HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Sziget - Hatvan szervezet az idei Civil Szigeten

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  kultúra, sziget, fesztivál
2011 Augusztus 04    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Önkéntesség, egészségügy, drogprevenció, oktatás, emberi jogok, diszkrimináció, fogyasztóvédelem, jog, vallás és környezetvédelem - idén is színes programokkal és játékos formába öltöztetett komoly témákkal várja az összesen hatvan civil szervezetet és intézményt felvonultató Civil Sziget a Sziget fesztivál látogatóit.

Hirdetmény

Az idei Civil Szigeten is számos szervezet foglalkozik az emberi jogokkal, a társadalmi problémákkal, a diszkriminációval, a kisebbségi jogokkal. Kint lesz az Amnesty International Magyarország, amely emberi jogi kampányait mutatja be, az Amaro Drom, ahol villám cigányszótárt készíthetnek vagy szájbőgő workshopon is részt vehetnek a vállalkozó kedvűek, az Európa Tanács Élő Könyvtára, amelyből könyvek helyett embereket lehet "kikölcsönözni" egyórás, emberi jogokkal kapcsolatos beszélgetésre, a Humana Egyesület pedig emberi jogi és újságírói gyorstalpalót tart azoknak, akik egy napra a Humana magazin tudósítói akarnak lenni.

 

A meleg civil szervezetek közös sátrában a magyar melegmozgalom története mellett az elfogadás, a NaNE Egyesület helyszínén a családon belüli erőszak elleni küzdelem kerül a középpontba. A MONA - Magyarországi Női Alapítvány programjai a nemek közti esélyegyenlőség növelését, a Menedékház Alapítvány a leszakadt társadalmi rétegek, a mélyszegénységben élők megsegítését helyezi fókuszba.

 

Az amerikai nagykövetség sátrában a kinti tanulási lehetőségek mellett többek között az amerikai önkéntes kultúráról hallhatnak az érdeklődők. Az önkéntesség európai évében azonban a téma más helyszínen is megjelenik a Civil Szigeten: a WWOOF elnevezésű nemzetközi hálózat például önkéntes munkák szervezésén keresztül segít az embereknek megismerni a biogazdálkodást.

 

Egy fiatalokat vonzó fesztiválon elmaradhatatlan téma az oktatás: az idei Szigeten az érdeklődők megismerkedhetnek például a Közép-európai Egyetemmel, az AIESEC elnevezésű nemzetközi szervezettel, amely hallgatóknak és friss diplomásoknak segít a szakmai tapasztalatszerzésben, valamint a dán DNS és a One World University közös afrikai tanárképző programjával.

 

Szintén gyakori téma fiataloknál a drogprevenció és az ártalomcsökkentés: a Civil Szigeten ott lesz a Drog Stop Budapest Egyesület, a szenvedélybetegnek és hozzátartozóiknak segítséget nyújtó Félúton Alapítvány, a Kék Pont, valamint az Életrevaló Egyesület is, amely bemutatja az országos drogprevenciós kisfilmkészítő versenyére készült alkotásokat is.

 

Az egészséges életmódról, a különböző betegségek megelőzésének módjáról is számos helyszínen hallhatnak majd az érdeklődők. Az Elmecirkusz-Ébredések Alapítvány sátrában például a mentális zavarokról, köztük a depresszióról, az Egészséges Magyarországért Egyesületnél a szívbarát táplálkozásról, az Egy Csepp Figyelem Alapítványnál a cukorbetegségről tájékozódhatnak a fesztiválozók. De kint lesz a Szigeten a Magyar Rákellenes Liga, a Májbetegekért Alapítvány, a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság, és idén is lesz ingyenes AIDS-szűrés a PLUSS Alapítvány szervezésében.

 

Számos állami intézmény munkájával is megismerkedhetnek a "koncertezésbe belefáradt" fiatalok: a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat, a Gazdasági Versenyhivatal és a Magyar Nemzeti Bank is képviselteti magát a Civil Szigeten, ahol a Fővárosi Bíróság idén is szervez Sziget Bíróságot, amelyen ezúttal többek között a Kiskakas és Othello kerül a vádlottak padjára.

 

A környezetvédelmet idén is külön helyszín szolgálja: a Zöld Udvarban ökolábnyom-számítással, fotókiállításokkal, zöld totóval és kerekasztal-beszélgetésekkel is várják a fiatalokat. A BOCS Alapítványnál filmvetítéseket tartanak, a Fair Trade Teázóban egy kávé vagy tea mellett a méltányos kereskedelemből is ízelítőt kaphat az arra járó, a Jane Goodall Intézet sátrában textiltáskát készíthet az, aki nem akarja műanyag zacskóval szennyezni környezetét, az Orpheus Állatvédő Egyesületnél állatvédelmi programokat, a Régiók Fejlesztéséért Egyesületnél a fenntartható életmódot ösztönző előadásokat, bemutatókat találnak a fesztiválozók. Az Útilapu Hálózat megrendezi a Nemzetek Olimpiáját, ahol kiderül például, hogy tudnak-e a franciák alumínium dobozból is Eiffel-tornyot építeni.

 

A Civil Sziget kínálatából a vallási programok sem maradhatnak ki: az Ökumenikus Ifjúsági Alapítvány a történelmi keresztény felekezetek közös sátrába várja beszélgetésekkel, teaházzal, vasárnap pedig katolikus szentmisével és protestáns istentiszteletekkel a fiatalokat, a Jewish Meeting Point, Magyarország legnagyobb internetes zsidó közössége zenei magazinnal és virtuális zsidó múzeummal készül, de a Szigeten lassan már másfél évtizede állandó helyszínnek számító Zsidó Sátor is ott lesz "újratöltve", a rabbi tanácsa mellett kóser sóletezővel és pálinkakóstolással.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Augusztus   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulóján

  • Visszafogadta a Fidesz a cigányozó edelényi polgármestert

  • Farkas Flórián pofátlansága: folytatnia kell az elért sikerek megtartásáért…..

  • Kis Grófo képével cigányozott a szolnoki ellenzékCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt