2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A tárgyilagosság hiánya hazugsághoz vezet
2011. 08. 11. 00:00

Az MTI 2011 augusztus 7-én kiadott cikke „Romagyilkosságok – a tiszalöki áldozat házában él a piricsei megtámadott család” minthogy fél információkat, ellenőrizetlen közléseket tartalmaz ...

Tavaly júliusban - Nemzetközi Újjáépítési Akciónk második záró konferenciáján - érkezett az örvendetes hír, amelyet Balog Zoltán államtitkár úr írásban erősített meg, hogy – noha addig csak civilek, magánemberek – és egyházi, valamint külföldi forrásokból folytathatta a Phralipe a Csorba nagyszülők és a kislétai kislány lakásának felújítását, valamint a tiszalöki özvegy viharban megkárosult lakásának javítását, állagmegóvását  – a magyar állam is bekapcsolódik a támogatók közé. Ezt a jó hírt örömmel adtuk tovább az érintetteknek és elkezdődött a lázas keresgélés. Minden családot arra biztattunk, nézzen ház után, amelyet ebből a – már akkor ismert családonként 2 millió forintból (per-, teher- és igénymentes állapotban) – megvásárolhatunk számukra.

 

Getyinás úrral három faluban jártam magam is házat nézni, de nem talált megfelelőt. Tiszalökre október 11-én látogatott el és fogadta kitörő örömmel a lehetőséget, hogy öt szoba áll majd a nagymamával kilencfős család rendelkezésére.

 

A rasszista támadások áldozatai és megtámadottai közül csak Getyinás Tibor rendelkezett lakástulajdonnal. Így a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány által felajánlott segítségből – négy család esetében 2-2 millió forint lakhatásuk rendezésére - ő csak közvetve részesülhetett. A Getyinás család nevére 1950 ezer-ért megvásárolt ingatlan tulajdonosa a meglőtt – és tulajdonnal nem rendelkező – Getyinás Magdolna. Fiának és menyének holtig tartó haszonélvezeti jogot kötött ki a szerződésben az áldozati családok életének javításáért önkéntes munkát vállaló Phralipe Független Cigány Szervezet.

 

Getyinás úr mindent elkövetett, hogy már tavaly karácsonyra elköltözhessen előző lakhelyéről, a meghívásos pályázat aláírása után erre húsvét előtt már sor is került. Az előző tulajdonos, illetve lakáshasználó a közterheket kifizette, a ház per- teher és igénymentes volt.

Viszont - értelemszerűen - az április óta felmerült áramfogyasztást már nekik kellett megtéríteniük.

 

Az ivóvizet valóban nem tudta a Phralipe bevezettetni - a támogatásból fennmaradt mindössze 50 ezer Ft-ból ez nehéz lett volna – az artézi kút azonban mindössze húsz méternyire van a háztól, fürdéshez és mosáshoz pedig az előző lakók is a saját, fúrott kutat használták.

 

Csak figyelmébe szeretném ajánlani a névtelenségbe burkolózó újságírónak, hogy a beköltözéskor nem volt beázás és penészedés a házban, azóta azonban legalább három komoly vihar volt a környéken. Ezt ismerte el a biztosító is, amikor felvette a beázás miatt keletkezett kárt.

 

Mindezek ellenére – más forrásból – már hetekkel ezelőtt küldtünk bádogot és kéményfedő lemezeket – de sajnálattal kellett megtapasztalnunk, hogy a használós maga semmit nem tett a kár elhárítása érdekében.

 

És még valami: a szenzációhajhászás mindenáron, a negatív képpel sokkolás nem csak azért ártalmas, mert képes mások biztonságát veszélyeztetni (ugyan miért kell egy támadást elszenvedett család új lakhelyét kiadni?), de a társadalom maradék szolidaritását is felőröli.

 

Márpedig a Phralipe idén is örömmel teszi közzé, hogy számtalan magánember önkéntességére számíthatott. Adományokkal, felajánlásokkal, saját, kétkezi munkával járultak hozzá, hogy új reményt építsünk, együtt.

 

A hajléktalan fiatalok egyesületét például hat fiatal képviselte, de felajánlásból jött statikus mérnökünk Szeifert Ferenc, a földmérő Váradi Tibor is, francia barátaink pedig egy telek árával segítik a tatárszentgyörgyi özvegyet. Mint ahogy tízesével jöttek építeni a borsodi Phralipések is Mida Tamás és Galyas László vezetésével, a facebookon pedig több száz fős segítő csoport alakult.

 

Ezúton szeretnék külön köszönetet mondani Bodrog Ildikó és Vintze Balázs építészmérnököknek, a Baptista Szeretetszolgálatnak, a Máltai Szeretetszolgálatnak, a Mazsihisznek, az Oltalom Karitatív Szervezetnek és az Ökumenikus Szeretetet Szolgálatnak, a Bauorden (Nemzetközi Építőbarátok) egyesületnek, valamint a Német Szinti-Roma Szövetségnek (Verband Deutscher Sinti und Roma), akik idén is részt vállaltak a Nemzetközi Újjáépítési Akcióban.

 

A névtelen újságírónak pedig üzenem, ha segíteni nem hajlandó, legalább ne rontson a helyzeten!

 

 

Daróczi Ágnes

Phralipe alelnök