaktudású és a társadalmi problémák iránt érzékeny értelmiségiek segíthetik elő.

 

A névadó Wáli István, XVIII. századi református lelkipásztor, elsőként figyelt fel arra, hogy a cigány nyelv hasonlóságot mutat a dél-indiai szingaléz nyelvvel, ezzel kétségbe vonta a cigányság egyiptomi származásáról szóló addigi elképzeléseket.

 

A kollégium tagja lehet a két debreceni székhelyű egyetem bármely diákja, aki kitölti az on-line jelentkezési lapot és megfelel az augusztus 22-23-ai felvételin. A felvételi bizottság beszélgetésekkel és személyiség tesztekkel vizsgálja egyebek mellett a jelentkezők intelligenciáját, motivációit, terveit és tanulmányi eredményeit. A jelentkezéssel kapcsolatos információkat megtalálják az intézmény weboldalán.

 

Mint azt már korábban írtuk, idén március 17-én döntött a római katolikus, görög katolikus, református és evangélikus egyház a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat létrehozásáról. Ennek feladata, hogy összefogja az egyházak fenntartásában működő szakkollégiumokat, országos irányelveket fogalmazzon meg működésükhöz, segítse új kollégiumok létrejöttét, azok közös fellépését. Másokért élő keresztyén embereket kíván nevelni, akik képesek az önkritikus történelemszemléletre, a párbeszédre és a fiatalabb generációk mentorolására is, olvasható a hálózat alapító okiratában.

 

A Szakkollégiumról

Az szakkollégium a cigány keresztyén értelmiségi tehetséggondozással és képzéssel egy hosszú távú integrációs szemléletet képvisel, amelynek során azt reméljük, hogy az egyházhoz kötődő kettős magyar-cigány identitással rendelkező értelmiség sokat tud majd tenni a cigányságért, az egyházért és a cigány–magyar viszony javulásáért.

 

A szakkollégium alapvető célkitűzése, hogy hozzájáruljon a közéleti feladatvállalás iránt elkötelezett, aktív társadalmi párbeszédet folytató cigány értelmiségiek formálódásához, akik a szakmai kiválóságot ötvözik a társadalmi és szociális kérdések iránti érzékenységgel. Az egyházi nevelés szellemiségétől vezetett intézmény törekszik arra, hogy hallgatói emberségük minden dimenziójában fejlődjenek, az értelmiségi, a morális és a közösségi életvitel, valamint a lelkiség elmélyítése révén. A szakkollégiumi nevelés ökumenikus szemléletű, teret ad a történelmi egyházakhoz tartozó fiatalok lelkiségének megélésére.

 

Maróthi Kollégium, a WISZ otthona

 

Minden valószínűség szerint több év kell még ahhoz, hogy az oktatási és nevelési program megszilárduljon, a szakkollégiumi szokások, evidenciák gyökeret verjenek. Ehhez a szakkollégium olyan dinamikus oktatási-nevelési struktúrát kínál, amely alkalmas arra, hogy ennek az úttörő, új kezdeményezésnek keretet adjon. Az oktatási program a KRSZH intézményeihez hasonlóan három modulból épül fel: a kultúrális, a spirituális és a közismereti modulból.

 

Szolgáltatások, amelyet a szakkollégium nyújt:

  • diákotthoni elhelyezés a Maróthi György Kollégiumon belül,
  • lelkigondozás, mentorálás,
  • oktatási program,
  • magas hallgatói juttatások (átlagosan 40000 Ft/fő/hó) : szociális ösztöndíj, tanulmányi ösztöndíj, kutatási ösztöndíj.